İşletmem İçin En Performanslı Hosting Seçimini Nasıl Yapabilirim?
Bir işletme için günümüz şartlarında internette görünür olmak çok önemli hale geldi. Pandemi ile birlikte birçok sektörün online hale gelmesi internet sitesi ihtiyacını da ortaya çıkarıyor.
Bir işletmenin internetteki tüm kanalları kullanması gerek mutlaka ancak kurumsallığın en önemli yolu, iyi bir internet sitesine sahip olmaktan geçiyor. Peki internet sitenizin performansının büyük oranda Hosting paketinize ve sunucunuzun fiziksel özelliklerine bağlı olduğunu biliyor musunuz? İyi ve doğru bir hosting hizmetiyle ve doğru ayarlarla web sitenizden yüksek performans alabilirsiniz.
Hosting Nedir?
İnternet sitelerinin barındırıldığı dijital alanlara hosting denmektedir. İnternetteki her şey server (sunucu) denen bu özel bilgisayarların sabit sürücülerinde (Harddisk) sizin için ayrılan alanlarda (hosting) saklanır, yani barındırılır.
Bu alanlarda ister web sitenizin yayınını yapar, ister özel dosyalarınızı sakladığınız bulut depolama alanı haline getirebilir ya da bu alanda mail hizmetlerinizi yürütüp onları orada depolayabilirsiniz. Server denilen bu cihazlar özel bilgisayarlardır ve 24 saat boyunca kesintisiz yayının yaparak ulaşılabilir olmanızı sağlarlar.
Bu hizmeti veren firmalar vardır ve bu hosting firmaları, hosting hizmetlerini standart bazı paketlerle sunarlar. Hosting seçimi de işte bu açıdan önem arz eder. Genel olarak işletmenize ait kurumsal bir web sitesi yayını yapacaksanız başka, video yayınlayacaksanız daha başka, internetten satış yapacaksanız başka başka hizmetler devreye girer.
Peki en iyi performans için hangi hosting paketini seçeceğimi nereden bileceğim diyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Az sonra hosting konusunda ihtiyacınız olan ve web sitenizin performansını doğrudan etkileyecek önemli kriterleri anlatacağız.
Yüksek Performans İçin Hosting Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Sunucu İşletim Sistemi
Linux Hosting
Web sitenizin hangi kodlama sistemi kullanarak oluşturulduğu önem kazanıyor. Genelde mevcut web sitelerinin çoğu WordPress CMS (Content Management System) içerik yönetim sistemi ile oluşturulduğu görülüyor gayet kullanışlı olan bu web site oluşturma aracı için özel olarak oluşturulmuş WordPress hosting sistemleri vardır. Böyle web siteleri için Linux Hosting tercih edilmelidir özetle PHP (Hypertext Preprocessor) kodlama sistemiyle oluşturulan tüm web siteleri Linux Hosting seçmelidir. Linux Hosting hizmeti veren sunucular;
- Açık Kaynak kodlu olması sayesinde geliştirme olanağı sunar ve PHP tabanlı web sitelerinin hızlı çalışmasına olanak verir. Ayrıca açık kaynak kodu ücretsiz hizmetler sunar.
- Linux sistemler daha az sistem kaynağı tüketirler. Sunucuda RAM ve Harddisk kullanım oranı azdır, bu da sunucuyu yormaz ve hızlı çalışmasını sağlar.
- Linux Sunucu sistemleri güncelleme yaparken yeniden başlatma gerektirmezler. Bu da herhangi bir güncelleme olursa web sitenizin yayınında kesinti olmayacak demektir.
- Linux sistemler virüs ve kötücül yazılımlara karşı daha güvenlidir.
Windows Hosting
Web sitesinin tasarımı ASP, .NET gibi kodlama sistemi ile oluşturulacaksa Windows işletim sistemine sahip bir sunucu seçmek gerekir. Büyük ölçekli projeler bu kodlama sistemiyle tasarlanmalı ve Windows hosting ile barındırılmalıdır.
- Microsoft’a ait kodlama sistemleri ve yine microsoft işletim sistemleri gayet uyumlu çalışacaktır.
- Windows sunucular Microsoft ile uyumlu mail sistemleri ve daha başka bir çok kullanışlı hizmetler verirler ancak maliyetleri yüksektir.
- Yönetimi hepiminizin hakim olduğu Windows işletim sistemi olması nedeniyle daha kolaydır.
- Güncelleme durumlarında sistemin yeniden başlatmak zorunda olması bir dezavantajdır. Bu süreçte web siteniz yayında olmayacaktır.
Sunucu Uptime Skoru
Sunucular, daha öncede bahsedildiği üzere 7/24 çalışmak ve online olmak üzere tasarlanmıştır. Ancak zaman zaman bu durumda kesintiler yaşanır, belirli bir süreye kadar bu kesintiler tolere edilebilmektedir. Ancak online satış hizmeti veren bir kuruluş yayında olmadığı her an dükkanı kapatılan bir mağaza sahibi gibi müşterilerinden uzak kalacaktır.
Komisyon karşılığı online işlem yapılan bir web sitesi de aynı şekilde yayında olmadığı anlarda para kaybedecektir.
Sunucu Uptime Skoru bir sunucunun tüm bir yıl boyunca yayında olan sürelerin toplam süreye oranıdır. (365 gün*24 saat) hesabıyla gidersek yılda 8760 aktif çalışma süresi olması gerekir. Haftada yarım saat kesinti olan bir sunucuda, yıl boyunca 26 saat toplam kesinti olacak demektir. 8734/8760 *100= %99.70 gibi yüksek bir oran ortaya çıkar.
Aralıklı olarak haftada 2 saat kesinti yaşanan bir sunucuda ise yılda 104 saat, o da yaklaşık dört buçuk gün kesinti anlamına gelir. Bu şekilde Uptime skorunuzu hesaplayabilirsiniz.
Genelde % 99 oranına kadar bu skor tolere edilebilir. Ancak yine dediğimiz gibi web sitenizde verdiğiniz hizmete göre bu oranlar büyük önem arz eder.
VDS Sunucular
VDS sunucular (Virtual Dedicated Server) normal sunucudan farklı olarak sanallaştırma yöntemiyle oluşturulur. Fiziksel bir servera ait sistem kaynakları birçok sanal sunucuya bölünür. Bu şekilde herkes kendi sunucusuna ait sistem kaynağını kullanır.
Normal sunucu sistemlerinde aynı sunucuda bulunan diğer müşteriler de aynı kaynaktan beslendikleri için sizin kaynaklarınızı da tüketecek işlemler yapabilirler ve bu durum sizin performansınızı doğrudan etkiler.
VDS sunucu seçmek size ayrılan kaynağın sadece sizin tarafınızdan kullanılma şansı sunar ister kullanın ister kullanmayın. Ancak iyi tasarlanmış bir web sitesi ve içeriği ile bu tarz sunucular size iyi bir performans sunacaktır.
Sunucu Donanımları
Sunucular (server) aslında bir yerlerde 24 saat internet ve elektrik kesintisi olmadan çalıştırılan özel bilgisayarlardır. Her sunucuda, her bilgisayarda olduğu gibi CPU (Central Processing Unit), RAM (Random Access Memory) ve HDD (Hard Disk Drive) vardır. Bu donanımların özelliklerinin bilgisayarın performansını doğrudan etkilediğini bilmeyen yoktur sanırım. Böyle olunca özellikle size ayrılan RAM, CPU miktarı ve kullanılan Hard Diskin özelliği (Okuma ve yazma hızları) sayfa gösterimi açısından doğrudan etkili olacaktır. Özellikle SAS SSD harddiskler ile yüksek performans almanız mümkündür.
Her hosting firması size en iyi donanımla hizmet vermez, bu yüzden hosting paketi seçerken bu özelliklere dikkat etmelisiniz sonuç olarak performans gerektiren her işlem için yüksek performanslı donanım gereklidir.
Sunucu Bandwidth (Bant Genişliği)
Sunucunun size sunacağı Bandwith (bant genişliği) web sitenizin trafik oranına bağlı olarak önem arz eden diğer bir konudur. Eğer yüksek trafik alan bir web sitesine sahipseniz bu konuya dikkat etmelisiniz. Aynı anda sitenize girip işlem yapabilecek insan sayısı artıp azalabilir. Bu sebeple iyi bir planlama yapılmalı ve hedefler iyi seçilmelidir.
Bandwidth aynı anda yapılabilen veri akışı kapasitesi olarak açıklanabilir. Toplam veri akış miktarı da buna bağlı olarak değişecektir. Bu durum biraz da internet paketi seçmeye benzer baştan sunucu bandwidth değeri düşük seçilirse yüksek ücretler ödemek zorunda kalabilir ve web sitenizin yayınında sorunlar yaşayabilirsiniz.
Mail Hizmetleri
Bir hosting hizmetinde mail hizmetleri önemli bir yer tutar. Kurumsal bir web sitesi ile çok sayıda mail hesabı oluşturacak şirketler bu maillerin spam olarak değerlendirilmemesi, yedeklenmesi ve yönetilmesi gerektiği için özel mail hizmeti almalıdırlar. Çok sayıda e-mail seçeneği sunan hosting firmalarından hizmet almanızı öneririm.
Mail kotası, spam koruması, yönetim kolaylığı gibi konular işletmenizin performansını doğrudan etkileyen önemli konulardır.
Teknik Destek
Bir hosting firması, günün 24 saati size destek olmuyorsa performansı boşverin sitenizin yayınında bile sorunlar yaşayabilirsiniz. Sunucudan veya sizin web sitenize ait sorunlardan kaynaklı problem yaşadığınızda anında iletişime geçebilecek ve teknik bilgisi yüksek birileri olmalıdır. Böylece herhangi bir anda ortaya çıkacak sıkıntılar anında çözüme kavuşacak ve bu da performansınıza yansıyacaktır.
Sonuç
İşletmenize ait web sitesinin kuruluş amacına bağlı hosting seçimi belirttiğimiz özelliklere bakarak yapılmalıdır. Yüksek performans için bahsedilen özelliklere dikkat etmeli ve hosting paketini ona göre seçmelisiniz. Tüm bahsedilen özellikleri kapsayan ve hizmet olarak sunabilen profesyonel bir hosting firması olarak hosting.com.tr örnek verilebilir. Buradan istediğiniz hosting paketini seçip kullanabilirsiniz.