Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

“Dijital Çağda İnsan Olmak” Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı

"Dijital Çağda İnsan Olmak" Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. 4’üncü Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

4’üncü Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı

‘Dijital Çağda İnsan Kalmak’ temasıyla yapılan 4’üncü Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi başladı. Üç gün boyunca sürecek zirvenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dijital faşizme karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş birliğinde iki yılda bir düzenlenen Kadın ve Adalet Zirvesi’nin dördüncüsü başladı.

‘Dijital Çağda İnsan Kalmak’ temasıyla online olarak yapılan zirvenin açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu yaptı.

2014 yılından bugüne kadar yapılan tüm zirvelere katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerin salgınla mücadelede yaşadıkları zorluklar, siyasi ve ekonomik gücün tek başına yeterli olmadığını ortaya çıkarmıştır.” diyerek içinde bulunduğumuz döneme vurgu yaptı.

Erdoğan, “Hedefimiz, ülkemizde haberleşme altyapısının kapsama alanına girmeyen tek karış bırakmamaktır” diye konuştu.

Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Teknolojiyi geliştirenin de üretenin de kullanıcı olan insana karşı sorumluluğunu sadece kazanç parantezine hapsetmenin önüne geçilmelidir. İnsanın geleneksel hayat tarzında çeyrek asırda yaşanan radikal değişimin sonu, doğru altyapıyla desteklenmezse modern köleliğe varır.”

Dijital çağda insan ilişkisinin birçok açıdan ele alınabilecek oldukça mühim ve kapsamlı bir tartışma alanı olduğunu belirten T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Bugün artık Dünya nüfusunun neredeyse %60’ı internete erişebiliyor ve 3 milyar insan sosyal medya kullanıyor.” Dedi.

Hayatımızı değiştirmekte olan teknolojileri nasıl daha verimli kullanabileceğimiz ve teknolojik ilerlemelerin bireyler ve toplum üstündeki dönüştürücü etkileriyle nasıl baş edebileceğimiz gibi soruların gündemi işgal ettiğini söyleyen Selçuk sözlerine şöyle devam etti:

“1 yıla yakın bir süredir mücadele ettiğimiz salgınla birlikte dijital sistemin bizleri ne şekilde etkilediği daha net şekilde görüyoruz. Artık tüm faaliyetlerimizi neredeyse teknolojik araçlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ailelerimizle ve dostlarımızla görüşmelerimizi, toplantılarımızı dijital ortamlar üzerinden yapıyoruz. Çocuklarımızın eğitimleri online devam ediyor. Dolayısıyla üretici tüketici ilişkisini yine dijital mecra üzerinden geliştiriyoruz. Çalışma alanı olarak uzaktan çalışma yöntemini tecrübe ediyoruz. Tabii ki bunun sonucu olarak aile yapımız da bu köklü değişimden nasibini alıyor. ”

“DİJİTAL TOPLUMSAL DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN YENİ KAYNAĞI”

Günümüzde dijital dünyanın, toplumun yaşadığı değişim ve dönüşümün yeni kaynağı olduğunu, bu sebeple zirvede dijital çağda insanın dünyanın neresinde durduğunu tartışmak istediklerini söyleyen KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya çapında artık yeni bir eğitim sisteminin şekillendiğini görüyoruz. Dijital öğrencilik kavramını üreten bu çağda, cep telefonları bile, birer öğrenme aracına dönüşmüş durumda. Elektronik kitaplar, dijital kütüphaneler ve dijital okul sistemi, bilgiye zaman ve mekândan bağımsız olarak ulaşabilmeyi mümkün kılıyor. Ayrıca sanayi alanında kapasite ve hız artırımı, dijital girişimcilik ve dijital istihdam gibi yenilikler de ekonomiye katkı sağlıyor. Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler ise insan hayatını iyileştirme noktasında şüphesiz önemli bir avantaj sağlıyor.”

Dijital dünyanın avantajlarının yanı sıra yeni soruları ve sorunları da gündemimize taşıdığını vurgulayan Gümrükçüoğlu,

“Dijital dünya bireylerin ilgi ve beğenileri, tüketim alışkanlıkları, dil ve davranış biçimleri gibi birçok alanda ciddi bir dönüşüm gerçekleştirdi. Başka bir ifadeyle dijital dünya, kendi kültürünü üretti. Bununla birlikte sosyal mühendislik, enformasyon savaşları, bilgi manipülasyonu gibi birçok kavram ‘dijital kültür’ üzerinden hayatımıza dahil oldu. Sosyal mecra, bilginin güvenilmezliği ve hakikatin değersizleşmesi gibi sorunları da beraberinde getirdi.” Dedi.

“GÜÇLÜ TOPLUMLAR GÜÇLÜ AİLE YAPILARIYLA SAĞLANIR”

Sözlerine aile kurumunun önemine dikkat çekerek devam eden Gümrükçüoğlu; “Bizler, ailenin gücüne inanıyor ve güçlü toplumların ancak güçlü aile yapılarıyla sağlanacağını her fırsatta dile getiriyoruz.”Dedi.

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu; “İnsan dijital çağın nesnesi değil, öznesi ve yöneticisidir ve bu yeni dünyada insan kalabilmek, dijital yaralar almadan insanca yaşayabilmek adına söylem ve projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarla, dijital dünyada insan kalmanın yollarını arıyor ve bu doğrultuda gayret sarfediyoruz.” sözleriyle dijital dünyada insan kalmaya vurgu yaptı.

Dil, kültür, insan davranışları ve geleneğin sosyal ağlar vasıtasıyla aktarıldığını, insanı insan yapan, toplulukları millet yapan sosyal doku, değer aktarımı gibi manevi unsurların, dijital çağda da korunması gerekliliğini;

“Bu unsurları ihlal eden ve içinde genç kuşağın da yer aldığı bu geniş ve kontrolsüz alanın, en temel insani ve ahlaki erdemlerle buluştuğunda ancak gerçek anlamına kavuşacağı” sözleriyle belirten Gümrükçüoğlu,

“Dijital ortamda görünür veya görünmez olmakla değişmeyen bu değerler, saygılı olmak, dürüst olmak ve adil olmaktır” diye ekledi.

ÖNEMLİ KONUŞMACILAR ZİRVEDE

Üç gün boyunca sürecek olan ve dijital dünyanın topluma, aileye, gündelik yaşama, manevi değerlerimize etkisinin masaya yatırılacağı zirvede, insanın dijital dünyanın aktörü olmaya nasıl devam edeceğinden dijital dünyada ebeveynliğe, bu dönemde bilgiye nasıl ulaşıp, davranışlarımızı nasıl kontrol edebileceğimize kadar pek çok konu tartışılacak. Kadın ve Adalet Zirvesi bu yıl dünyaca ünlü yazarlar, psikologlar, akademisyenler, araştırmacılar, aktivistler ve gazetecilerin dilinden dijital çağda insan kalmanın nasıl olacağını dinleme imkanı sunacak.

Ana sponsorluğunu Ziraat Katılım Bankası’nın, iletişim sponsorluğunu Turkcell’in yaptığı zirve, https://www.KadinveAdaletZirvesi.org’dan online takip edilebiliyor.