Tesla tasarımı pillere sahip PowerBank 249 dolar eder mi? Yada Fiyatını hak ediyor mu?
Tesla PowerBank, elektrikli otomobillerdeki pil üretim yeteneğini şimdi de PowerBank tasarımında değerlendiriyor… Peki ama neredeyse bütçe dostu bir akıllı telefon fiyatına satılan 249 dolarlık bu PowerBank bu fiyata değer mi?
Bir çoğumuz fiyatları 50TL ile 200TL arasında PowerBank’lar kullanıyoruz. Neden daha fazla verelim ki? değil mi? Benzer şekilde Hindistan gibi kalabalık ve orta sınıf akıllı telefonların yaygınca kullanıldığı yerlerde bile 13 ile 40 dolar arasında fiyatlarda PowerBank’ler kullanılıyor.
Hızlı şarj yetenekleri, bağlantı noktalarının çeşitliliği ve güç kapasitesine fiyatları değişiyor tabi. Ancak Tesla tasarımı pillerin kullanıldığı 249$ bir PowerBank kesinlikle bizim gibi kitleye pek hitap etmese de bir çok kişinin ilgisini çekecek birinci sınıf özelliklere sahip…
Tesla tasarımı verimli pillerin kullanılması aslında onu ilginç ve denenesi bir cihaz sınıfına sokuyor.
Öncelikle kullanıcısına ne sunuyor?
Chargeasap Flash 2.0 bu özelliklere sahip bir Powerbank. 20.000 mAh’lik kapasitesiyle iPhone 12’nizi 7 kez, 2020 model Macbook Air’deki 5,100 mAh’lik bataryanızı da yaklaşık 4 kez hızlı şarj edebilirsiniz.
İki USB-C ve iki USB-A porta sahip. USB-C bağlantılarından birisi 60W çıkış sağlarken diğeri 100W giriş veya çıkış sağlıyor ki bu elektrik canavarını şarj etmek için kullanacağınız port. Her iki portta USB-PD standardını destekliyor.
İki USB-A bağlantı noktası, 18W’da Qualcomm QuickCharge 3.0 desteğini destekliyor. Bunlardan her biri, uyumlu telefonlarla örneğin Oppo ve OnePlus’tan 40W hızlı şarj standartlarını ve Vivo ve Huawei’den 22,5 W hızlı şarj standartlarını da destekliyor.
Bir bakımı şu anda sahip olduğunu her cihazla çalışabilecek bir bağlantı noktası ve standart desteği bulunuyor. Üstelik cihazın bir tarafında çift bobinli kablosuz şarj bulunuyor. Böylece, desteklenen cihazlarınızdan herhangi birini 10W’da şarj edebilirsiniz. Bunun üzerine Apple Watch’unuzu 2,5 W olarak da şarj edebilirsiniz.
Tasarım ve performans
Chargeasap Flash 2.0 Bu güç bankasının ölçülerine bakıldığında, 15,1 cm uzunluğunda ve 8,2 cm genişliğinde olduğu görülüyor. iPhone 12 Pro Max’ten daha büyük ve 2,7 cm kalınlığında veya kabaca üst üste dizilmiş 4 iPhone 12 biriminin yüksekliğinde.
Ağırlığı ise tam yarı kilo – 500 gr… küçük bir egzersiz için ağırlık olarak kullanılabilecek cinsten. Ortalama PowerBank’ler den daha ağır.
Hızlı şarj performanslarına baktığımızda ise; iPhone 12’yi 10 dakikada % 10’dan% 31’e şarj edebilir. Pixel 4a modelini ise 21 dakikada % 11’den % 48’e çıkarabilir. Genel olarak hepsi bir saatin altında tamamen şarj olabilir.
Chargeasap Flash 2.0, 2019 MacBook Pro’yu ise 20 dakikadan kısa bir sürede % 15 şarj edebilir. Yani gerçekten de hızlı ve çok yönlü.
Herşey iyi de neden bu kadar pahalı?
ASAP teknolojisinin kurucusu Vinson Leow, Flash güç bankasının bu kadar maliyetli olmasının ana nedenlerinden birinin pil olduğunu söyledi. Şirket, Panasonic tarafından üretilen Graphe pil hücrelerinin kullanıldığını ve bunların Tesla’nın araç akülerinde kullandığı hücrelerin aynısı olduğunu söylüyor.
Chargeasap başlangıçta bu ürünün pazarlanmasında Tesla’nın adını kullandı. Ancak otomobil şirketi daha sonra ismin kaldırılmasını istedi! bunu da bir kenara not etmekte fayda var…
Leow, bu tasarım nedeniyle güç bankasından daha fazla güç girip çıkabileceğini yani kullanım ömrünün diğerlerinden çok daha fazla olacağını iddia ediyor. Ortalama güç bankasının 500 şarj döngüsü sürdüğünü ve bunun genellikle yaklaşık iki yıllık kullanıma karşılık geldiğini ekledi. Ancak şirket, Flash’ın bu üst düzey pillerle 2.000 şarj döngüsü sürebileceğini belirtiyor.
Leow ayrıca, tüm hızlı şarj standartlarını bir araya getirmenin aynı zamanda maliyetli bir süreç olduğunu ve nihai fiyatında bu yüzde biraz yukarıda olduğunu söyledi.
Sonuç
Chargeasap, cihazları 60W veya üzerinde şarj eden PowerBank’ler için halihazırda 100 dolardan fazla harcayan kişileri hedefliyor. Ancak 249 dolar, böyle bir cihaz için hala yüksek bir fiyat.
Tesla hayranı ve sürekli telefon şarj etmek zorunda kalan biriyseniz bu sizin uzun ömürlü probleminizi çözebilir. Ancak Anker ve Goal Zero gibi bir çok üreticinin istediğiniz amaca hizmet edecek 100 ile 200 dolar arasında zaten ürünleri mevcut…
Ben bu fiyatı vermem ancak verenler olacaktır…