Alternatif enerji kaynaklarına bir yenisi eklendi.
Amerika’nın domates ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Florida Eyaletinde başlatılan proje oldukça dikkat çekici.
Projeye göre her yıl çöpe giden binlerce ton çürümüş domates eyaletin enerji ihtiyacına katkıda bulunacak.
Independent’ta yer alan habere göre eyaletin çöpe attığı domateslerle oteller, tema parkları, golf sahaları ve alışveriş merkezlerine senenin üç ayı yetecek kadar enerji üretilebileceği belirtiliyor.
Her yıl 396 ton çürük domatesin çöpe gittiği eyalette bu projeyle hem çevre problemleri çözülmüş olacak hemde enerji üretimine katkı sağlanmış olacak.
Bilim insanları bozulmuş domatesleri bölmek ve oksitlemek için bakteri kullanıyor. Bu sayede kimyasal tepkime yaratarak elektrik elde edilmesini sağlayan elektronlar ortaya çıkarılıyor.
Domatesler elektrik üretimi için oldukça elverişli çünkü içinde bulunan fazla miktardaki kırmızı karoten pigmentleri elektrik üretimi için mükemmel bir katalizör görevi görüyor.
Princeton Üniversitesi ve Florida Gulf Coast Üniversitesi’nin yürüttüğü projenin başındaki Profesör Venkataramana Gadhamshetty üretilecek enerjinin görece az miktarda olduğunu ifade ediyor ancak araştırmaların devam etmesiyle çürümüş meyvelerden elde edilecek enerji miktarının misliyle artırılabileceğini söylüyor.
Projenin bulguları 251’inci Amerikan Kimya Derneği’nin san Diego’daki toplantısında sunulacak.
Bilim insanları dünyanın önümüzdeki birkaç on yıl içinde fosil yakıt tüketimini bırakarak yeşil enerji kaynaklarına dönülmesi gerektiğini belirtiyorlar.