Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Makine imalatçıları krizleri ihracatla aşıyor

Makine imalatçıları, ihracatla global pazarlarda büyümeye devam ediyor. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, 2022’de 25 milyar doları aşan ihracat rakamına ulaşan sektör, 2023'e de rekorla başladı.

 

Makine imalatçıları krizleri ihracatla aşıyor

Makine imalatçıları, ihracatla global pazarlarda büyümeye devam ediyor. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, 2022’de 25 milyar doları aşan ihracat rakamına ulaşan sektör, 2023’e de rekorla başladı. Türkiye’nin makine ihracatı, Ocak 2023’te bir önceki yılın aynı dönemine göre değer olarak yüzde 20,1 arttı ve makine ihracatı rakamı 2,1 milyar dolar oldu. İhracat ila global pazarlarda rekabet imkanı bulan makine imalatçıları, enflasyon, döviz kuru ve tedarik gibi krizleri de ihracatla aşıyor. HİLALSAN Makine Genel Müdürü Yardımcısı Mustafa Coplan, Avrupa başta olmak üzere global pazarlarda ihracatla büyüdüklerini söyledi.

CNC makineleri imalatçısı HİLALSAN Makine, 60 metrekarelik bir atölyede manuel sac makasları üretimi yapmak üzere 1984 yılında kuruldu. Günümüzde 20 bin metrekare brüt, 10 bin metrekare aktif kullanım alanı olan şirket, hidrolik kombine makaslar, hidrolik sıvama presler, redüktörlü giyotin makaslar, CNC hidrolik açı ayarlı giyotin makaslar ve CNC hidrolik abkant presler üretiyor. HİLALSAN’ın ikinci kuşak yöneticisi Mustafa Coplan, markanın hedefleri ve sektördeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Makine imalatçıları krizleri ihracatla aşıyor Mustafa Coplan Hilalsan

Makine üreten makineler yaygınlaşacak”

 

“Türkiye için çalışıyor ve katma değer üretiyoruz” diyen Mustafa Coplan,

“Bu bilinçle yaklaşık 40 ülkedeki aktif bayilik ağımızla üretimimizin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Firmamız Konya’nın ilk ihracatçılarından biridir. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere Afrika’dan Rusya’ya, Güney Kore’den Vietnam’a kadar birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Vizyoner üretim yaklaşımı ile dünya markası olma yoluna ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

İnşaat makaslarından boru bükme makinelerine ve hidrolik preslere yöneldiklerini kaydeden Coplan, “Kısıtlı insan kaynağının da etkisi ile Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi gerçekleşiyor. Dünyanın bazı bölgelerinde ‘ışıksız fabrika’ diye tanımlanan fabrikalar var. Bu fabrikalarda makine üreten insanlar değil, makine üreten makineler var. Türkiye’de de yakın zamanda bu tür makineler yaygınlaşacaktır. Marka olarak Avrupa menşeli 5 eksen CNC makineleri ile bu anlayışla makine üretiyoruz.”

Devletimizden dış ticaret istihbaratını genişletmelerini bekliyoruz”

“Hızlı büyüyelim ve sadece maddi kazanç odaklı çalışalım” düşüncesinde olmadıklarını vurgulayan Mustafa Coplan, üretici firma olarak bürokrasiyi pek sevmediklerini kaydederek, “Devletimizden beklentilerimiz çok ama ihracat yapacak firmalar için dış ticaret istihbaratını genişletmelerini bekliyoruz. İnanılmaz bir rekabet ortamındayız. Artık bir dünya pazarı var ve hepimiz bu pazarın oyuncularıyız” diye konuştu. Küresel piyasalarda enerji fiyatlarının yükselmesiyle birlikte enerji tasarruflu makinelerin tercih edildiğini anımsatan Coplan, şunları ifade etti: “Tüketiciler, işletme kârlarını korumanın yanında; çevreye duyarlılık, enerji kaynaklarını etkili kullanma gibi sosyal sorumluluk bilinciyle de üretimlerini şekillendiriyor. Bu çerçevede HİLALSAN olarak yakın zamanda Endüstri 4.0 uyumlu, şimdiye kadar üretilmiş en çevreci yeni nesil ‘hibrit CNC abkant presi’ makinesini kullanıcılarımızın hizmetine sunuyoruz.”

HilalSAN

Kalitesiz ve ucuz üretimden dolayı gerçek potansiyele ulaşamıyoruz”

 

Almanya EuroBlech, Amerika Fabtech, İstanbul Maktek gibi fuarlarda global markalara yerli üretim makinelerini inceleme fırsatı sunduklarını ifade eden Mustafa Coplan, “Türkiye’de sac işleme makineleri sektöründe özellikle Avrupa pazarında güçlü bir konumdayız fakat bazı ülkelerde kalitesiz ve ucuz üretimden dolayı maalesef gerçek potansiyele ulaşamıyoruz” sözlerini kaydetti. “Müşterilerimiz için değer oluşturmak, beklentilerine kalite ve istikrarla karşılık vermek ilk önceliğimizdir” diyen Coplan, “Yenilikçiliği ve sürekli gelişimi temel ilke olarak benimseyerek, global pazarlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil eden global bir şirket olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

HİLALSAN

En büyük sorunumuz kalifiye personel yetersizliği”

 

Coplan, şunları belirtti: “Üretimini yaptığımız makineler insan gücü temelli değil teknoloji, temelli CNC makineleridir. En büyük sorunumuz kalifiye personel yetersizliği bu sebeple üretim hacmini istediğimiz seviyede artıramıyoruz. Enflasyon ve çip krizinden dolayı da tedarik sorunları yaşıyoruz. Anlık döviz dalgalanmaları da üretimimizi etkileyebiliyor. Zira üretimimiz süreç gerektiren bir iş. Süreç içinde yükselen fiyatlar bizi zora sokuyor. Bu sebeple bazı ürünlerden zarar bile ettiğimiz oluyor.”

Bu ve benzeri sorunlar sebebiyle global pazarlara odaklandıklarını söyleyen Coplan, Avrupa’da trendlere en hızlı adapte olan firma olduklarını kaydederek, “Tedarik soruları sebebiyle üretimimizi azaltmak durumunda kalıyoruz. Zaten ayda yaklaşık 20 makine üretebiliyoruz. İhracatçı olarak farklı sorunlarla da karşılaşabiliyoruz. HİLALSAN olarak global iş birlikleri, yenilikçi üretim prosesleri ve katma değerli ürünlerle tüm bu krizlerin üstesinden gelmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Makine imalatçıları olarak en büyük ihracat pazarının Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu vurgulayan Coplan, “Makine imalatçılarının en büyük ihracat pazarı Avrupa’da. Bir zamanlar yoğun rekabet yaşadığımız Avrupa’da şimdi ihracatla büyüme hedeflerimize ulaşıyoruz. Diğer pazarları da eklediğimizde makine imalatçıları krizleri ihracatla aşıyor diyebiliriz.”