Mitsubishi Electric, fabrikalarda uçtan uca dijitalleşmenin yol haritasını Dijital Dönüşüm Seminerlerinde anlattı
Yeni çağın süper gücü yapay zekâ teknolojisi olacak…
Çok sayıda sektöre ileri otomasyon çözümleriyle katma değer sağlayan Mitsubishi Electric, Türkiye’de sanayi ekosistemini buluşturan etkinliklere katılmaya devam ediyor. Son olarak Akıllı Fabrikalar ve Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından organize edilen Dijital Dönüşüm Seminerlerinde yer alan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, “Yapay Zekâ ve İleri Robot Teknolojileri” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Akıllı üretim anlayışında ve otomasyonun geleceğinde çığır açan teknolojilere imza atan Mitsubishi Electric, dijitalleşmeyi esas alan etkinliklerde yer almayı sürdürüyor. Son olarak Akıllı Fabrikalar ve Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ev sahipliğinde gerçekleşen seminer serisine katılan şirket, yapay zekâ destekli robot ve otomasyon sistemlerinin üretimin dijitalleşmesine etkilerini katılımcılarla paylaştı.
Esnek bir ürün-yaşam döngüsü için dört aşamalı dijital dönüşüm şart
Seminerde yaptığı konuşmada endüstrinin farklı evrelerinin dönüm noktalarına ışık tutan Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel;
“Sanayideki dönüşümü sabit bir düzlemde hayal ettiğimizde ilk dönüm noktasının su ve buhar gücü; ikincisinin seri üretim, montaj hattı, elektrik enerjisi; üçüncü dönemin bilgisayar ve otomasyon, dördüncüsünün ise siber fizik sistemleri olduğunu görüyoruz. Her dönem kendi içinde farklı dinamikleri barındırdı ve endüstri bugünkü halini aldı. Günümüzün siber fizik sistemlerinde ise dört ayaklı bir dijital dönüşüm söz konusu. Kritik bir öneme sahip olan sensörler, en spesifik verileri toplayarak üretimin kişiselleşmesi için ihtiyaç duyulan çıktıları sağlıyor. Akıllı sensörlerin sağladığı veriyi en hızlı şekilde iletmek için ikinci adım olan endüstriyel haberleşme ağına ihtiyaç duyuluyor. Endüstriyel haberleşme sistemlerinin aktardığı veriyi depolayan bulut merkezleri ise üçüncü adımı belirliyor. Son evrede de elde edilen verinin anlamlandırılması için analitik yeteneğe yatırım yapılması geliyor. Birbirine hizmet eden bu holistik mekanizma, yeni endüstri çağında yarının fabrikalarını bugünden inşa etmeyi kolaylaştırıyor.” dedi.
Hibrit üretim anlayışı için yapay zekâ ve robot yatırımı şart
Yeni sanayi çağında geleneksel teknolojilerin değişen ve kişiselleşen tüketici beklentilerini karşılamada yetersiz olduğuna dikkat çeken Tolga Bizel:
“Bugünün dünyasında her şeye çok hızlı karar veriyor, üretimden teslimata kadar tüm süreçlerin de aynı hızla ilerlemesini istiyoruz. Tüketici olarak bize özel ve kişiselleştirilebilir hizmetler verilmesini bekliyoruz. Bunu sağlayacak temel dinamikse yapay zekâ ve otonom sistemler… Biz Mitsubishi Electric olarak bu değişime cevap verecek çözümü kendi fabrikalarımızda 2003 yılından beri kullanıyoruz. Sanayi 4.0’a yanıt olarak geliştirdiğimiz e-F@ctory konsepti; değişen tüketici reflekslerine karşı esnek üretim bantları sağlıyor. Fabrikanın dijitalleşen hayatımıza senkron edilmesi anlamına gelen bu konsept ile özelleştirilebilir hizmetler için ilgili verileri topluyor, tüm makinelerin birbirleriyle haberleşmesini sağlıyor ve uçtan uca dijitalleşmenin en önemli kısmını gerçekleştiriyoruz. e-F@ctory konseptimize eşlik eden iş birlikçi robotlarımız MELFA ASSISTA ile de insan ve robot etkileşimini en üst seviyeye çıkararak hibrit bir üretim anlayışı oluşturuyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.