Nisan 25, 2025

ITS Istanbul Summit 2025, Teknoloji ve Yazılım Dünyasını Bir Araya Getirdi

ITS Istanbul Summit 2025, Teknoloji ve Yazılım Dünyasını Bir Araya Getirdi

 

  • TEKNOLOJİ VE YAZILIM ALANINDAKİ GİRİŞİMCİLER ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİNDE BULUŞTU
  • ZİRVE İLE TÜRKİYE’NİN 5 MİLYAR DOLAR OLAN YAZILIM İHRACAT KAPASİTESİNİN 10 MİLYAR DOLARA YÜKSELTİLMESİ HEDEFLENİYOR
  • TÜYAFED BAŞKANI MUSTAFA ÇALIŞ: “Türkiye olarak bugün dünyada ilk 10 ekonomiye girebilmemizin tek yolu yazılım ve teknolojiden geçiyor.”

 

Başakşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) organizasyonuyla düzenlenen ITS Istanbul Summit 2025, Başakşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda teknoloji ve yazılım dünyasını bir araya getirdi. Etkinlik, 100’den fazla ülkeden 3 bin kadar profesyoneli ağırlayarak, yazılım, inovasyon ve yatırım alanlarında küresel iş birliklerine zemin hazırladı. ​Tüyafed, Tübitak, Başakşehir Belediyesi, Nobel Expo, Teknopol İstanbul ve Living Lab tarafından organize edilen 3. Büyük Zirve iki gün boyunca girişimciler ile yatırımcıları buluşturdu.  Zirveye İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Başkanı Mustafa Çalış ve akademik dünyadan çok sayıda ismin yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından davetliler katıldı.

MUSTAFA ÇALIŞ: “EKONOMİDE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ TEKNOLOJİ VE YAZILIM ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE BAĞLI”

Zirvenin açılışında konuşan Türkiye Yazılımcılar Federasyonu Başkanı Mustafa Çalış, Türkiye’nin yazılım ve teknoloji konusunda daha da ilerleyebilmesi için tüm paydaşlarla birlikte çaba sarf ettiklerini söyledi:

Türkiye olarak bugün dünyada ilk 10 ekonomi arasına girebilmemizin tek yolu yazılım ve teknolojiden geçiyor. Türkiye 17. büyük ekonomi arasında bulunuyor. Türkiye’nin yapmış olduğu 260 milyar dolarlık ihracatın 5 milyar dolarlık kısmı yazılım üzerinden sağlanıyor. Bizler bu 17. ekonomiden 10 ülke arasına girebilmenin yolunun yegane yolunun üretim diğer bir tarafın da ihracat olduğunu düşünüyoruz. Teknoloji ve yazılım zirvesi, üç başlık adı altında birleşiyor. Nedir bunlar? Bir, network. İki, yatırım. Üç, ihracat. Peki neden network? Sebebi şu. Bugün buraya biz aşağı yukarı 3 bine yakın ziyaretçi bekliyoruz. Türkiye’nin farklı illerinden bayiler, ana bayiler, partnerler ya da ürünleri satan firmaları buraya getirip buradaki firmalarımızın ürünlerini Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kamu özel sektörlerde kullanmalarını sağlayacağız. Bunu da yerli ve milli ürünlerimizi kendi güvenliğimizde güvence altına alarak sağlayacağız.”

MUSTAFA ÇALIŞ: “TÜRKİYE’NİN DÜNYA MARKALARINI ORTAYA ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR”

TÜYAFED Başkanı Mustafa Çalış konuşmasında, teknoloji ve yazılımda yatırımın da büyük önem taşıdığını söyledi:  “Buraya iki gün içinde çok sayıda iş insanımızı bekliyoruz. Ve burada parası olan iş dünyasıyla,  parası sınırlı olan ya da sıkıntısı olan, kendini büyütmek isteyen start-up’larımızın, girişimcilerimizin,  kobilerimizin elinden tutulmasını sağlayacağız.  Onlar artık yeni bir anlayışla yarınların Samsung’unu, yarınların Amazon’unu, yarınların Elon Musk’ını üretecek. Ve bizim Selçuk Bayraktar’larımızın sayılarını artırmamız gerekiyor. O yüzden bu çok önemli bir konu. Burada yatırım yapmak isteyen iş insanlarımıza özellikle buradaki şirketlerimize yatırım yapıp, yatırım yapılacak olan şirketlerin de Federasyon Hukuk Komitesi’nde yer alan arkadaşlarla beraber ülke ekonomisine katkı sağlamalarını önemle rica ediyorum. “

YASİN KARTOĞLU: “TEKNOLOJİ VE İNOVASYON ALANINDA 200 BİNDEN FAZLA KİŞİYE SERTİFİKALI EĞİTİM VERDİK.”

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ise belediye olarak teknoloji ve inovasyona büyük önem verdiklerini belirterek bunu da çeşitli uygulamalarla hayata geçirdiklerini vurguladı:

“Başakşehir Belediyesi olarak Çevre, iklim, teknoloji ve yatırım gibi pek çok alanda elde ettiğimiz başarıların haklı gururunu yaşıyoruz. Başakşehir, Türkiye’de inovasyon ve teknolojiyi sadece teşvik eden değil, aynı zamanda şehir hayatında uygulayan tek belediyedir. “Modern şehircilikte model ilçe” vizyonuyla 2011 yılında kurduğumuz Başakşehir LivingLab, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışından katılımlarla yaklaşık 2.400 farklı eğitim programında 200 binden fazla kişiye sertifikalı eğitim verdi.  Ayrıca genç girişimcileri sermaye sahipleriyle buluşturarak, son 10 yılda doğrudan ve dolaylı olarak girişimcilik ekosistemine 1,1 milyar TL yatırım desteği sağladı. Bununla da kalmadık; Avrupa Birliği tarafından düzenlenen “Avrupa İnovasyon Başkenti” yarışmasında ülkemizi temsil ederek, son iki yıldır finallere kalan tek ilçe olmanın gururunu yaşıyoruz.  Başakşehir’in teknoloji ve inovasyon alanındaki başarıları saymakla bitmez.”

TEKNOLOJİ VE YAZILIM ZİRVESİ 3 ANA BAŞLIK ALTINDA GERÇEKLEŞTİ

Sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm odaklı çözümlerle geleceğin şehirlerini tasarlamayı hedefleyen Akıllı Şehirler ve İklim Zirvesi,  Yapay zeka, dijital çözümler ve yazılım ekosistemindeki yeniliklerle sektöre yön veren​ Uluslararası Teknoloji ve Yazılım Zirvesi ile 300’den fazla yerli girişimi yatırımcılarla buluşturan Yatırım Zirvesi paydaşlara önemli fırsatlar sundu. İhracat ve Yatırım zirvesinde Türkiye’nin 5 milyar dolar yazılım ihracat kapasitesinin 10 Milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Kamu, Sanayi, STK ve Akademi dünyasının güçlü duruşu ile yazılım sektörünün, yerli ve yabancı en önemli oyuncularını ağırlayan zirve, Yapay Zeka, Savunma, Siber Güvenlik, Eğitim, Otomasyon, Oyun olmak üzere 100 ülkeden 3 binden fazla profesyoneli bir araya getirdi. İki günlük zirvesinde start-up’lar geliştirdikleri teknoloji ve yazılım ürünlerini sergiledi.