Sosyal Medya

iPhone

iPhone 16 hakkındaki tüm söylentiler ve sızıntılar

iPhone 16 hakkındaki tüm söylentiler ve sızıntılar, çıkış tarihi, yeni özellikler ve daha fazlası dahil olmak üzere iPhone 16 hakkındaki tüm detaylar neler?

iPhone 16 söylentileri: Çıkış tarihi, fiyatı ve daha fazlası dahil bildiğimiz her şey

 

iPhone 16 hakkındaki tüm söylentiler ve sızıntılar, çıkış tarihi, yeni özellikler ve daha fazlası dahil olmak üzere iPhone 16 hakkındaki tüm detaylar neler?

Her ne kadar tanıtılmasına sayılı günlerde kalsa, iPhone 16’yı merak edenler için gelmesi muhtemel özellikler neler?

 

Apple iPhone 16 sayısız söylentilere bir bakalım, zira söylentiler bize iPhone 15’ten nasıl farklı olacağına dair gizemi çözmemize yardımcı oluyorlar.

  • Öncelikle, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus modelleri için olası bir kamera yeniden tasarımı hakkında tonlarca fısıltı duyuyoruz.
  • Ayrıca, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max modellerinde de bazı kamera yükseltmelerinin yanı sıra olası yeni bir bronz renk (Desert Titanium olarak adlandırıldığı bildiriliyor.)

 

iPhone 16 rumors: Quick summary – iPhone 16 söylentileri: Hızlı özet

  • iPhone 16’nın, kullanıcılara fotoğraf ve video işlevlerine kolay erişim sağlamak için yeni bir “capture button – yakalama düğmesine” sahip olacağı bildiriliyor.
  • Yeni nesil iPhone 16’nın çerçevelerinin her zamankinden daha ince olacağı bildiriliyor.
  • iPhone 16 Pro modelleri Mavi Titanyum rengini bırakıp “Çöl Titanyumu” adı verilen yeni bir bronz rengi tercih edecek.
  • iPhone 16 Pro modellerinde Gece Modu ve ultra geniş lenslerin desteklenmesi bekleniyor.
  • iPhone 16 kamera düzeni, mevcut çapraz konumundan istiflenmiş bir konuma yeniden tasarlanıyor.

iPhone 16 relase date – iPhone 16 çıkış tarihi

“iPhone 16 ne zaman duyurulacak?” diye merak ediyor olabilirsiniz. iPhone 16’nın çıkış tarihinin Eylül ayı içinde bir zaman olması bekleniyor . Kesin bir tarih vermek gerekirse, Apple iPhone etkinliğini genellikle Eylül ayının ikinci haftasında, genellikle de Salı günü düzenliyor.

Bu nedenle, iPhone 16 etkinliğinin yeni Apple Watch Series 10 ve Apple Watch Ultra 3 ile birlikte muhtemelen 10 Eylül’de gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu tahmin, Apple’ın büyük ürün lansman etkinliğini 10 Eylül’de yapmayı planladığını ortaya çıkaran Bloomberg‘in Ağustos ayı sonundaki bir raporuyla doğrulandı.

Aslında, 26 Ağustos itibariyle Apple’ın iPhone 16 lansman etkinliği için çekimleri tamamladığı bildirildi. Tarih 10 Eylül 2024.

Apple’ın yeni nesil telefonlarını sergileyeceği etkinliğin ardından iPhone’lar genellikle bir ya da iki hafta sonra satışa sunuluyor. Başka bir deyişle, iPhone’lar muhtemelen 20 Eylül’de raflardaki yerlerini alacaklar.

Geçmişte Apple, bildirilen üretim engelleri (örn. tedarik zinciri sorunları) nedeniyle bu tempodan aslında biraz sapmıştı. Örneğin, iPhone 12 ve iPhone 14 Plus Ekim ayında sevk edildi, ancak tipik olarak her yıl Eylül ayının ilk yarısında bu beklenen yeni iPhone’lar hep tanıtıldı.

iPhone 16 Price – iPhone 16 fiyatı

Neyse ki, iPhone 16’nın serinin dört yıldır sahip olduğu aynı başlangıç fiyatına sahip olmaya devam etmesini bekliyoruz: 799 $.

Diğer modellerin fiyatları muhtemelen aşağıdaki gibi olacak:

  • iPhone 16 Plus – 899 $
  • iPhone 16 Pro – 1.099 $
  • iPhone 16 Pro Max – 1.199 $

Duyduğumuza göre iPhone 16 ve iPhone 16 Plus modelleri A18 çipe sahip olacak, ancak iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max A18 Pro işlemcileri kapacak.

 

iPhone 16 Design – iPhone 16 tasarımı

iPhone’un tasarımının tartışmasız en önemli yönüne bakalım: ekran.

iPhone 12‘den bu yana ekran boyutlarında önemli bir değişiklik olmadı, ancak güvenilir sızıntı kaynağı Unknownz21‘e göre, üst seviye iPhone 16 modelleri elinizde biraz daha hantal olacak. iPhone 16’nın nasıl görünebileceğine dair genel bir bakış için işte bazı görseller:

Gördüğünüz gibi, mevcut nesil iPhone’un alt seviye modellerinde bulunmayan Action, Eylem Düğmesi artık iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta mevcut. Bu konuda daha sonra bilgi vereceğimizi de belirtelim.

 

Display – Ekran

iPhone 16 Pro’nun 6,3 inç ekrana sahip olacağı, iPhone 16 Pro Max’in ise 6,9 inçlik bir panele sahip olacağı bildiriliyor. Merak ediyor olabilirsiniz, “iPhone 16 ve iPhone 16 Plus ne olacak? Onlar da ekran boyutunu büyütecek mi?” Cevap büyük olasılıkla hayır. Alt seviye modellerin öncekilerle aynı ekran boyutlarına sahip olacağı bildiriliyor.

iPhone 15 ekran boyutları

  • iPhone 15 – 6,1 inç
  • iPhone 15 Plus – 6,7 inç
  • iPhone 15 Pro – 6,1 inç
  • iPhone 15 Pro Max – 6,7 inç

iPhone 16 ekran boyutları (söylentiler)

  • iPhone 16 – 6,1 inç
  • iPhone 16 Plus – 6,7 inç
  • iPhone 16 Pro – 6,3 inç
  • iPhone 16 Pro Max – 6,9 inç

Tanınmış bir ekran analisti ve Apple sızıntı uzmanı olan Ross Young, iPhone 16 Pro modellerinin daha büyük ekranlara sahip olacağını iddia eden ilk kişi oldu.

 

Ancak, biraz farklı rakamlar telafuz edildi: 6,2 inç ve 6,8 inç. Bu tutarsızlığın arkasındaki sebep ne olabilir? MacRumors‘a göre, “muhtemelen gerçek ekran alanı ile görüntülenebilir ekran alanı arasındaki farktan kaynaklanıyor.”

Kulağımıza gelen bir başka söylenti de iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın 60Hz yenileme hızına sahip ekranlara sahip olmaya devam edeceği yönünde. Piyasadaki diğer telefonların en azından 90Hz ekranlara sahip olduğu ve kullanıcı arayüzünde gezinmeyi daha akıcı, hızlı ve sorunsuz hale getirdiği düşünüldüğünde bu biraz hayal kırıklığı yaratıyor.

Son olarak, MacRumors‘un popüler Weibo sızdırıcısı “Instant Digital ”e dayandırdığı haberine göre, iPhone 16 Pro’nun SDR içerik için %20 daha parlak bir ekrana sahip olacağı bildiriliyor. Başka bir deyişle, iPhone 16 Pro’nun 1.200 nit’e kadar parlaklık yayacağı bildiriliyor.

Thinner bezels – Daha ince çerçeveler

The Elec (h/t MacRumors) tarafından yayınlanan bir rapora göre iPhone 16’nın daha ince çerçevelere sahip olacağı da bildiriliyor. Apple’ın Border Reduction Structure (BRS) adı verilen ve içerideki devrelerin kapladığı alanı azaltarak daha ince çerçevelere olanak tanıyan (örneğin ekran performansı gibi önemli unsurlardan ödün vermeden) bir teknoloji kullanacağı belirtiliyor.

Daha ince çerçeveler, iPhone 16 serisinin kullanıcılar için daha fazla ekran alanı sunması gerektiği anlamına geliyor.

Hatta popüler sızıntı uzmanı IceUniverse’e göre iPhone 16 Pro modelleri dünyanın en dar çerçevelerine sahip olacak.

Weibo’dan bir duyumcu, IceUniverse’in iddiasına katılarak iPhone 16 Pro serisinin aşağıdaki çerçeve ölçümlerine sahip olacağını ekledi:

  • iPhone 16 Pro – 1,2 mm
  • iPhone 16 Pro Max – 1,15 mm

Referans olarak, iPhone 15 Pro modellerinin çerçeveleri aşağı yukarı 1,71 mm kalınlığa sahip.

 

Dimensions – Boyutlar

IceUniverse’den gelen bir başka sızıntı sayesinde, artık en premium yeni nesil iPhone hakkında bilgi sahibi olduğumuz görülüyor:

  • iPhone 16 Pro Max’in 163.024mm × 77.575mm × 8.26mm boyutlarında olduğu bildiriliyor

Yukarıda belirtilen ölçümlere göre, iPhone 16 Pro Max selefinden daha büyük: 1 mm daha kalın, 3,1 mm daha uzun ve 0,88 mm daha geniş.

 

Action Button – Eylem Düğmesi

MacRumors tarafından yayınlanan bir raporda, sadece iPhone 15 Pro modellerinde değil, iPhone 16 serisindeki her modelde bir Eylem Düğmesi bulunacağı iddia ediliyor. Mevcut nesil iPhone 15 Pro modellerinin Eylem Düğmesi, El Feneri, Kamera, Sessiz Mod, Sesli Not, Odaklanma, Büyüteç, Çeviri (iOS 17.2’ye geliyor) ve bir dizi erişilebilirlik özelliği dahil olmak üzere bir dizi uygulama ve işlevi başlatmak üzere programlanabiliyor.

Ancak iPhone 16 piyasaya sürüldüğünde söylentiler Apple’ın Eylem Düğmesine daha fazla işlevsellik katacağını da belirtiyor.

 

Capture Button – Yakalama Düğmesi

Eylem Düğmesi iPhone 15 serisi için çok popülerdi, ancak MacRumors ve The Information‘a göre yeni bir Yakalama Düğmesi iPhone 16 için en büyük satış noktalarından biri olacak. Güç düğmesinin biraz altına yerleştirildiği bildirilen Yakalama Düğmesi, aşağıdakileri yapabilen kamera odaklı bir özelliktir:

  • Kaydırma hareketleriyle fotoğrafları/videoları yakınlaştırma ve uzaklaştırma
  • Kullanıcıların konulara odaklanmasını sağlar
  • Deklanşör düğmesini etkinleştirir

MacRumors ve The Information, Apple’ın iPhone 16’da bir “yakalama düğmesi” test ettiği konusunda hemfikir olsa da, her ikisi de bunun mekanik bir düğme mi yoksa kapasitif bir düğme mi olduğu konusunda aynı sayfada değil. MacRumors ikincisi olduğunu söylerken, The Information her ikisi de olduğunu iddia ediyor.

Yeni yakalama düğmesinin tüm iPhone 16 modellerinde yer alacağı bildiriliyor.

Solid-State – Katı hal düğmeleri

Apple’ın iPhone 15 Pro modelleriyle birlikte katı hal düğmelerini tanıtmayı planladığı bildirildi, ancak bunun yerine özelleştirilebilir bir Action Button’a sahip olduk. Bilmeyenler için, katı hal düğmeleri kendi başlarına düğme değildir – gerçek düğme basışlarını simüle eden dokunsal geri bildirim hislerine sahip panellerdir (iPhone SE serisinin Ana Ekran düğmesini düşünün). İşin iyi tarafı, katı hal düğmeleri tamamen devre dışı değil. Saygın Apple sızıntı uzmanı ve analisti Ming-Chi Kuo‘ya göre, Apple bunun yerine iPhone 16 Pro modellerinde katı hal düğmelerini piyasaya sürmek için çalışıyor.

 

iPhone 16 Colors – iPhone 16 renk

X’e düşen bir sızıntıya göre, iPhone 16 beş renkte geliyor: beyaz, siyah, mavi, yeşil ve pembe.

iPhone 16 Plus’ın da aynı renk seçenekleriyle gelmesi bekleniyor.

Öte yandan, Weibo merkezli bir sızıntıya göre iPhone 16 Pro’nun bronz bir renk seçeneği sunması bekleniyor . Sızıntı yapan kişi, bu rengin iPhone 15 Pro için sunulan Mavi Titanyum renginin yerini alacağını iddia ediyor ki bu da bu rengin yerini gül benzeri bir rengin alacağı yönündeki haberlerle çelişiyor .

MacRumors ‘un da belirttiği gibi, her iki sızdırıcının da aynı rengi görmüş ancak farklı yorumlamış olması mümkün.

Temmuz ayı sonunda Sonny Dickson ‘dan gelen bir sızıntı, Mavi Titanyum’un yerini alacağı düşünülen yeni rengi göstermedi, ancak iPhone 16 Pro modelleri için Eylül ayında tanıtılması muhtemel diğer üç rengi ortaya çıkardı: beyaz, siyah ve doğal gri renk.

Ancak daha sonra, 16 Ağustos’ta Sonny Dickson, bildirilen bronz renk de dahil olmak üzere iPhone 16 Pro’nun tüm renk seçeneklerini açıkladı. Bu kesinlikle “gül benzeri bir renk” değil.

Rengin “Çöl Titanyumu” olarak adlandırıldığı bildiriliyor.

X sızdırıcısı Majin Bu’ya göre, “Çöl Titanyumu” bir tür “koyu altın rengi” gibi görünüyor.

 

iPhone 16 Apple Intelligence

Cupertino merkezli teknoloji devinin WWDC 2024’te duyurduğu yeni yapay zeka özellikleri paketi Apple Intelligence, iPhone 15 serisine benzer şekilde, Apple Intelligence’ı desteklemesi muhtemel tek telefonlar iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max.

iOS 18 ile birlikte iPhone 16 Pro modellerinin Siri, Safari, Mail, Mesajlar ve daha fazlasını güçlendiren yeni yapay zeka avantajlarına sahip olması bekleniyor.

 

iPhone 16 kamera

Apple, iPhone 15 Pro Max’te “tetra-prizma” tasarımlı yeni bir zoom lensi tanıttı; bu da mühendislerin atıcıyı “katlamanın” bir yolunu bulduğu ve böylece çok fazla yer kaplamadan telefoto özelliklerine sahip olduğu anlamına geliyor. Bu yeni kamera Pro Max’in optik zoom özelliğini 3x’ten 5x’e çıkarıyor.

 

iPhone 16 pil ömrü

Nisan ayı başında bildirdiğimiz gibi, “OvO Baby Sauce OvO” adlı bir Weibo sızıntısı, iPhone 16 serisindeki yeni pil boyutlarını ortaya çıkarmış görünüyor:

  • iPhone 16: 3,561mAh
  • iPhone 16 Plus: 4.006mAh
  • iPhone 16 Pro: 3.355mAh
  • iPhone 16 Pro Max: 4.676mAh

Tüm iPhone 16 modellerinde, iPhone 15 Plus’a kıyasla yaklaşık yüzde dokuzluk bir azalmaya sahip olduğu bildirilen iPhone 16 Plus hariç , yüzde iki ila altı arasında bir artış var.

Pil boyutundaki bir artışın, cihazın daha uzun pil ömrü sunacağı anlamına gelmediğini unutmayın. Aynı şekilde pil boyutunun küçülmesi de çalışma süresinin kısalacağı anlamına gelmiyor. İşin içinde başka unsurlar da var (örneğin ekranın verimliliği). Dolayısıyla, telefonları elimize alana kadar pil ömrünün nasıl etkilendiğinden emin olamayacağız.

Kuo ‘nun Apple’ın iPhone 16 Pro Max’in “pil enerji yoğunluğunu” artırdığını iddia ettiğini de belirtmek gerekir.

 

iPhone 16 özellikleri

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max 8GB RAM ile donatılırken, daha düşük seviyeli modeller olan iPhone 15 ve iPhone 15 Pro Max, seleflerinin 6GB RAM’ine bağlı kalıyor. Bu sizi rahatsız ediyorsa endişelenmeyin. Pu’ya göre, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın da 8GB RAM kervanına katılması bekleniyor.

 

Depolama

Koreli bir blog olan Naver’den “yeux1122” haber toplayıcı hesabına göre, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max, 2 TB depolama alanı sunan seçeneklere sahip olacak.

Bu, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max’in mevcut maksimum depolama kapasitesinin iki katı.

Yonga Seti

Son yıllarda Apple, Pro modelleri olan Pro ve Pro Max yeni nesil çipe sahipken, iki giriş seviyesi modele geçen yılın çipini yerleştirme eğilimini izledi. Örneğin, iPhone 15 ve iPhone 15 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max’te de bulunan A16 Bionic çipe sahipti. Ancak, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max yeni A17 Pro çiplerle donatıldı.

Bu model devam ederse, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın A17 Pro, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max’in ise A18 çiplerini alması bekleniyor. Pu, iPhone 16 serisi için bu şekilde olacağını ima ederek A17 Pro’nun daha az verimli olacağını bildirdi. Başka bir deyişle, bu çip ile donatılmış iPhone 16 modelleri pil ömründen bir darbe alabilir. Bunun nedeni, yeni nesil çipin güç verimliliği pahasına muazzam performans kazanımları sunacak olması.

Ancak başka bir söylenti farklı bir hikaye anlatıyor.

MacRumors‘un iddia ettiği iOS 18 kod sızıntısına göre, tüm iPhone 16 serisi bir A18 çipi alacak. Ancak Apple’ın standart ve Pro modelleri birbirinden ayırmak için bir “Pro” tanımlayıcı adı kullanma ihtimali de var (örneğin A18 çip ve A18 Pro).

iPhone 16 Pro modellerinin Wi-Fi 7’yi de destekleyeceği bildiriliyor (mevcut modeller WiFi 6E’yi destekliyor). Wi-Fi 7, WiFi 6E’nin yapabildiğini dört katına çıkararak 40 Gbps’yi aşan yüksek aktarım hızları sunacak.

Pu’ya göre ( 9to5Mac aracılığıyla), iPhone 16 Pro, 7,5 Gbps’ye…

Çok fazla kalmadı tüm bu detayların ne derece doğru olduğunu göreceğiz…