Ledgerise, yardım kampanyalarında yerel yönetimler ile işbirliği içerisinde
Genç girişimcilerin önderlik ettiği inovatif bir bağış dağıtımı takip platformu olan Ledgerise; şeffaf, güvenilir ve değiştirilemez yardım kampanyaları için teknolojik çözümler geliştirmeye devam ediyor. Ramazan Bayramı’nda yerel yönetimlerin gerçekleştirdiği bağış kolisi dağıtımlarına online takip hizmeti sunan Ledgerise, Kurban Bayramı’nda da 60 adet yardım kolisini ihtiyaç sahiplerine sorunsuz ulaştırdı.
Koç Üniversitesi’nin 2021 yılında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de potansiyel bağışçıların yüzde 58.2’si şeffaflık ve güven kaygıları sebebiyle bağış yapmaktan çekiniyor. Bu sorunu önlemek amacıyla hayata geçirilen Ledgerise, bağışları takip edilebilir kılan yenilikçi bir çözüm sunuyor.
Bağış güvenilirliğini yeni bir boyuta taşıyan Ledgerise, kolilerin üzerine yapıştırılan özel tasarlanmış QR kodlar ile bağışların takibini sağlıyor. Üretim, depo ve teslimat gibi kritik noktalarda koliler mobil uygulama üzerinden taratılarak, kolinin lokasyonu, zamanı ve görüntüsü bağışçıya iletiliyor.
Aynı araştırmaya göre 2019 yılında bağışçıların yüzde 87’si bağışlarını ihtiyaç sahibine doğrudan kendilerinin teslim etmek istediklerini belirtiyor. Ledgerise, sağladığı sistem ile bağışçıların evlerinden ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaşmasını sağlıyor. Bu süreç, görüntülü doğrulama ile sağlanırken, kişisel verilerin açığa çıkmasını da engelleniyor.
Ledgerise bu güvenilirliği nasıl sağlıyor?
Ledgerise, blockchain, akıllı-kontrat, NFT ve SaaS gibi ilerici teknolojilerle desteklenen sistemi sayesinde bağış yapma sürecini modernize ederek, bağışçıların güvenini kazanmayı ve daha fazla kişiyi bağış yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bağış kolilerinin kritik noktalardaki görselleri, lokasyonu ve zamanı bir arada bir NFT sertifikasına çevriliyor. NFT (Non-Fungible Token) teknolojisi, her bağışın benzersiz ve takip edilebilir olmasını sağlıyor ve bu sayede bağış bir konuma ulaşmış gibi gösterilemiyor ve doğru bilgi manipüle edilemiyor.
Bununla beraber blockchain tabanlı akıllı kontratlar ile ne kadar bağış yapıldığı, bu bağışların nerelerde kullanıldığı ve nerelere ulaştığı herkes tarafından tamamen şeffaf bir şekilde izlenebiliyor ve takip edilebiliyor. Blockchain, merkezi olmayan bir dijital defterdir ve tüm işlemler kullanıcılar tarafından görüntülenebilir. Akıllı kontratlar ise bu defter üzerinde çalışan ve belirli kurallar gerçekleştiğinde otomatik olarak işleyen programlardır.
SaaS (Software as a Service) modeli, Ledgerise’ın yazılımını API entegrasyon paketleri halinde erişilebilir ve kullanılabilir hale getiriyor. Böylece hem bağışçılar hem de bağışı yöneten kuruluşlar için kullanıcı dostu bir platform mümkün oluyor. Ayrıca, bulut tabanlı bu çözüm, güncellemelerin ve iyileştirmelerin hızlı bir şekilde yapılmasına olanak tanıyor.
“Yardım kampanyalarını güven içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz”
Yerel yönetimlerin Ledgerise gösterdiği ilgi için mutluluğunu dile getiren genç girişimci Doğu Boran Şentürk “Legerdise’da geliştirdiğimiz yüzde yüz şeffaf bağış ağımız sayesinde güvenilir bağış kampanyaları yapmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yerel yöneticilerle gerçekleştirdiğimiz iki çalışmadan da çok başarılı sonuçlar elde ettik. Ledgerise ile bağışların takibini en dürüst şekilde yansıtmayı hedefleyerek toplumun güven kaygılarına çözüm bulmayı amaçlıyoruz. Ledgerise ekibi olarak geliştirdiğimiz inovatif çözümler sayesinde bağışların güvenilirliğini ve bağış yapma anlayışını yeni bir boyuta taşıyarak yardım kampanyalarını güven içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.