Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

Epilepsi Hastalarını Sosyal Hayata Kazandıran Uygulama

inEpilepsy Takibiyle Sevdikleriniz Güvende! Epilepsinin Günlük Yaşama Etkileri Nasıl Azaltılır? Peki epilepsi günlük yaşamı ve iş hayatını nasıl etkiliyor?

Epilepsi Hastalarını Sosyal Hayata Kazandıran Uygulama

 

  • inEpilepsy Takibiyle Sevdikleriniz Güvende
  • Epilepsinin Günlük Yaşama Etkileri Nasıl Azaltılır?

 

Ayakta tedavi başvuruları içinde baş ağrısından sonra en sık görülen ikinci nörolojik bozukluk olan epilepsi, dünya genelinde oldukça yaygın bir hastalık… Dünya çapında her yıl 2 milyon insana epilepsi teşhisi konuyor, Türkiye’de ise 950 bin kişide bu rahatsızlık görülüyor. Türk bilim insanları tarafından geliştirilen “inEpilepsy” uygulaması ile epilepsinin günlük yaşam ve iş hayatındaki olumsuz etkilerini azaltılabiliyor. Uygulama sayesinde epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniye önce hastalar ve yakınları uyarılabiliyor.

 

Vücutta ani kasılmalar, kollarda ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallantılar ve şuur kaybıyla beraber gelen epilepsi nöbetleri günümüzde dünya üzerinde pek çok insanın yaşamını olumsuz olarak etkiliyor. Uzmanların verdiği bilgilere göre günde 10 defa nöbet geçiren epilepsi hastaları bulunuyor ve kimi zaman bu nöbetlerin yıkıcı etkileri olabiliyor. Hatta düşme, çarpma ve yanma gibi travmalara bağlı olarak yüzde 26 oranında ölüm gerçekleşebiliyor.

Peki epilepsi günlük yaşamı ve iş hayatını nasıl etkiliyor?

Epilepsi tanısı konmuş bir birey iş hayatında nasıl aksaklıklar yaşayabiliyor? Epilepsi hakkında yapılan güncel araştırmalara göre çalışabilir durumdaki işsiz olan normal popülasyondaki kişilerin sayısı yüzde 19 iken işsiz epilepsi hastalarının ise yüzde 46 olduğu ve özellikle dirençli epilepsisi olan kişilerin yüzde 59’nun işsiz olduğu tespit edildi. Bu sayıları oranlarsak epilepsi hastalarında işsizlik oranı normal popülasyondan yaklaşık üç kat daha fazla. İşverenlerin kişinin epilepsi hastası olduğunu öğrendiklerinde genel tavırlarının değiştiği görülüyor. Epilepsi üzerine yapılan araştırmalarda iş ortamında yaralanma oranı, işe gitmeme, hastalığa bağlı iş kaybı ve iş üretimi açısından bakıldığında ise epilepsi hastası ile normal popülasyon arasında fark olmadığının altı çiziliyor.

Epilepsi Hastalarının Yaşam Konforu inEpilepsy Uygulaması ile Nasıl Arttırılır?

Türk bilim insanları tarafından 3 yıllık bir çalışma sonucunda üretilen ve dünya literatüründe ilk epilepsi algılama ve takip yazılımı olan inEpilepsy uygulaması, epilepsi hastalarını hedef alan, sensör ve telefona yüklenen yazılım ile (IOS ve Android) çalışan bir erken uyarı sistemi… Epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniye önce hastaları ve yakınlarını uyaran uygulama sayesinde epilepsi hastaları kendilerini güvenli bir pozisyona alarak, düşme çarpma gibi risklere karşı koruyabiliyorlar. Böylece hastaların yaşam konforu ve güvenliği maksimum seviyeye çıkabiliyor. Dışarıya sesli uyarı veren bileklik sayesinde hastaların etraflarında bulunan kişiler de uyarılıyor böylece hastaların acil yardım alması sağlanıyor. Aynı zamanda epilepsi nöbeti anında hastaların bulundukları yer haritada mesaj ile yakınlarına bildiriliyor. İlaçların kullanım saati ve dozları kayıt altına alarak hatırlatma da yapan uygulamanın bu özelliği sayesinde epilepsi hastaları tedavilerini aksatmadan sürdürebiliyor.

inEpilepsy uygulaması ile her nöbet ve veri bir günlüğe kaydediliyor. Manuel olarak da hastaların nöbet ekleyebildiği uygulama sayesinde hastaların izin vermesi halinde anlık nöbet verileri hastaların hekimleri ile paylaşılıyor.


inEpilepsy Hakkında:

Akademisyenler tarafından 3 yıllık çalışma sonucunda üretilen Dünya literatüründe ilk Nöbet Algılama ve Takip Yazılımına sahip inEpilepsy, yapay zekâ destekli akıllı uygulama. inEpilepsy, epilepsi hastalarının ve hasta yakınlarının daha konforlu bir yaşama sahip olmaları için, tıp ve teknik alanında uzman kişiler önderliğinde tasarlanmıştır. 2017 TÜBİTAK desteği ile başlayan ve büyük ölçekli deneylerle test edilip kullanıma sunulan uygulama, 65 milyon kişinin hayatına dokunmayı hedefliyor.