Intel’in Thunderbolt 4’ü bir sonraki bilgisayarınız için ne anlama geliyor?
Thunderbolt 4 ne getirecek ne götürecek? Intel’in yeni arayüz protokolü bir sonraki nesil bilgisayarlar için ne anlama geliyor?
Bu tip yeni arayüz protokolleri için çok heyecanlananlarda birisi olmayabilirsiniz, doğrusu bende zorlanıyorum. (Yeni port daha fazla para ve cihaz değiştirme zorunluğu gibi sebepler geliyor.)
Ancak Intel’in Yaklaşan ThunderBolt 4 teknolojisi bir sonraki PC’nizi bugünün sistemlerinden çok daha yetenekli bir hale getirebilir. Özellikle iki 4K monitörü Thunderbolt 3 sistemlerinden iki kart daha hızlı veri hızlarıyla destekliyor olacak ve inanılmaz derecede ince, şık ultra taşınabilir bir ekranla bunu kullandığımızı hayal edebilirsiniz. Profesyonellerin dışında oyun düşkünleri için de daha fazla sanal oyun alanı yaratabilir.
Thunderbolt standardı nasıl hayatımıza girdi?
Intel’in ThunderBold standardı en başından beri yonga üretici için USB’yi her şekilde gölgede bırakacak derecede hızlı portlar sunmasının en kolay yolu oldu. Bilmeyenler için aslında başlangıçta Light Peak adıyla Apple ile birlikte geliştirilmişti.
Öte yandan Thunderbolt’u, bilgisayarınızın PCIe bağlantılarına doğrudan bir ağ geçidi olarak düşünebilirsiniz; bu, genellikle erişim için bilgisayarınızı açmanız gereken bir şeydir. Standardın ilk iki nesli miniDisplayPort bağlantısını kullandı, ancak 2015’te ThunderBolt 3 ile Intel, USB-C’ye geçti. İşte o zaman bu teknoloji gerçekten bir adım attı. Bu ince portun yanı sıra, eskisinden önemli ölçüde daha hızlı bir hale geldi ve 4K ekranları bağlamayı kolay hale getirdi.
Thunderbolt 4 !
İlk bakışta selefine göre üzerinde çok fazla gelişme yokmuş gibi görünüyor. Her ikisi de saniyede 40 gigabitlik aynı maksimum bant genişliğini sunuyor ve USB-C bağlantı noktası standardını kullanıyor. Farklı oldukları yeri ise bu bandı nasıl kullandıkları!
Intel, Thunderbolt 4 için daha güçlü minimum gereksinimleri zorunlu tutuyor, bu nedenle her sistemin iki 4K ekranı (veya tek bir 8K ekranı) desteklediğinden kesinlikle emin olabilirsiniz. Bu Thunderbolt 3 sistemlerin yapabileceği ancak her zaman garanti edilmediği bir durum…
Depolama hızları da 16 Gb / s’den 32’ye atlayarak Thunderbolt 4’ü video editörleri veya devasa dosyaları hareket ettiren herkes için bir nimet haline getiriyor. Intel ayrıca Doğrudan Bellek Erişimi veya DMA saldırılarına karşı koruma sağlayan VT-d sanallaştırma teknolojisini gerektirerek güvenliği de artırıyor. Bu, sisteminiz kilitli ve şifrelenmiş depolama alanı olsa bile; birisinin verilerinizi çalmasına izin verebilecek karmaşık bir saldırı olan son Thunderspy güvenlik açığının kapatılması demek. Her büyük işletim sistemi, geçen yıl itibarıyla VT-d DMA korumasını zaten destekliyor, ancak bu güvenlik teknolojisi oldukça yeni olduğu için Intel, Thunderbolt 3 başlatıldığında buna ihtiyaç duymayacağını söylüyor.
Peki tüm bunlar sizin için ne ifade ediyor?
Muhtemelen sadece web’e göz atıyorsanız ve bilgisayarınızı çok fazla zorlamıyorsanız çok fazla değil. Ancak, dizüstü bilgisayarınızı düzenli olarak birden çok ekrana bağlayan veya çok miktarda veriyi birleştiren bir kullanıcıysanız; Thunderbolt 4 hayatınızı çok daha kolay hale getirebilir. Intel, bu sonbaharda, kendi başlarına güçlü olması beklenen Tiger Lake çiplerinin yanında bu teknolojiyi piyasaya sürüyor olacak.
Thunderbolt 4 ile aslında birkaç güzel bonus daha bekleyebilirsiniz: Intel, en az bir bağlantı noktasında USB-C şarj etmeyi ve PC’nizi bir dock’a bağlandığında uyandırma – wakeup yeteneğini getiriyor. Bu aksesuarlar ayrıca dört adede kadar Thunderbolt bağlantı noktasını destekleyebilecek ve bu da her türlü aygıtı masaüstünüze bağlı dizüstü bilgisayarınıza bağlamayı kolaylaştıracak.
Thunderbolt 4 ayrıca gelecekteki çok kullanılacak USB-4 standardını da destekliyor. USB-4, kafa karıştırıcı bir şekilde Thunderbolt 3’ün özelliklerinin çoğunu paylaşıyor ve unutmayın, hepsi aynı USB-C bağlantı noktasına güveniyor. Bir sonraki bilgisayarınızın teknik özelliklerine çok dikkat etmiyorsanız, Thunderbolt 4 veya 3’ü destekleyip desteklemediğini söylemek zor olabilir.
Intel’e göre; görünür sürüm numarası olmayan çoğu bilgisayarda yalnızca küçük yıldırım logosunu göreceksiniz.
Yıllarca ilgi çekici yeni bir protokol geliştirdikten sonra, tüketicilere gerçekten yardımcı olabilecek bir şey olduğu için Intel; iletişim söz konusu olduğunda biraz zorlanabilir. Sistemlerindeki farklı USB-C bağlantı noktalarıyla uğraşmakta hala sorun yaşayan birçoklarını bildiğimiz için, Thunderbolt 4 daha fazla karışıklığına da neden olabilir.
Yine de Thunderbolt 4 özelinde PC için çok fazla geliştirme sunuyor. Bu nedenle bu teknolojiyi benimseyen bir çok üretici olacaktır. Yine de Microsoft, Surface modellerinde bu teknolojiden kötü bir şekilde kaçındı. Belki bir gün; nihayet harici bir GPU ile güçlendirilebilen Thunderbolt donanımlı bir Surface tablet sürümü görebiliriz.