Kripto, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmesine hala yardımcı olabilir mi?
Dünyanın önde gelen kripto para ve blokzincir teknoloji üreticisi Huobi Global CFO’su Lily Zhang kripto paraların bugünkü piyasa şartlarında alternatif bir aracı olarak görülüp görülemeyeceğini değerlendirdi.
Son piyasa düşüşü, kripto yatırımcılarının dikkatini yıllar içinde sadece dijital varlıkların getirilerine değil, aynı zamanda diğer varlık sınıflarına göre nasıl performans gösterdiklerine, başka bir deyişle, kriptonun hisse senetleri, tahviller ve altın gibi tipik bir yatırım portföyünün diğer önemli bileşenleriyle olan korelasyonuna da çekmiştir.
Kriptonun riski çeşitlendirmeye ve diğer varlık sınıflarındaki dalgalanmalara karşı korunmaya hizmet ettiğine dair uzun süredir devam eden bir algı var. Bu, neden bu kadar çok yatırımcının kripto para vagonuna atladığını ve fiyatı son yıllarda arttığı için Bitcoin gibi popüler tokenleri satın aldığını kısmen açıklıyor.
Ancak, bu çeşitlendirme ilkesi, pandeminin başlangıcından bu yana gördüğümüz piyasa dalgalanmasına dayanarak hala geçerli mi?
IMF: Kripto ve hisse senetleri arasında artan korelasyon
“Kriptik Bağlantılar: Kripto ve Hisse Senedi Piyasaları Arasındaki Yayılmalar” başlıklı Ocak 2022 raporunda IMF, Amerika Birleşik Devletleri ve gelişmekte olan piyasalardaki kripto ve borsalar arasında artan bir korelasyonun altını çizdi. Bitcoin ve Ether gibi popüler kripto varlıklarının pandemiden önce büyük hisse senedi endeksleriyle çok az korelasyon gösterdiğini, ancak 2020’nin başlarında merkez bankalarının para politikasını gevşetmesinin ardından kripto fiyatları ve ABD hisse senetlerinin yükseldiğini kaydetti.
Fiyat oynaklığı ve getirileri hakkında günlük verileri kullanan IMF, Bitcoin’in fiyat oynaklığından S&P 500 ve MSCI yükselen piyasa endekslerine yayılmaların COVID-19’un başlangıcından bu yana yaklaşık 12-16 yüzde puanı arttığını, getirilerinden gelenlerin ise yüzde 12-16 oranında arttığını tespit etti. Bununla birlikte Tether’den küresel hisse senedi endekslerine sıçramalar da yaklaşık 4-6 puan arttı.
Mutlak anlamda, IMF’nin analizi, Bitcoin’den küresel hisse senedi piyasalarına yayılmaların önemli olduğunu gösteriyor ve hisse senedi fiyatı oynaklığındaki varyasyonun yaklaşık %14-18’ini ve hisse senedi getirilerindeki varyasyonun %8-10’unu oluşturuyor.
Morningstar: Kripto korelasyonu nispeten düşük, ancak dalgalanmalara dikkat edin
Morningstar, daha uzun vadeli bir bakış açısıyla, 2022 Çeşitlendirme Ortamı Raporu‘nda alternatif bir görüş sunuyor. Kripto paranın geleneksel varlıklarla olan korelasyonunun piyasa krizlerinde yükselme eğiliminde olmasına rağmen, diğer büyük varlık sınıflarının çoğuyla “nispeten düşük” kaldığını tespit etti. Morningstar’ın verileri, 2021 sonundan önceki üç yıllık dönem için Bitcoin’in hisse senetleriyle 0.32, tahvillerle 0.14 ve altınla sadece 0.08 korelasyon katsayısına sahip olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte Morningstar, kriptonun borsa ile korelasyonunun son yıllarda yavaş yavaş arttığına ve sadece Bitcoin ile değil, aynı zamanda Ether ve diğer büyük kripto para birimleriyle sınırlı olduğuna dikkat çekiyor. Daha kurumsal yatırımcılar ve bireyler kriptoyu benimsedikçe bu eğilimin devam etmesini bekliyor.
Morningstar ayrıca, çeşitlendirilmiş bir portföyde kullanmayı zorlaştırdığına inandığı kriptonun dalgalanması konusunda da uyarıyor:
“Çeşitlendirme değeri, bir portföye kripto para birimi eklemek için potansiyel bir nedendir, ancak yatırımcılar, kripto para birimleri aracılığıyla alışılmadık derecede hızlı ve şiddetli olan periyodik düşüşlerde tutunabilme yetenekleri gibi diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalıdır.”
Varlık Korelasyonunun Ötesinde: Yatırımcılar Neye Odaklanmalı?
Bu bulgulardan yatırımcılar için temel çıkarımlar nelerdir? Birincisi, IMF ve Morningstar tarafından vurgulanan trendlerdeki değişim, kripto piyasasının yıllar içindeki gelişiminin çılgın hızını yansıtıyor. Kripto, dünya genelinde artan benimsenmesiyle bir varlık sınıfı olarak olgunlaştıkça, diğer varlık sınıflarıyla olan ilişkisinin zaman içinde ve gördüğümüz gibi piyasa döngüleri boyunca değişmesi akıl almaz bir şey değil.
Varlıklarının korelasyonuna odaklanmak için çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak isteyen yatırımcılar için yanlış olmasa da büyük resmi gözden kaçırmamalılar. Bu, özellikle, tolere edebilecekleri risk seviyesini ve sonuç olarak portföylerinin varlık karışımını belirleyecek olan yatırım hedefleri ve ufku ile ilgilidir.
Buna göre, en son trendleri körü körüne takip etmek yerine, kripto pazarındaki önemli gelişmelerden haberdar olarak araştırmalarını yapmalıdırlar. Bu, onların risk toleransları ve hedefleriyle uyumlu daha bilinçli ve ihtiyatlı kararlar almalarına yardımcı olacaktır. Bu, varlıklar arasında düşük korelasyona sahip, iyi çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüne sahip olmak kadar, hatta daha fazla önemlidir.