Ford Otosan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Görünmez Bariyer “Cam Tavan”a Dikkat Çekiyor
Türkiye otomotiv sektörünün kadın çalışan istihdamında lider şirketi Ford Otosan, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı projelerle de toplumsal farkındalık yaratan Ford Otosan bu yıl çalışma hayatında fırsat eşitliğinin önündeki en büyük engellerden “Cam Tavan”a dikkat çekiyor.
Çoğumuzun ya hiç duymadığı ya da sadece araçlarla özdeşleştirdiği “cam tavan”, aslında kadınların iş yaşamında yükselmesini engelleyen en önemli sorunlardan biri. Çalışma hayatında başta toplumsal cinsiyet eşitliği olmak üzere her türlü eşitliğin sağlanması için çalışan Ford Otosan, bu soruna dikkat çekmek amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir reklam filmi hazırladı. İş hayatında her 5 kadından 4’ünü etkilemesine rağmen ülkemizde halen çok bilinmeyen “cam tavan” hakkında bilinçlendirici özelliğe sahip film, kadınların bu engel nedeniyle kariyerlerinde ciddi sorunlar yaşadığını anlatıyor.
“İş dünyasında cinsiyet eşitliği farkındalığının arttığı bir geleceğin öncüsü olmak için çalışıyoruz”
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün projeye ve Ford Otosan’da kadın istihdamına verilen öneme ilişkin değerlendirmesinde;
“İş dünyasında kadınlara yönelik önyargıların kırıldığı, cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın arttığı bir geleceğin öncüsü olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürürken, iş hayatında fırsat eşitliğini destekleyici adımlar atıyoruz. Kurum olarak hayata geçirdiğimiz düzenlemeler ile tüm çalışanlarımızın eşit fırsatlardan yararlanmasının mümkün olduğu bir ortam yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Kadın çalışanlarımızın oranını her yıl arttırmaya devam ederken, gerek sahada gerek ofislerimizde çalışanlarımızın eşit temsiliyetini önemsiyoruz. Gölcük Fabrikamız Türkiye’de en çok kadın çalışanın bulunduğu fabrikalar arasında yer alırken, üretim atölyelerimizde çalışanların %25’ini kadınlar oluşturuyor.
Bununla birlikte kadınların çalışma hayatında güçlenmesinin önündeki önemli engellerden biri görünmeyen önyargılar. Bu önyargıları tespit ederek ortadan kaldırmak için harcanacak çabalar büyük önem taşıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle hazırladığımız videomuzun toplumun geniş kesimlerinde Cam Tavan ile ilgili farkındalığı artıracağına inanıyoruz.” dedi.
Ford Otosan, bizi “cam tavan” hakkında bilinçlenmeye çağırıyor
Toplumda cinsiyet eşitsizliğinin yansımalarından olan “cam tavan”ın ilk aklımıza geldiği gibi, yani sadece araçlarda kalmasını dileyen Ford Otosan, kadınların iş yaşamında karşılaştığı engelleri bir an önce kaldırmamız gerektiğinin altını çiziyor. Ford Otosan, 2013’te imzaladığı “İş’te Eşitlik” bildirgesine ek olarak BM Kadın Birimi tarafından yürütülmekte olan HeForShe hareketi kapsamında fırsat eşitliği ve istihdamda pozitif ayrımcılık politikalarını destekliyor ve uyguluyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olarak, tedarikçilerini de bu prensipleri imzalamaya ve otomotiv sektöründe kadın çalışan sayısının artmasında destekçi olmaya davet ediyor.
Toplumsal ön yargıların kırılması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması için önemli adımlar atan Ford Otosan: “Kadınların üzerindeki tek ‘cam tavan’ araçlarımızdaki olsun” diyor.