IQF Teknolojisi Nedir? IQF Teknolojisi Hangi Avantajları Sağlıyor?
IQF Teknolojisi Nedir? IQF Teknolojisi Hangi Avantajları Sağlıyor ve Sürdürülebilirlik Çalışmalarını Nasıl Destekliyor?
Değişen tüketici alışkanlıkları, yaşam tarzları ve dijital dönüşüm gıda sektöründe de köklü değişimler yaşanmasına zemin hazırladı. Yoğun iş temposu ve aktif sosyal hayatla birlikte tüketiciler taze ve lezzetli gıdalara kolaylıkla ulaşmak istemenin yanında bu gıdaları uzun süre aynı tazelikte saklamak da istemektedir. Tam da bu ihtiyaca karşılık veren IQF dondurma teknolojisi, gıdaların taze bir şekilde muhafaza edilmesinde önemli rol oynamaktadır. E. Özgörkey Grup’un dondurulmuş gıda markası Feast, IQF teknolojisinin dondurulmuş gıdalara sağladığı avantajları değerlendirdi.
Üreticiye ve tüketiciye birçok avantaj sağlıyor
IQF teknolojisi, gıdaların tazeliğini ve besin değerlerini korumak amacıyla dondurulmuş gıda sektöründe kullanılan etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu yöntem ile gıdalar hızla dondurulurken su moleküllerinin kristalleşmesi engellenmekte; gıdanın hücresel yapısının ve tazeliğinin korunması sağlanmaktadır. Her bir parçayı ayrı ayrı -40 derecede donduran IQF teknolojisi, meyve, sebze, deniz ürünleri ve daha birçok gıda kategorisinde dondurma işlemi yapmak için ideal bir yöntemdir. IQF teknolojisi, tüketicilere yüksek kaliteli, taze gıdalara istedikleri her zaman ulaşabilmeyi sağlarken; üreticilere ürünlerini koruma ve dağıtım süreçlerini standartlaştırma avantajı sunmaktadır.
Sürdürülebilirlik çalışmalarını destekliyor
IQF teknolojisi ile dondurma, gıdaların raf ömrünü hiçbir katkı maddesi kullanımı gerekmeden önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu inovasyon gıdaları hızlı şekilde dondurarak ürünün ilk andaki tazeliğini sofralara taşımaktadır. IQF teknolojisi ile birlikte tüketiciler mevsim dışı ürünlere erişim sağlama ve istedikleri ürünleri her mevsimde tüketme fırsatı da yakalamaktadır. Raf ömrü uzun taze gıdalar gıda endüstrisinde sürdürülebilirlik açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır. Dondurulmuş gıda üretim süreci ve IQF teknolojisinin günümüzün en büyük sorunu olan israf ve aşırı su tüketiminin önüne geçmesinde büyük katkısı bulunmaktadır. Dondurulmuş gıdaların kullanıma hazır olması, yeniden yıkanmasına ve ayıklanmasına ihtiyaç duyulmaması; istenilen kadarın kullanılarak kalanın yeniden derin dondurucuda saklanabilir olması israfı önleme açısından büyük önem taşımaktadır.
Hızlı ve pratik kullanım imkânı sağlıyor
IQF teknolojisi ile dondurulan gıdalar, hız ve pratiklik sunarak tüketicilere büyük bir avantaj sağlamaktadır. IQF ile dondurma işlemi sonrası gıdalar, ihtiyaca göre pişirilip hemen tüketilebilmektedir. IQF yöntemi ile gıda parçaları bireysel olarak dondurulduğundan, gerektiğinde sadece istenilen miktarı kullanmayı kolaylaştırmaktadır. Bu özellik, yemek hazırlığı sırasında hem perakende tüketicilerine hem de ev dışı tüketim kanalına büyük bir esneklik sağlamaktadır.