EYDK ilk ‘Etki Yatırımı Forumu’nu TARKEM ile İzmir’de “Yer Odaklı Etki Yatırımı” Temasıyla Düzenledi!
Etki yatırım modelini Türkiye’de yaygın, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yatırım seçeneği haline getirmeyi hedefleyen EYDK, üye kurumlarıyla işbirliği halinde farklı sektör ve yatırım alanlarında “Etki”nin izdüşümüne odaklanan yeni bir etkinlik serisini ‘Etki Yatırımı Forumu’ adı altında başlatıyor. Bu serinin ilk etkinliği ise İzmir’ de TARKEM ortaklığı ile 7 Haziran 2024 Cuma günü Tarihi Akın Pasajı Kemeraltı’nda gerçekleşti.
“Yer Odaklı Etki Yatırımı” kavramının Türkiye’ye tanıtılması ve uygulama alanı bulması için kuruluşundan bu yana rol alan EYDK, üyesi TARKEM’in ev sahipliğinde Ege Bölgesi’ndeki paydaşlar ile bir araya geldi. Yer Odaklı Etki Yatırımı modelini belirli bir bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel ihtiyaçlarına yönelik stratejik yatırımlar yaparak o bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını hedefleyen bir yatırım aracı olarak öneren EYDK, TARKEM ile gerçekleştirdiği ilk Etki Yatırımı Forumu’nda konunun uzmanlarını, akademisyenlerini ve iş dünyasını bir araya getirerek bu modeli tanıttı.
EYDK Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil Etki Yatırımı Forumu ile ilgili olarak “EYDK olarak ‘Etki Yatırımı Forumu’ adıyla ‘etki yatırımı’ kavramını tanıtmak amacıyla gerçekleştireceğimiz etkinlik serisinin ilkini İzmir’de üyemiz TARKEM ile düzenledik. 31.01.2023’de lanse ettiğimiz ” Kentsel İyileşme ve İlerleme Raporu” vesilesiyle Türkiye’ye ilk kez tanıttığımız ‘Yer Odaklı Etki Yatırımı’ modelini TARKEM özelinde iyi uygulama örneği olarak İzmir ekosistemi ile paylaştık. Sonraki adımımız, bu vaka analizini yurtdışında dahil olduğumuz ağlar ile paylaşmak olacaktır” dedi.
Yerel toplulukların özel gereksinimlerini dikkate alarak kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan, yerel ekonomiyi güçlendirilirken aynı zamanda istihdam olanaklarını artıran ve sosyal eşitsizliklerin azaltılmasını sağlayan Yer Odaklı Etki Yatırımları, toplulukların uzun vadeli refahını ve dayanıklılığını artırarak, daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmesine katkıda bulunur. Etki Yatırımı ekosisteminin gelişmesinde başrol oynayan EYDK bu amaç doğrultusunda ‘Yer Odaklı Etki Yatırımı Çalışma Grubu’ nu kurmuş ve uluslararası etki yatırımı ağı GSG Impact’in Türkiye’yi temsile yetkili ulusal ortağı olarak, GSG Impact stratejik işbirliği ile “Enformel Yerleşim Krizine Çözüm Bulmak İçin Katalitik Sermaye Dağıtımını Ölçeklendirme Projesini” hayata geçirmişti.
GSG Impact Baş Politika Sorumlusu Sebastian Welisiejko, “Türkiye’de Yer Odaklı Yatırımların artan ivmesini görmekten mutluluk duyuyorum ve EYDK ile TARKEM’in bu alandaki olağanüstü liderliğini takdir ediyorum. Bir ekonomist ve kalkınma alanında uzmanlaşmış bir etki yatırımcısı olarak, bölgeler için stratejik düşünmek çalışmalarımın anahtarıdır. Etki yatırımcıları ve diğer paydaşlar, toplulukları merkeze koyarak finansal performansı ölçülebilir sosyal ve çevresel sonuçlar ve etkilerle birleştiren Yer Odaklı Etki Yatırımı araçlarının gücünden faydalanmalıdır” dedi.
Etkinliğin ev sahipliğini yapacak olan TARKEM ise UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan İzmir Tarihi Kent Merkezi’ni canlandırmak amacıyla kurulan kamu-özel ortaklık modelinin Türkiye’deki en önemli örneklerinden biridir. TARKEM bünyesinde kurulmuş olan ‘İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’ yapısı, misyonu ve hedefleri açısından ülkemizde önemli bir Yer Odaklı Etki Yatırımı örneği olarak öne çıkıyor. TARKEM ve Re-Pie Portföy iş birliğiyle kurulan bu fon, etki yatırımlarıyla bölgede toplumsal fayda sağlamaya odaklanırken yatırımcılara da getiri sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’de etki yatırımı ekosisteminin gelişimine öncülük eden ve sürdürülebilir kalkınmayı “etki” ekseninde teşvik etmek için faaliyetlerini sürdüren EYDK, Yer Odaklı Etki Yatırımı temasını birlikte düzenledikleri ‘Etki Yatırımı Forumu’nda tüm boyutları ile ele aldılar.
Yeni iş birliklerinin kurulması için fırsat yaratmayı, İzmir de etki yatırımı konusunda farkındalığın artmasını amaçladıklarını belirten TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler de şunları söyledi: “Kemeraltı’nı günde 300 bin kişi ziyaret ediyor. 10 bin esnafın bulunduğu alanda 3 bine yakın tarihi yapı var. Biz istiyoruz ki buraya özel sektör de dahil olsun. Yer odaklı etki yatırımının önemli bir örneği olan bu bölgeye yatırımlarını yöneltsin ve Kemeraltı’nın da içinde bulunduğu İzmir Tarihi Liman Kenti dosyamız ICOMOS’a yollanarak bu bölge UNESCO Dünya Mirası olarak tescillensin.”
Etki Yatırımı Forumu’nda Etki Yatırımları, Bir Yer Odaklı Etki Yatırımı olarak TARKEM, Yer Odaklı Etki Yatırımlarına Küresel Bakış, Etki ve Etik, Etki Yatırımı Hikayeleri ve Etki Ölçümü ve Yönetimi konuları düzenlenen panellerde alanında uzman moderatörler ve konuşmacılar tarafından ele alındı.
Etki ekosistemine yön veren ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan konuşmacıların, özel sektör ve kamu kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı bu ilk Etki Yatırımı Forumu, Ege Bölgesi’nde ‘Etki Yatırımı’ ve ‘Yer Odaklı Etki Yatırımı’ konusunda farkındalığın artırılması ve yeni iş birliklerin kurulması için fırsatlar sundu.