Fazla Gıda’ya En İyi “STK İş Birliği” Ödülü
Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiği operasyonlar sayesinde son beş yılda 47 bin tondan fazla gıdanın israfını önleyen Fazla Gıda, Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği ve değişime yön veren lider projelerin ödüllendirildiği Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “STK İş Birlikleri” kategorisinde ödül kazananı oldu.
18 Ekim 2022 tarihinde Sürdürülebilirlik Akademisi’nin Fairmont Quasar İstanbul’da düzenlediği ve değişime yön veren lider projelerin ödüllendirildiği “Sürdürülebilir İş Ödülleri” sahiplerini buldu. Sosyal, ekonomik ve çevresel konularda önemli etkiler yaratan ve geleceğe sahip çıkan iş modellerini, projeleri vurgulayarak iş dünyası için rol modelleri paylaşmak amacıyla düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde kazananlar, görkemli ödül töreniyle açıklandı.
9. yılında mottosu “Dönüşüm Birlikte Mümkün” olan ödül töreninde, Türkiye’nin dört bir yanında her ay 1 milyondan fazla ihtiyaç sahibinin kapısını çalarak bağış kolilerini hanelere ulaştıran ve son beş yılda 47 bin tondan fazla gıdanın israfını önleyen Fazla Gıda, özel sektör kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında yapılan iş birlikleri (STK İş Birlikleri) kategorisinde Gıda Kurtarma Derneği ile 5 yıldan uzun süredir devam eden çalışmaları ile ödülün sahibi oldu.
Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, aldıkları ödülden dolayı gururlu olduklarını söyleyerek
“Türkiye’nin ilk ve tek atıl ürün yönetim sistemini kurmak için çıktığımız yolda kardeş kuruluşumuz Gıda Kurtarma Derneği ile omuz omuza çalışarak Türkiye’nin dört bir yanında sosyal fayda yaratıyoruz. Etki odaklı partner ekosistemimiziin dijital platformumuz üzerinden gerçekleştirdiği bağışları Gıda Kurtarma Derneği çalışmaları ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz; her ay 1 milyondan fazla ihtiyaç sahibinin kapısını çalıyoruz. Sürdürülebilirlik Akademisi’ne bizi bu ödüle layık gördüğü için teşekkürlerimizi sunuyoruz. STK’lar ile çalışmalarımız her geçen gün artıyor. Fazla Gıda olarak elimizden geleni yapıyoruz ancak atılan bu adımlar tek başına yeterli değil. 2021 yılı içinde Küresel Ayak İzi Ağı’nın yaptığı çalışmalar 1 yıl içinde tüketmemiz gereken doğal kaynakları 7 aydan kısa sürede tükettiğimizi bizlere gösterdi. Bu gerçeği kabul edip kaynak kullanımı konusunda acilen aksiyon almamız gerekiyor; bu aksiyon planında bireylerin, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin kolektif şekilde hareket etmesine ihtiyacımız var. Dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor, Dünya genelinde insan tüketimi için üretilen her 3 gıdadan 1’i çöpe gidiyor; buna karşılık 3 milyardan fazla insanın güvenli ve besleyici gıdaya erişimi kısıtlı. Açlıkla mücadele eden insan sayısı ise 800 milyondan fazla. Türkiye’de de durum farklı değil: Yılda 26 milyon ton gıda çöpe atılırken evlerde kişi başı 93 kilogram atık oluşturuyoruz, buna karşın ülkemizdeki her 10 kişiden 2’si yeterli ve güvenli gıdaya ulaşım konusunda mücadele vermek zorunda. Herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor; Dünya’yı kurtarmak ancak birlikte mümkün.” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği ödül töreninde; Su Yönetimi, Karbon Yönetimi, Sürdürülebilir İnovasyon, Atık Yönetimi, Enerji Yönetimi, Döngüsel Plastik Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, İşbirliği, Sosyal Etki, Sürdürülebilir İş Raporlaması, Çalışan Katılımı, Kadının Güçlendirilmesi, Çeşitlilik Ve Kapsayıcılık, Sürdürülebilirlik İletişimi Ve Yılın Yılın Startup’ı kategorilerinde ödüller verildi.