Ericsson ve MediaTek’den Yeni Rekor
Son dönemdeki başarılarına bir yenisini ekleyen Ericsson ve yonga seti ortağı MediaTek, 565 Mbps’lik veri yükleme hızıyla rekor kırarak endüstrinin çıtasını bir kez daha yükseltti. Bu rekor gelişme, çok daha yüksek yükleme hızı ve kapasiteden yararlanmayı bekleyen sabit kablosuz erişim (FWA) kullanıcıları için müjde niteliğinde bir haber oldu.
565 Mbps’lik rekor yükleme hızı, Ericsson’un iki yazılımı, Tek Kullanıcılı Yükleme-Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (SU-MIMO) ile Yüklemede Taşıyıcı Birleştirme’nin (Uplink CA) MediaTek T830 CPE platformunda üç verici (3Tx) antenle birlikte kullanılmasıyla elde edildi.
Bu demo için, 2,1GHz FDD (frekans bölmeli dubleks) bant, 3,5GHz TDD (zaman bölmeli dubleks) bantla birleştirildi.
İki şirketin veri yükleme yönündeki performans denemelerinde ulaştığı başarı bununla sınırlı kalmıyor. Bu test, diğerlerinden farklı olarak sabit kablosuz erişime odaklanıyor. FR1 spektrumunda Tek Kullanıcılı Yükleme-Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (SU-MIMO) ile Yüklemede Taşıyıcı Birleştirme’nin (Uplink CA) birlikte kullanılması büyük fayda sağlıyor. Söz konusu FR1 spektrumu, dünya çapında en yaygın kullanılan 5G spektrumu olan Frekans Aralığı 1 anlamına geliyor.
Sabit kablosuz erişim cihazları, halihazırda akıllı telefonlara göre daha büyük boyutlarda oldukları için bahsi geçen özelliklerin sığdırılması daha kolay olabiliyor. Bu nedenle, özellikle FWA sağlayıcıları için mükemmel bir seçenek haline geliyor.
Konuyla ilgili konuşan Ericsson 5G Radyo Erişim Şebekleri Ürün Grubu Başkanı Dr. Sibel Tombaz, şunları söyledi:
“MediaTek ile elde ettiğimiz bu önemli başarı, Ericsson olarak mümkün olan en iyi 5G kullanıcı deneyimini sunmak adına kesintisiz inovasyondan ve yeni teknolojilerden yararlandığımızı gözler önüne seriyor. Sunduğumuz yeni çözümle, sabit kablosuz erişim aboneleri, tüketiciler ve benzer şekilde işletmeler, bulut tabanlı oyunlar ve genişletilmiş gerçeklik gibi veri yoğun uygulamalar özelinde daha yüksek yükleme hızına erişebilecek. Bu teknolojik adım ile birlikte, sürekli gelişen sabit kablosuz erişim piyasası için yüksek performanslı çözümler sunuyoruz.”
MediaTek’in Kablosuz İletişim Sistemi ve Ortaklıktan Sorumlu Genel Müdürü HC Hwang ise şunları söyledi:
“Veri yükleme performansının artırılması, işletmelerin kullandığı 5G sabit kablosuz erişim cihazları için önemli bir fırsat yaratıyor. Bu iş birliği, kablolu geniş bant servislerine göre 5G CPE’nin sağladığı avantajın etki alanını daha da genişletecek. Ericsson ortaklığında teknolojilerimizi birleştirdiğimizde, önceden var olan sınırları aştık ve ağ performansını ve verimliliğini artırdık. Bu sayede servis sağlayıcılar ve tüketiciler daha hızlı ve güvenilir 5G veri hizmetlerinden yararlanabilecekleri yeni imkanlar elde etti.’’
Veri indirme geleneksel uygulamalarda daha çok karşımıza çıksa da, aslında veri yükleme performansı çok önemli bir faktör. Çünkü, veri yükleme bağlantısı, içeriğe ulaşma süresi bakımından ciddi bir fark yaratıyor. Sınırlı bir veri yükleme hızı popüler web sitelerinde içeriğe ulaşma hızını yavaşlatabilir ve bu da sabit kablosuz erişim abonelerinin deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Yüksek veri yükleme hızlarına ulaşabilmek için entegre radyo ve anten, temel bant işlemcisi ve yüksek performanslı yazılım algoritmaları ile uyum içinde çalışan donanım ve yazılım sistemlerinin bir arada bulunduğu özelleştirilmiş bir çözüm gerekiyor. Bu çözüm, radyo sinyallerinin gönderilip alınmasını optimize ederek yüksek düzeyde verimli çalışmasını sağlıyor. Bu yüzden, ekosistem ortaklarıyla yapılan birlikte çalışabilirlik testleri, mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlama konusunda önemli bir rol oynuyor.
Sabit kablosuz erişime baktığımızda, hızla artan kullanım oranıyla 5G öncülüğünde bir başarı öyküsü olduğunu görüyoruz. 2028 yılına gelindiğinde, sabit kablosuz erişim bağlantılarının 2022 verisi olan 107 milyondan 300 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Son yayımlanan Ericsson Mobilite Raporu’na göre, 2028 yılıa kadar tüm sabit kablosuz erişim bağlantılarının neredeyse yüzde 80’inin 5G olacağı ön görülüyor. Günümüzde, 100’ü aşkın iletişim hizmeti sağlayıcısı (sabit kablosuz erişim hizmet sağlayıcıların yaklaşık yüzde 40’ı) 5G üzerinden sabit kablosuz erişim sunuyor.