Nisan 5, 2025

EY Küresel Sigorta Görünümü 2025 raporu yayımlandı!

EY Küresel Sigorta Görünümü 2025 raporu yayımlandı!

 

Sigorta şirketleri, inovatif hizmetlere ve güvenliğe yatırım yaparak büyüyebilir

 

EY, Küresel Sigorta Görünümü raporunun 2025 versiyonunu yayımladı. Sigorta şirketlerine önemli bir rehberlik sunacak rapora göre; küresel çapta sigorta şirketlerinin birçok zorluğa rağmen son dönemde güçlü bir performans sergilediği dikkat çekiyor. İnovasyon yatırımlarını katma değerli hizmetlere ve güvenlik açıklarına doğru yönlendirmenin, sigorta şirketlerini önümüzdeki dönemde daha ileriye taşıyacağı öngörülüyor.

 

Uluslararası danışmanlık, denetim, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY; güvenlik açıklarının olduğu her alanın, sigorta şirketlerinin amacına uygun bir şekilde yenilik yapabilmesi ve büyüyebilmesi için önemli sorumluluklar getirdiğini ortaya koyan Küresel Sigorta Görünümü 2025 raporunu yayımladı. Rapor; sigorta şirketlerini etkileyen değişen küresel dinamikler karşısında inovasyona dayalı bir büyüme sağlanması gerektiğini gösteriyor.

 

Rapora göre, küresel çapta siber saldırılardan kaynaklanan kayıpların %99’unun ve doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların ise %60’ının sigortasız olduğu, siber riskler ve iklim tehditlerine karşı korumadaki eksikliklerin yanı sıra, emeklilik birikimlerindeki açıklar da sigorta sektörüne önemli sorumluluklar yüklüyor. Bununla birlikte; sigorta şirketlerinin iş modellerini, tamamen modern teknolojiyle ve daha zengin verilerle donatması da kritik bir adım olarak görülüyor. Ancak sigorta şirketleri büyüme stratejilerinde yeni ürün geliştirmeye, birleşme ve satın almalara veya coğrafi genişlemeye öncelik verse de EY Küresel Sigorta Görünümü 2025 raporu, bazı temel aksiyonların büyüme yolunu açabileceğini ortaya koyuyor.

 

Amaca yönelik yeni ürünler tasarlamak 

EY raporu, emeklilik birikimleri ve iklim alanlarındaki güvenlik konularının daha çok gündeme gelebileceğini gösteriyor. Buna ek olarak, yaşam süresinin uzaması ve yaşlanan nüfuslar nedeniyle, gelir getiren ürünlere daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Sigorta şirketlerinin de bu sayede müşterileri finansal güvenliğe teşvik etmesi mümkün gözüküyor. Diğer yandan emeklilik yaşına ulaşan Baby Boomers kuşağının, finansal emlak planlama hizmetlerine ve sağlık programlarıyla zenginleştirilmiş hayat ve sağlık sigortasına olan talebinin artması bekleniyor. Sigorta şirketleri, bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak stratejilerini bu yönde şekillendirebilir ve değer sağlayabilir.

 

Yüksek potansiyelli müşterilere kişiselleştirilmiş teklifler

Kullanıma dayalı ürünler, modüler eklenti özellikleri ve özel fiyatlandırma; müşteri sadakatini ve katılımını destekleyebilir. Yapay zekâ (AI) araçları ise daha doğru fiyatlandırma ve daha hızlı taahhüt süreçleri için yardımcı olabilir. Ayrıca, isteğe bağlı oluşturulan sigorta kapsamları ve gerçek zamanlı risk önlemleri, kişiselleştirme stratejisine değer katabilecek diğer yollar arasında yer alabilir. Aynı zamanda, yapay zekâ ve gelişmiş analizler de müşteriye yönelik ürün paketleri ve teklifler için yüksek potansiyele sahip müşterileri hedefleyebilir.

 

Farklı segmentlere uygun ürünler 

Sigorta şirketleri, yalın ve otomatikleştirilmiş bir işletme ortamı sayesinde düşük marjlı ürünleri, iş ortakları ve diğer kanallar aracılığıyla yeni segmentlere göre ölçeklendirebilir. Çünkü gerçekleşen olaylar karşısında ödeme yapan poliçeler olarak bilinen parametrik sigorta, sigorta şirketlerinin yeni müşterilere sunabileceği cazip ürün türlerini genişletebiliyor ve küresel parametrik sigorta piyasasının 2031 yılına kadar 29,3 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Parametrik çözümler çoğunlukla doğal afetler karşısında koruyan bir ürün olarak ilgi görüyor ancak ticari kesintilere, tedarik zinciri kesintilerine ve siber saldırılara karşı da uygulanabiliyor.

 

Sektörel regülasyonlarla inovasyona giden yol  

Avrupa’da giderek daha sıkı kuralların oluşması, ABD’de ise daha hafif bir denetim uygulanması dengesiz bir rekabet alanı oluşturabilir. Bu nedenle sigorta şirketlerinin %61’i, önümüzdeki yıl değişen mevzuat gerekliliklerinin en önemli operasyonel zorluk olacağını belirtiyor. Ancak, bu düzenlemelerin fırsat olarak değerlendirilmesiyle yenilikçi çözümler ortaya çıkabilir.

Kapsamlı ve entegre veri stratejileri

Dijital çağda kapsamlı bir veri stratejisine sahip olmak, işletmelere birçok yönden katkı sağlıyor ve inovasyon için hayati önem taşıyor. Ayrıca, stratejik planlama gibi tüm üst düzey yönetim kararları daha zengin veri setlerini yansıtacak şekilde yeniden tasarlanabilir. Sigorta şirketleri de yapay zekânın ve diğer gelişmiş teknolojilerin gücünden yararlanılabilmeli, geleceğe hazır ve esnek bir veri altyapısına sahip gerekli bileşenlere sahip olmalıdır. Ayrıca, kaliteyi sağlamak ve güven oluşturmak için tam otomatik süreçlerin yanı sıra sağlam yönetişim ve kontrol modelleri oluşturulabilir.

 

En potansiyel müşteriler, yeterli hizmet alamayanlar 

EY raporu; daha uygun fiyatlı, erişilebilir, satın alınması ve değiştirilmesi daha kolay olan yeni ürünler geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Parametrik poliçeler, satın alım gücü düşük olan ve yeterli hizmet alamayan kesimler için değer yaratmanın yollarından biri olarak görülüyor. Müşterilerin istediklerini sunmak için stratejik düşünmek ve yaratıcı olmak gerekiyor çünkü bu müşteriler, sigorta şirketlerinin performanslarını sürdürmesi için büyük potansiyel sunuyor.

EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Levent Atakan

EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Levent Atakan raporla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

EY Küresel Sigorta Görünümü 2025 raporuna göre; hızla değişen günümüz dünyasında artan güvenlik açıklarının olduğu bir ortamda sigorta şirketlerine büyük sorumluluklar düşüyor. Aynı zamanda, bu zorluklar sigorta şirketlerinin amacına uygun bir şekilde yenilik yaparak sürdürülebilir hizmet sunabilmeleri için fırsat da sunuyor. Günümüzde küresel çaptaki dalgalanmalar ve belirsizlikler, sigortacılık sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Ancak sigorta şirketlerinin, zor dönemlerde değer sağlamak için kritik bir göreve sahip olduğu gerçeği de var. Bu nedenle sigorta şirketlerinin, içinde bulunduğumuz çağa göre inovasyona yatırım yapmaları ve geleneksel çözümlerin yanı sıra yenilikçi çözümlere yönelmeleri gerekiyor. İletişimleri ve ürünleri kişiselleştirmek için yapay zekâ destekli teknolojiye ve daha güçlü veri yönetimi yeteneklerine yatırım yaparak sigorta şirketleri tüm paydaşlar için daha hızlı ve katma değerli hizmetler sunabilir.”

İlgili Haberler