Sosyal Medya

Sağlık

Danimarka Türkiye’ye İNOVATİF SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ ihracına Hazır

Danimarka Türkiye'ye İNOVATİF SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ ihracına Hazır.

DANİMARKA TÜRKİYE’YE İNOVATİF SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ İHRACINA HAZIR

-Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nin ev sahipliğindeki ‘Nordic Talks Digital Denmark: Life Science and Technology in the Era of Post-COVID-19’ webinarında pandemiyle birlikte gündeme gelen daha hızlı, etkili teşhis ve tedavi yöntemleri masaya yatırıldı.

-Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Annan, Danimarka’nın inovatif sağlık çözümleri alanındaki lider ülkelerden biri olduğunu, güçlü ve sürdürülebilir global sağlık sistemleri geliştirmek için Türkiye ve bölge ülkeleriyle iş birliği fırsatlarını değerlendirmek istediklerini söyledi.

-Danimarka’da geliştirilen teknolojik çözümlerle ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde tespit edilen bakterilerde yüzde 83 oranında azalma sağlanırken, bunun COVID-19 ile mücadelede de kullanabileceğine dikkat çekildi.

Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği ‘Nordic Talks’ webinar serisinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. ‘Digital Denmark: Life Science and Technology in the Era of Post-COVID-19’ başlıklı webinarda pandemiyle birlikte önemi artan sağlıkta dijital devrim ve insan odaklı inovatif çözümler ele alındı. Daha hızlı ve etkili teşhis ve tedavi yöntemleriyle daha güçlü ve sürdürülebilir global sağlık sistemleri geliştirmek için atılması gereken adımlar ve bu alandaki bölgesel iş birliği fırsatları tartışıldı.

Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny AnnanHealth Tech Hub Kopenhag Uygulama Yöneticisi & Girişimci Dr. Martin VesterbyRadiometer Türkiye Bölge Satış Direktörü Dr. Ali Bora BaşNovo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak CemUVD Robots Satış Direktörü Jacob Mortensenve Corti Kuzey Amerika Satış Direktörü Sebastian Slej’in konuşmacı olarak katıldığı webinarın moderatörlüğünü Clait Araştırma Merkezi İnovasyon Yöneticisi Shachaf Snir üstlendi.

Webinarı düzenleyen Danimarka Ticaret Ataşeliği ve İnovasyon Merkezi’nin Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Hırvatistan, Arnavutluk, Kosova, Slovenya, Yunanistan, Romanya, Moldova, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve İsrail’de çalışmalar yürüttüğünü, bölgede daha yakın ekonomik iş birliği ve çevreye duyarlı büyümeyi tesis edecek yatırımlar gerçekleştirdiğini belirten Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Annan şöyle konuştu:

TÜRKİYE ORTAKLIKLAR İÇİN MÜKEMMEL ADAY

“Danimarka sağlık endüstrisindeki ürün ve hizmetleriyle uluslararası üne sahip. İlaç geliştirme, biyoteknoloji ve tıbbi teknoloji araştırmalarının merkezi konumundaki Danimarka aynı zamanda şirketler, halk sağlığı otoriteleri ve üniversiteler arası güçlü ortaklıklarıyla büyümeyi, araştırmayı ve inovasyonu teşvik ediyor. Günümüzde Danimarkalı şirketler pek çok hastalığın tedavisinde dünyaya öncülük ediyor. Ayrıca medikal teknoloji ve tıbbi ekipman alanında da pazar liderleri arasındalar. 2019’da 140 milyar Danimarka kronunu aşan ihracat değeriyle bu endüstri ülke ekonomisinde önemli bir yer edindi. Sağlıkta dijitalleşmenin öncülerinden olan Danimarka bu alanda önemli bir deneyim ve bilgi birikimine sahip.”

Annan sözlerini şöyle sürdürdü: “COVID-19 salgını bize yaşam bilimleri endüstrisinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Danimarka, koronavirüsü kontrol altına alma ve hastalığa çare bulma çalışmalarında ön saflarda yer alıyor. Dünyanın yeni ve inovatif çözümlere ve ilaçlara ihtiyacı var. Danimarka olarak, yeni ürün ve teknolojiler geliştirmek için bölgesel ve uluslararası iş birliğine hazırız. İsrail ve Türkiye, Danimarka yaşam bilimleri ve teknoloji şirketleriyle işbirliği alanında mükemmel adaylar. Bölgede hem teknolojik yatırım hem dijital dönüşümde önemli gelişmeler var. Danimarkalı paydaşlar da özellikle yerel inovasyon ekosisteminin eksikliklerini giderme konusunda fark yaratabilir.”

DANİMARKA’DAN COVID-19 İÇİN İNOVATİF ÇÖZÜMLER

Webinarda birçok hastalıkla birlikte COVID-19 ile mücadeleye odaklanan Danimarka yaşam bilimleri şirketlerinin geliştirdikleri inovatif çözümler de masaya yatırıldı. Konuşmacılar Danimarka’da geliştirilen teknolojik çözümlerle ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde tespit edilen bakterilerde yüzde 83 oranında azalma sağlandığına, bunun da önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti. Bu çözümlerin COVID-19 ile mücadelede de kullanabileceği anlatıldı.

Ayrıca etkinlikte günümüzde sadece Avrupa’da yılda 30 bin, dünya genelinde ise 700 bin kişinin antimikrobiyal dirence bağlı enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiği, 2050 yılına gelindiğinde ise antibiyotik direncinden 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği ve bunun global ekonomiye maliyetinin ise 88 trilyon dolar olacağı belirtildi. Katılımcılar tüm dünya ülkelerinin ortak sorunu olan antibiyotik direnci ile mücadele edebilmek için de inovatif çözümlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Nordic Talks, Kuzey Avrupa Bakanlar Kurulu’nun 2019 yılında dünyanın en sürdürülebilir bölgesi olma hedefiyle hayata geçirildi. Bu kapsamda dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenleniyor. Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nin ev sahipliğindeki Nordic Talks serisinin bir sonraki webinarı; ‘The Cities for Kids: Commongrounds for Dreamscapes from Denmark’ başlığı altında gerçekleştirilecek.