Alfa kuşağının gözde mesleği: “Gamer”
Geçmişte gaming yalnızca bir hobi olarak görülürken, bugün gamer olmak ve espor organizasyonlarında profesyonel olarak yer almak günümüzün gözde mesleklerinden biri sayılıyor. Gaming konusundaki yaklaşımıyla Türkiye’de esporun gelişmesine öncülük eden İncehesap.com, gerçekleştirdiği organizasyonlar ve sponsorluklarla bu alanda kariyer yapmak isteyen esporculara tam destek veriyor. İncehesap.com, diğer nesillere oranla daha ufak yaşlarda teknolojiyle etkileşime giren Alfa kuşağının gelişiyle, meslek olarak “gamer” olmayı seçenlerin daha da fazlalaşacağına dikkat çekiyor.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmekte olan gaming sektörü, günümüz gençleri ve gelecek nesiller için önemli bir kariyer fırsatı olarak dikkat çekiyor. 2019 yılı itibariyle dünyada 140 milyar dolar, Türkiye’de ise tahmini olarak 1 milyar dolarlık hacme ulaşan sektör, tüketicilerin evlerinde kaldığı pandemi sürecinde ise küresel olarak yüzde 200’ler seviyesinde büyüme gösterdi.
Gaming sektörü gelişmeye devam ederken, şimdiden esporcular milyonlarca dolar kazanıyor. Pek çoğu 14-17 yaş aralığındaki esporcular, tüm dünyada yaklaşık 600 milyonluk bir seyirci kitlesi tarafından izleniyor. Yapılan araştırmalar, esporcular kadar onları takip eden izleyicilerin de sektörün gelişmesine önemli katkıları olduğunu ortaya koyuyor. Geçmişte espor yalnızca bir hobi olarak görülürken, gamer olmak artık günümüzün gözde mesleklerinden biri sayılıyor. Gaming konusundaki yaklaşımıyla Türkiye’de esporun gelişmesinde öncü rol oynayan İncehesap.com’un geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlediği PUBG DUO Turnuvası da espora ülkemizde gösterilen yoğun ilgiye ışık tutuyor. Bir ay boyunca devam eden ve 384 takımın katıldığı bu turnuvanın sadece final maçını 13 bin tekil izleyicinin takip etmişti.
Gözler Alfa kuşağında
Esporcu olmanın dünyada olduğu gibi ülkemizde de yepyeni bir meslek olarak öne çıktığını ifade eden İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, bu yepyeni alanı desteklemek üzere marka olarak Beşiktaş Esports’un ana sponsorluğunu üstlendiklerini, espor alanında bugüne dek 100’e yakın sponsorluğa imza attıklarını hatırlattı. Erzen;
“Bugün ülkemizdeki aktif esporcular, ağırlıklı olarak 1995 yılı sonrasında doğan Z kuşağından oluşuyor. Ancak arkalarından esporculuğa çok uygun, yepyeni bir nesil geliyor: Alfa kuşağı. Bu kuşak gamer olarak sahne almaya başladıkça gaming sektörünün dinamikleri daha da gelişecek. Yalnızca espocuların değil, sektör etrafında yepyeni meslekler edinenlerin de yükselmesine tanıklık edeceğiz” dedi.
Yeni neslin gaminge olan ilgisini İncehesap.com’un site trafiğinde de net bir şekilde gördüklerini kaydeden Nurettin Erzen, sözlerine şöyle devam etti: “18-24 yaş arasındaki ziyaretçi sayımız, geçen seneye kıyasla yüzde 40’ın üzerinde, 2019’un ilk 6 ayına kıyasla ise yüzde 90 artış gösterdi. Bu oranlar yeni neslin espor ve gaming teknolojileriyle nasıl uyumlandıklarını net bir şekilde ortaya koyuyor”
Teknolojiyle en uyumlu nesil
İncehesap.com’un verdiği bilgilere göre Alfa kuşağı, diğer nesillere oranla daha ufak yaşlarda teknolojiyle etkileşime girdiğinden gaming dünyası ve espor için en uygun nesil. İlk tanımını Avusturalyalı fütürist Mark McCrindle’ın yaptığı bu kuşak, 2010 ile 2030 yılları arasında doğanlardan oluşuyor. Bilgiye erişme gücü açısından diğer kuşaklara göre daha çok şanslı olduğu belirtilen Alfa’lar, hayatlarına entegre ettikleri tüm teknolojileri kişiselleştirebilme yeteneğiyle öne çıkıyor. Ekranlara bağlanma oranı daha yüksek olan, Z kuşağına göre çok daha dikkatli olduğu belirtilen Alfa kuşağı, iletişim kurarken yazmaktan çok, görsel ifadeleri ve ses kayıtlarını tercih ediyor.
Yeni gaming profesyonelleri geliyor
Türkiye’de gaming dünyası için şimdiden eleman yetiştirme hareketinin başladığına dikkat çeken Nurettin Erzen, İncehesap.com olarak düzenledikleri turnuvalar ve Gaming Geceleri ile esporcuları desteklemeye, yeni nesil oyuncuları sektöre kazandırmaya devam ettiklerini de söyledi. Erzen, “İncehesap olarak Türkiye’de gaming dünyası için profesyoneller yetiştirme hareketinin öncülüğünü üstleniyoruz. Espor organizasyonlarının yaygınlaşması, gaming alanında çalışacak başka mesleklerden profesyonellere olan ihtiyacı da doğuruyor. Yeni nesil gazeteciler, oyun yazılımı geliştiriciler, analistler gibi… Dolayısıyla gamer olmak, tek başına yükselen bir meslek olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni mesleklerin doğması ya da mevcutların dönüşmesine de yardımcı oluyor” dedi.
En uzun eğitim alan, en girişimci kuşak
Erzen ayrıca, araştırmaların Alfa kuşağının en girişimci nesillerden biri olacağını gösterdiğini de belirtti. Erzen, sözlerini şöyle tamamladı: “Alfa kuşağı hayatının daha erken dönemlerinde bilgiye ve teknolojiye erişim sağlarken, bir yandan da diğer kuşaklara göre daha uzun süre eğitim alacak. Pek çoğu; henüz okuldan mezun olmadan yüksek kazanç sağlayan, işini keyifle yapan birer esporcu olurken, bazıları da birer Elon Musk olacak. Yapılan araştırmalara göre 2025 yılına kadar dünyada 2 milyar Alfa nesli olması bekleniyor. Bunların yüzde 55’inin video içeriği üretmesi, yüzde 47’sinin elektronik üzerine yoğunlaşması, yüzde 43’ünün robotik alana ilgi duyması, yüzde 36’sının ise bilgisayar programcılığına yönelmesi bekleniyor.”