Kasko Hakkında Merak Edilenler
Kişisel araç sahibi olmak özgürce yolculuk yapabilmeyi sağlar. Ancak kişisel araç sahibi olmanın da getirdiği sorumluluklar vardır. Aracın performansını uzun yıllar korumak adına düzenli olarak bakım gerçekleştirmek gerekir. Bununla birlikte kaza ve hasar durumlarında onarım ihtiyacı ortaya çıkar. Kasko poliçeleri aracın yüksek maliyet yükü getiren giderlerini güvence altına almak için kapsamlı bir hizmet sunar. Neredeyse her sürücü kasko poliçelerini bilse de halen bazı soru işaretleri olabilir. Kasko hakkında tüm merak edilenler yazımızda.
Kasko Nedir?
Kasko sigortası, araçları çeşitli risklere karşı maddi ve manevi güvence altına alan bir sigorta türüdür. Trafik kazaları, çarpışmalar, çalınma, yangın, doğal afetler gibi birçok risk için kasko sigortalarından yararlanmak mümkün. Kasko sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. Ancak aracın değerini korumak ve beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında maddi yükün hafiflemesi için önemli bir sigorta türüdür.
Araç Kasko Değeri Nasıl Öğrenilir?
Araç kasko değeri, aracın piyasadaki güncel değerine göre belirlenen bir bedeldir ve sigorta poliçesinde bu değere göre bir prim belirlenir. Araçların piyasadaki güncel değeri Türkiye Sigortalar Birliği tarafından her ay düzenli olarak açıklanır. Güncel kasko değerini öğrenmek için de Türkiye Sigortalar Kurumu’nun resmi internet sitesinden yararlanılabilir. Bu site üzerinden aracın model yılı, modeli ve markası girmeniz yeterlidi. Buna ek olarak kasko değeri sigorta şirketlerinden de öğrenilebilir. Kasko teklif alınan sigorta şirketi, aracınızın kasko değerini de paylaşacaktır. Sigorta şirketleri, TSB’nin belirlediği kasko değer listesine dayanarak kasko primlerini hesaplarlar.
Kasko Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Kasko sigortası, genellikle aracın yaşına göre belirli bir süreyle sınırlıdır. Türkiye Sigortalar Birliği’nin belirlemesine göre ülkemizde araç kasko yaşı 15’tir. Ancak bazı sigorta şirketleri aracın durumuna ve modeline bağlı olarak daha yaşlı araçlara da kasko yapabilir. Araç yaşı kasko primini etkileyen önemli bir faktördür. Aracın yaşı arttıkça kasko primi de artış göstermektedir.
Kaskoda Muafiyet Ne Demek?
Kasko sigortasında muafiyet, sigortalının belirli bir hasar miktarını kendi karşılaması anlamına gelir. Muafiyetli poliçelerde sigortalı bazı hasarları kendi cebinden öder. Bu noktada sigortalı ve sigorta şirketi hangi durumlarda hasarın hangi oranlarda üstlenileceği konusunda anlaşır. Muafiyet, sigorta primini düşürmek amacıyla tercih edilmektedir. Poliçede belirlenen muafiyet oranı veya tutarı, hasarın boyutuna göre sigortalının ödeyeceği miktarı belirler.
Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?
Kaskosuz bir aracın kaza veya hasar sonucunda pert olması aracın tamir edilemeyecek kadar zarar gördüğü anlamına gelir. Bu durumda ortaya çıkan maddi giderler oldukça yüksek olacaktır. Eğer pert olan araç kaskosuz ise araç sahibinin bu zararı kendi cebinden karşılaması gerekir. Karşılamadığı takdirde ise pert olmuş araç piyasa değerinin çok altında bir bedelle satılabilir. Kaskosuz bir aracın pert olması durumunda, sigorta şirketi herhangi bir tazminat ödemez, bu nedenle araç sahiplerinin özellikle yüksek değerli araçları için kasko sigortası yaptırmaları önemlidir. Bunun için araç güvenliği söz konusu olduğunda bütçenin bir kısmını sigorta fiyatlarına ayırmakta fayda var.