Fazla 43 milyon dolar değerleme üzerinden 6 milyon dolar yatırım aldı
Teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetimi çözümleri geliştiren Fazla; A turu sonrası tamamladığı ara yatırım turunda Esor Investment ve 212 liderliğinde 43 milyon dolar değerleme ile 6 milyon dolar yatırım aldı.
2016 yılında tedarik zinciri boyunca oluşan gıda israfını ve israf kaynaklı karbon salımını %50 oranında azaltmak misyonu ve Fazla Gıda ismiyle Arda Eren ve Olcay Silahlı tarafından kurulan yerli girişim, 5 yıl boyunca Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiği gıda kurtarma operasyonları ile 58.000 tondan fazla gıdanın israf olmasının önüne geçerek bu gıdaları ekonomiye kazandırdı ve bu sayede 83.000 tondan fazla karbon salımını engelledi. Dünya’nın iyiliği için proaktif şekilde hareket etmeyi kültürlerinin bir parçası haline getiren girişim; gerçekleştirdiği gıda kurtarma çalışmaları sırasında gıda dışı endüstrilerde yaşanan atık probleminin boyutlarını kavrayarak 2022 yılı Aralık ayında düzenlediği lansman ile yeni kimliği Fazla olarak gıda dışı endüstrilerde de fazlayı faydaya dönüştürmeye başladıklarını duyurdu.
Bugün gıdadan tekstile, ambalajdan kimyasala farklı atık kollarında atık oluşumunun önüne geçmek ve var olan atıkları en yüksek çevresel, sosyal ve finansal fayda ile döngüsel ekonomiye kazandırmak için teknoloji ve inovasyondan güç alan Fazla; A turu sonrası tamamladığı ara yatırım turunda Esor Investment ve 212 liderliğinde TTGV, TKYB, Founder One ve melek yatırımcıların katılımı ile 43 milyon dolar değerleme ile 6 milyon dolar yatırım aldı. 2017 yılında ilk yatırımı yapan Techstars ve bir önceki turda yer alan Atlantic Food Labs de bu turda devam yatırımı gerçekleştirdi.
Fazla’yı kurarken Dünya adına etki odaklı sürdürülebilir bir iş modeli geliştirme ve bu anlamda etki girişimciliği alanında gençlere örnek olma misyonunu üstlendiklerini belirten Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı,
“Dünya’nın iyiliğini dert edinen ve bu doğrultuda sorumluluk almaktan geri durmayan bir ekip olarak gördüğümüz küresel problemlere karşı tutunduğumuz proaktif tutum ile her daim “Daha fazla ne yapabiliriz?” sorusu ile hareket ettik. Fazla Gıda’dan Fazla’ya geçişimizi duyurduğumuz lansmanda da paylaştığımız üzere 2023 yılında yurt dışı açılımlarımızı başlattık. Mart 2023 itibariyle İspanya’da yerel ekibimizi kurduk ve sahada aktif şekilde operasyonlarımıza başladık. Aldığımız bu yatırım ile Türkiye’nin 68 ilinde devam eden operasyon kapsamımızı, etkimizi büyütmeyi ve bununla birlikte İspanya açılımımızı daha güçlü şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Sektöre liderlik etmeye devam edeceklerinin altını çizen Silahlı
“Tamamladığımız bu ara yatırım turu ile tamamı Fazla tarafından geliştirilen ve farklı teknolojilerin ürünü olan 7 servisimiz ile yarattığımız etkiyi ve etki alanımızı genişletmeyi amaçlıyor, ekip büyümesi için de yatırımlarımızı güçlendirerek sürdürmeyi planlıyoruz. Alanında uzman isimler ekibimize dahil olmaya devam ederken, Fazla bünyesinde yer alan çalışanlarımızın da kazandığı uzmanlık ile eşsiz ekip yapımızı korumaya ve sektöre liderlik ederek atık algısını değiştirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Fazla Kurucu Ortağı ve CTO’su Arda Eren
“Deep tech bir kuruluş olarak tamamını kurum içi geliştirdiğimiz web, mobil ve IoT çözümlerimizi bütünsel bir yaklaşım ile kurgulayarak atık yönetiminde izlenebilirliğin ve ölçeklenebilirliğin ön planda olduğu, veri odaklı 360 derece bakış açımızla etkimizi üstel şekilde artırıyoruz. B2B e-ticaret çözümümüz Fazla Market, mobil uygulamamız Fazla İyi, görüntü tanıma teknolojisine sahip nesnelerin interneti (IoT) ürünümüz Akıllı Tartı Sistemi ile atık oluşumunu kaynağında önlemek için çalışırken dijital altyapıya sahip ulusal bağış servisimiz üzerinden Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz 250.000’den fazla bağış operasyonu ile ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor, sosyal etki yaratıyoruz. Gıda Kazanımı Hiyerarşisi’nden aldığımız ilhamla geliştirdiğimiz Kazanım Hiyerarşisi doğrultusunda ağımıza kazandırdığımız Hayvan Yemi ve Geri Dönüşüm servislerimiz ile atık yönetimini 360 dereceye tamamlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Eren, tamamladıkları yatırım turu ile ilgili
“Etkimizi artırmak motivasyonu ile AR-GE süreçlerimize daha güçlü şekilde devam edeceğiz. Geniş bir teknoloji bazına sahip olan ve 7 farklı ürünü barındıran çözüm ağımıza veri analitiği ve yapay zekâ uygulamalarını barındıran daha akıllı çözümler ekleyerek teknolojik altyapımızı yatayda büyütmeye devam ederken bu çözümlerin birbiri ile iletişimini güçlendirerek bütünsel yapımızı besleyeceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.
2021 yılından bu yana Fazla’nın yatırımcı portföyünde yer alan ve son 2 seride yatırıma liderlik eden 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey de yatırım ile ilgili
“Türkiye’de atık yönetimine öncülük eden ve başarılı bir ivme yakalayan Fazla; şimdi, İspanya ilk hedef ülke olmak üzere, Avrupa pazarına açılıyor. Ekibin İspanya’da elde edeceği başarı, Avrupa pazarında hakimiyeti sağlama yolunda önemli bir adım olacak. Fazla’nın deneyimli ve yetenekli ekibi ile İspanya pazarında büyük bir etki yaratacağına inancımız tam.” şeklinde düşüncelerini paylaştı.
Bu yeni turda liderliği üstlenirken aynı zamanda Fazla’nın yatırımcı portföyüne dahil olan Esor Investment Kurucu Ortağı Şevki Kuyulu ise; Fazla ile ilgili
“Fazla tarafından geliştirilen teknoloji sayesinde atık oluşumu kaynağında azaltılıyor. Oluşumu önlenemeyen atıklar ise en yüksek ekonomik, çevresel ve sosyal fayda ile geri kazanılıyor. Tüm tedarik zinciri süreçlerindeki atık oluşumu ve üretim döngülerindeki ham madde ihtiyacı düşüyor. Oluşan atıklar ise sorumlu bir şekilde bertaraf ediliyor. Dünya için sağladığı faydalar sebebiyle, 2023 yılının ilk yatırımını Fazla’ya yapmaya karar verdik. Çünkü inanıyoruz ki günümüzde yaşadığımız atık problemi geleceğimiz için çok önemli ve şimdiden alınan önlemler ile daha sağlıklı bir dünya mümkün.” şeklinde konuştu.
TTGV ve Teknoloji Yatırım, Yatırım Direktörü Elif İnalkoç Gedikli de portföye katılan yeni isimlerden olurken yaptıkları yatırım ile ilgili
“Gıda fazlasına kalkınma hedefleri, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık perspektiflerinden metodolojik yaklaşan Fazla; gıda kurtarma hiyerarşisinin tüm katmanlarını kapsamaya ilk günden odaklanmış bir teknoloji şirketi. Tüm iş modelini ve inovasyonunu bu hiyerarşiye göre tanımlayarak ekonomik değer yaratmak için teknolojiyi kullanması bizler için çok kıymetliydi. Bu yatırımın, Fazla’nın gıda dışı alanlarda ve global operasyonlarında geri kazanım yolculuğunu hızlandıracağına yürekten inanıyor ve parçası olduğumuz için gururlanıyoruz.” dedi.
TKYB CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Elif Altuğ da bu turda yatırımcı portfoyüne katıldıkları Fazla ile ilgili
“Türkiye Kalkınma Fonu olarak yenilikçi, yaratıcı ve teknoloji tabanlı iş modeline sahip; toplum veya çevre üzerinde sürdürülebilir, pozitif ve ölçülebilir etki yaratabilecek girişim şirketleri yatırım yapabileceğimiz öncelikli alanlarda yer alıyor. Fazla da Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında yönettiğimiz TKYB Sermaye Fonu’nun misyonuna uygun olarak sürdürülebilirlik alanında yaptığımız, öne çıkan yatırımlarımızdan biri. Fazla’nın Türkiye’de gösterdiği büyüme performansı ve şimdiye kadar sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik sağladığı pozitif katkıların; bu yatırımla birlikte hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki faaliyetleri ile artarak devam edeceğine inancımız tam.” şeklinde konuştu.
Yine bu tur portföye katılan Founder One Yatırım Komitesi Üyesi ve Genel Müdürü Ali Şahin de
“Founder One olarak iklim teknolojisi girişimi Fazla’nın bu turda yatırımcısı olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı olarak, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi iş birliğiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek tamamen etki yatırımları özelinde kurduğumuz Founder One olarak etki girişimlerine yapacağımız yatırımlarla ekosistemin gelişimine öncülük edeceğiz.” dedi.