MineCraft Youtube’ta resmi olarak tüm zamanların en çok oyunu oldu.
Video Paylaşım sitesi Youtube’ta sanal Lego oyunu MineCraft ‘ın en çok aranan “music” teriminden sonra ikinci sırada geldiğini açıkladı.
Öyleki 2015 Mart ayından bu yana MineCraft içerikleri tam 3.9 Milyar tıklandı.
Tabi bu rakamlar ; bu oyun yüzünden mahvolmuş bir çok anne ve baba için sürpriz olmadı. Malesef çocuklarının bisiklet sürmemesinden , top oynamamasından,parklara çıkmamasından şikayetçi aileler çocuklarının internette yeşil briket duvarlar arasında kaybolduğunu söylüyor.
Oyun oynarken çocuklarını gözlemleyen aileler çocuklarının takıntı derecesine varan görüntülerini belgelemişler.
Hal böyle olunca ebeveynler cocuklarını MineCraft zamanlarını ciddi kısıtlamaya çalışmakta.İkiz cocuk sahibi bir babanın yaptığı açıklamada “Minecraft,kesinlikle bağımlılık yaratan bir oyun ve sonsuz. Oyun yüzünden çocukluklarını yaşayamıyorlar.Onlara gerçek dünyayı öğretmek istiyorum” dedi.
Öte yandan bu oyunun çocuklarının yaratıcılığını geliştirdiğini söyleyen ailelerde yok değil.
YouTube’ta 42 Milyon içeriğe sahip MineCraft oyununun aileler üzerindeki etkisini azaltmak için Bec Oakley (MineMum blog kurucusu) gibi bu ailelere yardımcı olmaya çalışan kişilerde var.
Peki bu oyunun beyin üzerindeki etkisi nedir?
Oyunun beyni etkileyip etkilemediğine dair bir çok tartışma var. Birçok makale yazıldı, çizildi. En son Çin’de Araştırmacılar, örneğin, özellikle World of Warcraft gibi video oyunlarını günde 10 saat oynarken , 18 üniversite öğrencisinin beyinleri üzerinde manyetik rezonans görüntüleme (MRG) çalışmaları yapmışlar.Elde edilen sonuçlar online olarak iki saat geçirmiş bir kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, 10 saat oynayan oyuncuların beyninde daha az gri madde (beynin düşünme parçası) olduğunu saptamışlardır.
Bu nedenle Bilim adamları 1990’lara kadar geri giderek bu süreler içerisinde bu tip oyunlarla haşır neşir olmuş çocukların vizyon,hareket,davranış,duygu bozuklukları yaşayabileceğini,beynin bunları yöneten parçalarının gelişmemiş olabileceklerini öne sürüyorlar.
Her ne kadar oyun çocukların yaratıcılıklarını geliştiriyormuş gibi gözükse de yapılan araştırmalar oyun sonrası çocukların çoğunlukla sinirli ve huzursuz bulunduğunu gösteriyor.
Oyun araştırmacılarının bu oyunun bu kadar saplantı haline gelmesindeki temel etkinin “Binaların hiç bitmeyen yığınlarının tamalanması konusunun ucunun açık , sonsuz olması ve sürekli daha fazlasını yapma hırsı” olduğunda birleşiyor.