Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

 Bybit Learn: Web3 nedir?

Dünya yeniden şekilleniyor, gelecek “kripto para ve blok zinciri teknolojilerinin” ekseninde dönüyor. Adını sıkça duymaya başladığımız “Web3”, teknolojide devrim yaratarak tüm internet kullanıcılarının odağına yerleşiyor.

Bybit Learn: Web3 nedir?

Dünya yeniden şekilleniyor, gelecek kripto para ve blok zinciri teknolojilerinin” ekseninde dönüyor. Adını sıkça duymaya başladığımız Web3”, teknolojide devrim yaratarak tüm internet kullanıcılarının odağına yerleşiyor. Bybit, Bybit Learn” platformu ile teknoloji ve kripto para piyasaları ile ilgili pek çok farklı konu başlığında sorulara cevap veriyor. 1990 yılından bu yana Webin evrimine ışık tutan Web3 ile ilgili tüm merak edilenler, Bybit Learn tarafından hazırlanan What is Web3?” başlıklı raporda yer alıyor. 

1990 yılından bu yana Web1 ve Web2 teknolojilerinin Web3’e evrilmesi pek çok dinamiğin değişmesine sebep oldu. Web2 teknolojisi, Google, Microsoft, Facebook gibi teknoloji devlerinin verileri elinde tutmasını sağlarken Web3 güncel dinamikleri yeni bir boyuta taşıdı ve kullanıcılara özgür bir alan açtı. Web3’te yer alan, birçok uygulama ve hizmetin sahip olduğu blok zinciri teknolojisi, meta veri kaynakları ve yapay zeka (AI) tarafından desteklenerek verinin şeffaflığını ve içeriklerin erişilebilirliğini arttırdı. Böylelikle Web2 teknolojisinde kurum ve kuruluşlara verilen veri depolama inisiyatifi, Web3 ile birlikte bireysel kullanıcıların eline geçmiş oldu. Kripto varlıklar, NFT ve Metaverse gibi blok zincirler üzerinde gerçekleşen tüm sistematik işlemler böylelikle Web3 teknolojisi üzerine inşa edildi. Web3 şirketleri kararların demokratik olarak alındığı merkeziyetsiz otonom organizasyonlar (DAO’lar) olarak çalıştığı için yaygın olarak tercih ediliyor.

Web3 alanındaki büyüme, kripto yatırımcıları için gelecek vadeden “Metaverse” deneyiminin de bir üst seviyeye ulaşmasını destekliyor. Bu teknoloji sayesinde yatırımcılar kripto varlıklarını anlık takip ederken aynı zamanda, bireysel olarak çalışıp, oyun oynayıp, arsa alım-satımı gibi ticari alanlarla da ilgilenebilecekleri sanal gerçeklik düzleminde bir araya gelebiliyorlar. Günümüzde Decentraland ve The Sandbox gibi platformların sunduğu bu sanal gerçeklik deneyimi, ileride Web3 teknolojisinin sağladığı yenilikler ile çok daha ilgi çekici bir hâl alacak.

Metaverse’te ödemeler için de kripto para birimleri kullanılacağından, bireylerin dijital cüzdanlarına ve fonlara erişmesi için Web3 teknolojisinin sunduğu yeniliklerden yararlanmaları adeta zorunluluk haline gelecek. ConsenSys’in sahibi olduğu “Metamask” en çok kullanılan, kolay arayüze sahip dijital cüzdanlara örnek verilebilir.

Avatarların kişiselleştirilmesinden, NFT alım-satımına, dijital platformlarda kıyafet tasarlamaya kadar pek çok farklı konu da Web3 teknolojisinin sağladığı imkanlar arasında yer alıyor. Bir dijital tasarım stüdyosu olan RTFKT, 2021 yılının aralık ayında Nike tarafından satın alındıktan sonra 20.000 metaverse avatarından oluşan CloneX ve metaverse’de kullanılmak üzere oluşturulan 20.200 sneaker NFT’sinden oluşan Nike Dunk Genesis CryptoKicks gibi pek çok başarılı NFT projesini hayata geçirdi. Benzer şekilde Christie’s müzayede evi gibi sanat platformları da bu gelişmeleri yakından takip edenler arasında yer alıyor. Kullanıcılara sunulan NFT, sanat eseri, tasarım objesi, dijital kayıt, çevrimiçi bir alım-satım sağlayıcı veya bir bilgisayar oyunundaki sanal arazi olabilir. Web3 sistemi tüm NFT’lerin fiyatlandırılabileceği, kolaylıkla alınıp satılabileceği platformlar yaratıyor.

Ready Player Me’nin CryptoPunks ile iş birliği yaparak oluşturduğu avatarları, Shl0ms’in Web3 teknolojisine entegre ederek bir Lamborghini’yi havaya uçurduktan sonra etrafa saçılan enkaz parçalarını toplayarak fotoğraflayıp satması yakın zamanda dünyada en çok ses getiren projeler arasında yerini aldı. Web3 start-uplarıyla iş birliği yapan Nike, Adidas ve Disney gibi global şirketler geniş kitlelerle oluşturdukları bu dijital etkileşim sayesinde teknoloji alanında da vizyonları ile bir adım öteye geçtiler.

En popüler NFT’ler blok zincirinde kullanıma sunulurken, bu NFT’leri satın almak isteyen kişilerin satın alma sırasında kripto varlık kullanması gerekiyor. Böylelikle mevcut Web3 projelerinin finansal işlevselliği bir şekilde kripto paraların varlığı ile ilişkilendiriliyor. Yenilikçi Web3 tokenlerinin de gelecek vadeden yatırımlara dönüşmesi an meselesiyken bu alanı erken keşfeden teknoloji yatırımcılarının ileride ciddi kazançlar elde edeceğini söylemek mümkün.

En iyi Web3 tokenları

Kusama

Kusama, açık kaynaklı bir blok zinciri ağıdır. Kusama, blok zinciri geliştiricilerinin yaratıcılıklarını keşfetmeleri ve yenilikçi fikirleri hızla hayata geçirmeleri için Ethereum’un kurucu ortağı ve Polkadot’un kurucusu Gavin Wood tarafından yaratılmıştır. KSM’nin şu anki fiyatı 170-374 dolar arasında değişiyor ve şu anki piyasa değeri 1,4 milyar dolar. Wallet Investor, KSM’nin 2026 yılına kadar 4.581.970 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Theta

Theta kullanıcıları bilgi işlem kaynaklarını paylaştıkları için ödüllendiren, dünya genelindeki video erişim maliyetlerini düşüren bir video stream platformudur. YouTube’un kurucu ortağı Steve Chen, Theta’nın video endüstrisini tamamen değiştireceğini bir röportajında söylemiştir. Platform kullanıcıları, bilgi işlem kaynaklarını paylaştıklarında Theta Fuel jetonu (TFUEL) ile ödüllendirilir. Normal Theta tokeni (THETA), platformun yönetimi ile bağlantılıdır. THETA şu anda 2,56 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile 2.56 dolar olarak fiyatlandırılıyor.

Arweave

Arweave, verileri ve uygulamaları depolayan bir yapıdır. Veriler, ortak bir sabit diskte depolanır. Arweave topluluk tarafından işletilmekte, ekstra depolama alanı kiralama ve ağ yapısına kolay erişim gibi çeşitli imkanlar sağlamaktadır. Arweave’in fiyatı şu anda 33 dolar ve piyasa değeri 1 milyar doların biraz üzerinde. Proje yakın zamanda, Coinbase Ventures, Andreessen Horowitz ve Union Square Ventures’tan yatırım almıştır.

Bybit’te Web3 tokenları nasıl satın alınır?

Birkaç adımda kolayca Web3 tokeni satın alabilme imkanı sunan Bybit’te işlem yapabilmek için öncelikle hesap açmak gerekir. Hesap doğrulandıktan ve güncel hesapta oturum açtıktan sonra Varlıklar → Spot Hesap’a gidilir. Token için spot çiftleri takas etmek için hesaba USDT yatırılır. Alternatif olarak, önce banka veya kredi kartı kullanarak ya da Bybit P2P aracılığıyla USDT satın alınmak istenirse, Kripto Satın Al’a tıklanabilir.

Sıfır işlem ücretiyle Bybit’te kripto P2P satın almak son derece kolay

Spot Hesap sayfasındaki arama kutusuna satın alınmak istenen token’in adı yazılır. Adı ve satın almak istenen tokenın yanındaki butona tıklanır. Sağ tarafta yer alan yeşil Satın Al butonun altında üç emir kategorisi yer alır: Limit, Piyasa ve Koşullu. Limit tavsiye edilirken Market’i seçip ne kadar token alınmak istenirse, miktar seçilerek hemen satın alım işlemi yapılır. Satın Al düğmesine tıklanarak satın alma işlemi tamamlanır ve açılır sipariş onaylanır. Tamamlanan satın alımlar görüntülenmek istenirse, aynı sayfadaki Geçmiş Siparişler sekmesine tıklanabilir.

Ayrıntılı bilgi için: https://learn.bybit.com/web3/what-is-web-3/