“İstihdam varsa Ar-Ge var”
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Kurulum ve Yönetimi, TÜBİTAK, TEYDEB, KOSGEB, Teknoyatırım destekleri üzerine proje yönetimi hizmeti sunan Experto’nun Genel Müdürü Jülide Birol 2019 yılı istihdam seferberliğini yorumladı:
“İstihdam varsa Ar-Ge var”
25 Şubat 2019 itibariyle “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla yeni bir İstihdam Seferberliği başlatıldı. Seferberlik kapsamında verilecek destek ve teşvikleri değerlendiren Experto’nun Genel Müdürü Jülide Birol;
“Bugüne kadar tüm hizmetlerimizi değerlendirdiğimizde 1000’in üzerinde projede yaklaşık 400 Milyon TL’lik teşvik kullanılması için destek olduk. Hedefimiz yeni istihdam paketinin Türkiye genelinde tüm şirketlere duyurabilmek ve sağlanan bu teşvikten maksimum düzeyde şirketlerin yararlanabilmesini sağlamak. Çünkü bu seferberlik sadece istihdamı artırmayacak; Ar-Ge’yi de besleyecek. İstihdam varsa Ar-Ge de var” dedi.
Son 2 yıldır uygulanan ve bu yıl da “İstihdam Seferberliği 2019” kapsamında hayata geçirilen yeni ve güncel tarihli teşvikler ile hem çalışan hem de işveren için çeşitli fırsatlar sunuluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından başlatılan İstihdam Seferberliği sayesinde 2019 yılında 2.5 milyon yeni istihdamın hayata geçirilmesi planlanıyor.
Yeni istihdama ücret desteği ile SGK primi ve vergisine destek var
Yeni istihdama ücret desteği, 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 arasında işe alınanlar için geçerli olacak. Bu teşvik kapsamında her ilave istihdam için; ilk 3 ay ücret, vergi ve SGK primleriyle devamındaki 9-15 ay vergi ve SGK primlerini devlet ödeyecek. 31 Aralık 2020’ye kadar geçerli olacak yeni istihdamın SGK primine ve vergisine destek paketinde ise; her ilave istihdam için; 12-18 ay süreyle SGK primleri ve vergiler devlet tarafından ödenecek.
KOBİ’sinden sanayicisine tüm firmalara teşviklerin duyurulması ve faydalanmaları konusunda katkı sağlayacağız
Bu teşviklerin yeni istihdam oluşturarak ülke ekonomisinin daha çok güçlenmesi adına büyük önem teşkil ettiğini belirten Experto Genel Müdürü Jülide Birol, bu teşviklerin sadece istihdamı artırıp işsizlik oranını azaltmayacağını belirtiyor ve ekliyor:
“’Ar-Ge’ye değen her şey” sloganıyla kurulan Experto olarak ülkemizde gerçekleştirilen Ar-Ge’nin sürdürülebilir kılınması için Ar-Ge personeli sayısında artış gerektiğinin farkındayız. Yeni teşvik sadece Ar-Ge personeline değil; genel olarak istihdama odaklanarak girişimcilere, yatırımcılara, üreticilere, sanayiye, ihracata özetle ekonominin tüm güçlerine doğrudan etki ediyor. Teşvikler sayesinde yeni istihdamlarla işini büyütmek isteyen girişimciler, yatırım yapmak isteyen iş birlikçileri için büyük fırsatlar var.
İş arayanlar ise mesleki deneyimlerini geliştirme, tecrübe edinme ve diğer yandan gelir elde etme gibi birçok faydayı bu teşvikler sayesinde edinme şansına sahip olacak. İşverenler ise bu teşviklerden faydalanarak maliyetlerini azaltacak ve rekabet avantajı elde edecekler. Ülkemiz büyük ölçüde genç nüfusa sahip. Bu genç nüfusu istihdam ederek sosyal ve ekonomik açıdan kazanıyor olmak üretimi güçlendirecek, yeni ürünlerin gelişimini hızlandıracaktır. Tüm bunlar markaların pazardaki rekabet gücünü artırırken ticaretin genişlemesini de sağlayacak. Bunlar birer domino taşı gibi birbirini tetikleyerek toplamda ülke ekonomisini dünya arenasında güçlendirecek.
Özetle üreticisinden girişimcisine, KOBİ’sinden sanayicisine herkesi devletin bu teşviklerinden faydalanmaya çağırıyoruz. Biz de Experto olarak verilen teşviklerin sahiplerini bulması için var gücümüzle çalışacağız. Teşvikleri daha çok duyurmak ve mümkün olduğunca çok kurumun faydalanması için elimizden geleni yapacağız. Bugüne kadar 1000’in üzerinde projeye 400 Milyon TL’lik teşvik kullanılması için destek olduk. Hedefimiz, yeni istihdam paketi ve teşviklerinin tüm firmalara duyurulmasına katkı sağlamak ve maksimum sayıda firmayı bu teşviklerden yararlandırarak Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak yeni projelerin ve üretimlerin hayata geçirilmesine destek olmak ” dedi.