Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Dijital Dönüşüm Yatırımları Rekor Seviyede Arttı

Dijital Dönüşüm Yatırımları Rekor Seviyede Arttı. BT yatırım talebinin arttığına dikkat çeken Dell Technologies Türkiye Ülke Md. Işıl Hasdemir

Dijital Dönüşüm Yatırımları Rekor Seviyede Arttı

Dijital dönüşümün hızlandığı yıl içerisinde işletmeler tüm planlarını gözden geçirmeye başlarken, sadece bulut yatırımları yüzde 34 arttı, yeni yıl planlarında dijital dönüşüm ilk sırada yer aldı.

Dell Technologies, uzaktan çalışma süreciyle birlikte tüm BT ihtiyaçlarının artmasının yanı sıra bulut yatırımlarının hızla arttığını açıkladı. Gartner araştırmasına göre, CFO’ların yüzde 74’ü uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirmeyi planlarken, BT planları baştan ele alınmaya başlandı. BT dönüşümü, iş gücü dönüşümü ve güvenlik dönüşümü işletmelerin ajandasındaki ilk 3 başlık olarak öne çıkmaya başladı. 2021 Gartner Yönetici Anketi’ne katılan CIO’ların yüzde 69’una göre, yeni normalle birlikte dijital iş inisiyatifleri hızlandı.

Teknoloji adaptasyonunu hızlandığını ve BT yatırım talebinin hızla arttığına dikkat çeken Dell Technologies Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir;

“Sadece bulut hizmetlerine olan talebe dahi bakıldığında harcamanın 3’te 1 oranında arttığını görüyoruz. Kısa vadede birçok işletme projelerini ve bütçelerini yeniden yapılandırırken, uzun vadede yeni teknoloji tüketimi ve finansal modelleri çok daha esnek BT altyapıları üzerine kuruldu. Teknolojide yaşanan bu hızlı dönüşüm yeni güvenlik araçlarının da işletmelerin hayatına girmesine sebep oldu. Kısa vadede beklenmedik riskleri ortadan kaldırmak üzere kullanılmaya başlanan güvenlik araçları, uzun vadede sürdürülebilir güvenliğin önündeki en önemli tehditlerden biri olmaya aday” dedi.

Işıl Hasdemir, işletmelerin dijital dönüşümlerini hızlandırmaları, yeni normale hızla adapte olmaları ve bu süreçte daha esnek bir BT ortamı oluşturmaları için odaklanmaları gereken 3 alanı şöyle özetledi:

• Dijital inovasyon. İşletmelerin yeni gelir akışları sağlamak, maliyetleri optimize etmek ve sonraki yeni normale hazırlanmak için BT’ye daha bağımlı hale geldiği görülüyor. Bu sebeple BT uygulamalarını, iş yükünü, bulut altyapısını, operasyon modellerini ve süreçlerini sürekli olarak geliştirmek gerekiyor.

• Dijital çalışma alanı. Yetenekleri çekmek, elde tutmak ve uzaktan çalışma kültürünü mümkün kılmak için rekabet ederken, işletmeler kullanıcı merkezli bir yaklaşıma sahip olmalılar. Bu yaklaşım çalışanlara nerede ve nasıl çalışırlarsa çalışsınlar üretken ve güvenli bir ortam sağlayarak işletme verimliliğini de artırır.

• Modern güvenlik. Uzaktan çalışma ile birlikte artan veri akışının yanı sıra fiziksel sınırların kaybolması, güvenlik ve risk yönetiminin sürekli geliştiği yeni bir düşünce yapısının ortaya çıkmasına sebep oldu. Güvenlik, bir engelden ziyade inovasyonu kolaylaştıran ve hızlandıran bir unsur haline gelmeli.

Yeni normale hazır olmak için Dell Technologies neler yapıyor?

Dell Technologies, yıllar içerisinde birçok BT dönüşüm aşamasını geçirdiği için yeni normale de çabucak adapte oldu. Yaklaşık iki hafta içerisinde, dünya çapındaki uzaktan çalışmaya başlayan çalışan sayısı iki katına çıkarak 150 bini aştı. Microsoft Teams kullanıcı sayısı dört kattan fazla artarak 112 bine yükseldi. VPN kullanıcı yükü 3 katına çıkarak 90 bine yükseldi.

Dijital dönüşüm yolculuğunda işletmelerin yanında olan Dell Technologies, güncel Fortune 500 listesindeki işletmelerin yüzde 98’ine hizmet veriyor. Son 5 yılda 20 milyar doların üzerinde Ar-Ge yatırımı bulunan şirket, 27 binden fazla patent ve patent başvurusuyla da öne çıkıyor. Girişim ekosistemini destekleyerek, özellikle bulut bilişim, güvenlik, yapay zeka, makine öğrenimi, nesnelerin interneti gibi alanlarda 90’dan fazla girişime yıllık 100 milyon dolarlık destek veriyor.

Tüm bunları hayata geçiren Dell Technologies, sosyal etkinin değerini teknolojinin gücüyle birleştirerek 2030 hedeflerine hızla ilerliyor. Bu hedefler doğrultusunda;

  • Tüm paketlemelerin tamamı ve tüm ürünlerin yüzde 50’si geri dönüştürülmüş ya da yenilenebilir malzemeden üretilecek.
  • Küresel iş gücünün yüzde 50’i, üst düzey yöneticilerin yüzde 40’ı kadın olacak. Bu oranlar Türkiye ofisinde şimdiden hayat bulmuş durumda.
  • Dünya çapında bir milyar insanın sağlık, eğitim ve ekonomik fırsat eşitliğine kavuşması sağlanacak.
  • Kişisel verinin tamamen sahibi tarafından yönetileceği, etik ve gizlilik değerlerinin tamamen korunduğu bir otomasyona geçilecek.

Henüz 2019 yılında 2020 hedeflerini başarıyla yerine getiren Dell Technologies, 950 milyon kilodan fazla kullanışmış elektroniği geri dönüşüme katarken, 45 milyon kilodan fazla sürdürülebilir materyal de ürünlerde kullanıldı.

2030 hedefleri için www.delltechnologies.com/en-us/perspectives/realizing-2030.htm, uzaktan çalışma hakkında daha detaylı bilgi için www.delltechnologies.com/en-gb/remote-work/index.htm adresini kullanabilirsiniz.