Güvenli gece yolculuğu için sürüş uzmanlarının önerileri!
Yaklaşan kurban bayramı öncesi faydası olacağını tahmin ediyorum.
8.Etap Facebook sayfasında Murat Öztürk’ün paylaşarak dikkat çektiği ve kurban bayramı öncesi ölümlü kazaların sayısının azaltılması için güvenli gece yolculuğunun nasıl yapılabileceğini SEAT sürüş uzmanlarından öğreniyoruz.
SEAT sürüş uzmanları, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, gece yolcuğu yapacak sürücülerle basit ama hayati öneme sahip güvenlik noktalarını paylaştı:
- Hızınızı farların aydınlatma alanında fren yapıp durabilecek şekilde ayarlayın, yorgunluğa dair en ufak bir belirti bile varsa, riske girmeyin!
Yolların en yoğun olduğu zaman olan yaz tatili döneminde pek çok insan tatil günlerinden en iyi şekilde faydalanmak için gece otomobil sürmeyi tercih ediyor. Hava karardıktan sonra genellikle daha az trafik oluyor ama azalan görüş kabiliyeti ve yorgunluk nedeniyle kaza yapma riski de artıyor. Avrupa’da, ölümlü trafik kazalarının yüzde 37’si gece sürüşlerinde meydana geliyor.
SEAT sürüş uzmanları, gece yolculuğu yapacak sürücülerle basit ama hayati öneme sahip güvenlik noktalarını paylaştı:
- Alacakaranlıkta park lambaları yerine normal hüzmeli farlarınızı kullanınız.
Gece olduğunda, yağmur yağdığında veya görüş kabiliyeti kötü olduğunda bile normal hüzmeli farlar görünürlüğünüzü artırır ve başkalarının sizi hızlıca fark etmesini sağlar. Bazı araçlar ortamın aydınlık durumuna bağlı olarak farları otomatik olarak kısa ve uzun arasında değiştiren otomatik far sistemi ile donatılmıştır.
Otomobil sürmek için gereken bilgilerin yüzde 90’ı görme duyumuz tarafından işlenir ve gece görsel algımız azalacağı için yayaları, hayvanları veya trafik lambalarını fark etmek daha uzun zaman alır. Bu durumlarda LED farlar çok yardımcı olur çünkü LED farlar tarafından üretilen ışık, halojen lambalarınkinden çok daha yüksek kalitededir ve halojen lambalardan daha iyi bir ışık sağlar.
- Hızınızı, far aydınlatma alanı içinde fren yapabilecek şekilde ayarlayın. Gece yolculuğunuz sırasında, gündüz saatlerindeki normal hızınızdan daha yavaş gitmeniz gerekir.
- Önünüzdeki araç ile en az üç saniyelik bir uzaklık bırakarak takip mesafesini koruyun.
Göz kapaklarının ağırlaşması veya kendi şeridinizde kalmakta sıkıntı yaşamak gibi yorgunluğa ilişkin ilk belirtilere dikkat edin. Uyku hali, reflekslerinizi etkiler ve bu etki, kanınızda litre başına 0,5 gramlık bir alkol seviyesi ile sürüşe benzer. Yorgunluk hissinin ilk belirtileri fark edildiğinde durmak ve dinlenmek veya yolculuğa güvenli bir şekilde devam edebilene kadar uyumak çok önemlidir.
Bazı araçlar, sürücü yorulduğunda bunu tespit eden ve bir uyarı sinyali vererek mola verilmesini öneren bir sistem içerir.