Hyundai, Boston Dynamics’i 1,1 milyar dolara satın aldığını doğruladı
Boston Dynamics artık resmi olarak Hyundai Motor Group’un bir parçası. Koreli holding SoftBank ile birlikte dünya üzerinde tanınmış robotik şirketine sahip oldu. Hyundai yüzde 80’lik bir hisseye SoftBank’ın ise iştiraklerinden birisi üzerinden yüzde 20’lik hissesi duruyor.
Şirket kasım ayından beri satın alma görüşmelerini yapıyordu ve anlaşma 2021 Haziran ayında tamamlanmış olacak.
Hyundai neden Boston Dynamics’i satın aldı?
Hyundai, özellikle algılama, navigasyon ve yapay zeka ile donatılmış, yüksek performanslı robotlar için çok sayıda kilit teknoloji patentlerine sahip olduğu için ünlü robotik firmasının büyük hissesini satın almak istedi. Buna ek olarak Boston Dynamics’in Silikon vadisinde ofisleri var ve en yeteneklileri işe alma ve potansiyel ortaklarla işbirliği yapmayı bu sayede kolaylaştırmış olacak.
Söz konusu bu satın alma, Hyundai’ye lojistik robot tekliflerini genişletmek için kullanabileceği daha geniş bir teknoloji yelpazesine erişim sağlıyor. Oldukça ürkütücü görünümüne rağmen ünlü robotik köpek gibi makine türleri ile tehlikeli ve sıkıcı görevlerin icra edilmesine yardımcı olacak çözümler çok daha kolay yapılabilecek.
Hyundai gelecekte de özellikle hastanelerde bakım hizmetleri gibi hizmetler için insansı robotlar geliştirmeyi hedefliyor. Boston Dynamics’in de sahip olduğu patentler ve yeteneklerle bu hedefe yardımcı olacağı kesin.
Boston Dynamics CEO’su Robert Playter yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Boston Dynamics’in ticari işi, insan seviyesinde hareketlilik için tasarlanmış işyerlerinde tekrarlayan ve tehlikeli görevleri otomatikleştirebilen ilk robotu piyasaya sunduğumuz için hızla büyüdü.
Biz ve Hyundai, mobilitenin dönüşümsel gücüne ilişkin benzer görüş paylaşıyoruz ve dünyayı en son otomasyonla etkinleştirmeye yönelik planlarımızı hızlandırmak ve müşterilerimiz için dünyanın en zorlu robotik zorluklarını çözmeye devam etmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”
Robotik şirketi, 1992’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü yan kuruluşu olarak başladı. Google, onu 2013’te X araştırma ve geliştirme kolu altında satın aldı ve sonunda ayrı bir Alphabet yan kuruluşu haline geldi. Alphabet daha sonra 2017’de Japon holdingi Softbank’a satmıştı.