2025’e kadar dünyadaki ödeme kuruluşları ödeme hacminde 4 trilyon dolardan fazla işlem yapacak
Pandemi ile birlikte tüm dünyada şirketler arasında ödeme vadelerinin süresi değişti. Uzayan vadeler ve yapılamayan tahsilatlar tüm piyasaları etkiledi. Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, COVID-19 ile ticaretin paraya el değmeden gerçekleşme oranı ve hızının artığını belirterek, “Birçok ürünün satış hacminde %300’ü geçen büyümeler oldu. 2025’e kadar 4 trilyon dolardan fazla işlem yapılması bekleniyor” dedi.
72’den fazla ülkede faaliyet gösteren Avusturalya merkezli ödeme kuruluşu Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, şu an farklı ölçeklerde 2 bin 400 şirkete hizmet verdiklerini belirterek, “Sunduğumuz tahsilat ve ödeme ürünleri ile nakit döngüsünün alıcılar için uzun, satıcılar için kısa olmasını sağlıyoruz, çözümlerimizle işletmelerin kârlılık ve verimliliğini artırıyoruz. Sunduğumuz tüm ürünler Octet Portal’ın yetkinlikleri ile özellikle likiditenin az olduğu dönemlerde firmaların nakit ihtiyaçlarını, işletme sermayelerini esnek yönetmelerine olanak sağlıyor” dedi.
KOBİ’lerin geleceği ve dijital dönüşümün KOBİ’lere etkileri
“Önümüzdeki dönemde bankacılık işlemlerinin ticaretin tarafı olan alıcı ve satıcıyı bankalar ile aynı ortamda bir araya getiren fintech şirketleri üzerinden yönetileceği aşikar. COVID-19 ile ticaretin paraya el değmeden gerçekleşme oranı ve hızı arttı. Birçok ürünün satış hacminde %300’ü geçen büyümeler oldu. E-ticaret, Covid-19 salgınının baş göstermesiyle beraber yepyeni bir seviyeye ulaştı. Bu doğrultuda, firmaların ödeme kuruluşlarına talepleri de arttı. 2025 yılına kadar dünyadaki ödeme kuruluşu sayısının 4 bin 200’e ulaşması ve tüm ödeme kuruluşlarının ödeme hacminde 4 trilyon dolardan fazla işlem yapması bekleniyor. Sektörün 2019-2025 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranının %28 olması, Infinicept kaynaklarına göre de belirtilen işlem hacmi karşısında dünyada 15 milyar USD işlem geliri yaratması öngörülüyor.
KOBİ’lerin sadece yüzde 51’i pozitif nakit akışına sahip
Araştırmalara göre Avrupa’da %30 seviyelerinde olan şirketler arasındaki vadeli işlemlerin payı Türkiye’de %36,8 düzeyinde. Şirketler arası ödemelerde ortalama 50-90 gün arasında değişen vade süresi ise, Türkiye’de normal zamanlarda 60-90 aralığında seyrediyordu. Şimdi bu süre ülkemizde 120 gün ve üzerine çıkmış durumda. Nakit akışında ve finansmana erişimde sıkıntı yaşayan tüm firmalar için Octet ürün ve çözümleri bu sürede can simidi oldu diyebiliriz. 2019 yılının Aralık ayında yapılan bir araştırma KOBİ’lerin sadece yüzde 51’inin pozitif nakit akışına sahip olduğunu gösteriyor. Salgınla beraber bu oranın daha da azaldığı öngörülmekte. Bu şartlarda işletmelerin, ne zaman ne kadar tahsilat yapacaklarını bilememeleri esas faaliyet alanlarına odaklanmalarını da engelliyor. Alış ve satışlarında Octet Portalı’nı kullanan işletmeler için ise bu konular sorun olmuyor, portal işletmelere tahsilat kolaylığı ve güvencesi sunuyor.
2021’de 4.5 Milyar TL işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz
BDDK’dan kendi alanında lisans alan ilk kuruluşlardan biri olan Octet Türkiye ile KOBİ’ler de hizmet tedariklerinde ödemelerini, vadeli çek-senet olmadan daha kolay nakit akışları doğrultusunda yapabilme olanağına kavuşurken, alacaklarını ise peşin tahsil etmenin avantajlarından yararlanabiliyor. Octet Portalı’nda, satıcı peşin tahsilat yapmanın maliyetine kendisi katlanabileceği gibi satıcı herhangi bir maliyet yüklenmeden, alıcı kullandığı taksit veya talep ettiği erteleme kadar hizmet bedeli ödeyebiliyor.
Derya Ekemen Fidan; “Octet Türkiye olarak kredi kartı ile gerçekleşen tahsilat işlemlerinde tüm kart sistemleri ile çalışıyoruz. Diğer tahsilat ve ödeme ürünlerimizde ise şu anda 12 banka ile entegre çalışıyoruz. 2021’de bu sayıyı 16’ya çıkartmayı hedefliyoruz. Ayrıca 2021 yılında 4.5 Milyar TL işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
OCTET Türkiye: Avustralyalı Ticari Finansman Şirketi Octet’in MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. Firmalar arası çevrimiçi bir tedarik zinciri ödeme portalı sunan şirket, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile BDDK’nın 26.01.2017/7222 no’lu kararı kapsamında aldığı lisansla ödeme kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. Octet Türkiye ek olarak TCMB mevzuatına ve PCI-DSS standartlarına uyum sağlamaktadır ve bağımsız olarak denetlenmektedir.
Bugün Octet, Türkiye’de şirketlere çoklu banka platformunda güvenli yönetimi ve tedarik zinciri finansmanına ulaşım hizmeti veriyor. Çözümleriyle KOBİ’ler, büyük işletmeler ve bayi ağına sahip firmaların işlerini kolaylaştıran Octet Türkiye, satıcı için nakit akışını kısaltırken alıcı için de bu süreci uzatıyor. Octet platformunun ticaret yapan tarafları arasında yanlış anlamalara ve sahtekârlığa olanak tanımayan güvenli altyapısı, kredi sağlayan bankalar için de şeffaflık sağlıyor. Octet üyeleri de çok sayıda banka ve tahsilat aracına güvenli ve kolay şekilde erişmenin farkını yaşıyor.