Çin, Mars’a ulaşabileceğini kanıtladı!
Çin Ulusal Uzay Dairesi CNSA tarafından yayınlanan fotoğraf, Mars sondası Tianwen-1 tarafından 2,2 milyon km mesafeden çekilen ilk Mars görüntüsünü gösteriyor. CNSA’ya göre, Çin’in Mars sondası Tianwen-1 dördüncü yörünge düzeltmesini Cuma gecesi gerçekleştirdi.
Uzay programında ABD ve Rusya gibi büyük devletler artık yalnız değil. Çin’de bu konuda yavaş yavaş söz sahibi olabileceğini kanıtlıyor.
Sonda, yörünge düzeltmesini saat 20: 00’de gerçekleştirdi. Pekin zamanı, araştırmacının Mars ile sağlam planlanmış bir buluşma gerçekleştirmesini sağlamayı hedefliyor.
CNSA ayrıca, araştırmanın Mars’ın ilk görüntüsünü 2,2 milyon km mesafeden yakaladığını söyledi.
Sonda, yörüngede yaklaşık 197 gün seyahat etti ve yaklaşık 465 milyon km uçtu. Şu anda Dünya’dan 184 milyon km ve Mars’tan 1.1 milyon km uzaklıktadır. CNSA, tüm sonda-uzay sistemlerinin iyi çalışır durumda olduğunu söyledi.
Çin’in gezegenler arası keşif planları ileriye doğru büyük bir adım attı. The Guardian, ülkenin Tianwen-1 sondasının ilk Mars fotoğrafını geri getirdiğini ve yaklaşık 1,4 milyon mil uzaklıktan siyah beyaz bir anlık görüntü yakaladığını bildirdi. Diğer uzay kaşiflerinin detaylı görüntüleri ile karşılaştırılamaz bile ancak konu o değil. Bu görüntü Çin’in uzay programının Mars’a uzay aracı gönderebileceğinin kanıtı olarak değerlendiriliyor.
Çin’in uzay sondası, 10 Şubat’ta Mars yörüngesine girecek ve gezgini Mayıs ayında Utopia çarpma havzasına iniş yapacak. Çin ilk olarak Rusya’nın da yardımıyla 2011 yılında Mars’a bir sonda göndermeyi denedi ancak bu başarısız oldu. Kızıl gezegene gitmek aslında ne ABD, ne Rusya ve diğerleri için her zaman kolay oldu.
Başarılı bir Tianwen-1 keşif aracının Mars’a inişi, 2022’ye kadar yeni bir uzay istasyonunu yörüngeye yerleştirmek de dahil olmak üzere diğer iddialı projelere başlarken Çin’in de olmasını zorunlu kılacak bir sebep olacak. Diğerlerinin bundan ne kadar hoşlanacağını tahmin edersiniz…