DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay Enflasyon Muhasebesi Sürecini Değerlendirdi
Uzun zamandır konuşulan ve en son 2004 yılında uygulanmış olan enflasyon muhasebesi, 2023 yılı sonu itibari ile tekrar uygulanmaya başladı. DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay yeni süreci anlattı.
Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. Enflasyon muhasebesi, en son 2004 yılında uygulanmıştı ve 2023 yılı sonu itibari ile tekrar uygulanmaya başladı.
DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, enflasyon muhasebesi sistemini değerlendirdi. Günümüz geleneksel muhasebe yönetim sistemlerinin, enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde yetersiz kalabildiğini vurgulayan Onay, “Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, finansla ilgili tabloların enflasyon oranlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. Enflasyon muhasebesi ise, bu düzenlemelerin yapılabilmesi için gerekli olan muhasebe faaliyetleridir. ” dedi.
Onay şöyle devam etti:
“Enflasyon muhasebesi; var olan enflasyonun finans raporlarına nasıl bir etki ettiğini ortaya koyar ve işletmelerin daha doğru finansal kararlar alabilmesini sağlar. Tam mükellefiyete tabi tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri enflasyon düzeltmesine zorunlu olarak tabi oldu.
Enflasyon muhasebesi düzeltmesi yapmak için; öncelikle her işletmenin 2023 yılı bilançolarında hangi kalemlerin düzeltmeye tabi tutulacağının analizinin yapılması, bu kalemlerin bilançoda oluştuğu tarihlerin belirlenmesi, hesap planının revizesi gibi hazırlıkların hızlıca tamamlanması en doğru yöntem olacaktır. Biz de DİA olarak hızla ekranlarımızda enflasyon muhasebesi güncellemelerini yaptık ve kullanıcılarımızın bu süreçte iş ortaklarımızdan en doğru desteği alabilmeleri için iş ortaklarımıza gerekli eğitimi verdik. Ayrıca tüm üyelerimiz için bilgilendirici içeriklerimizi dia.com.tr ve eğitim platformumuz olan diaakademi.com’da yayınladık.”