MOBİSAD 2023 Mobil İletişim Sektörü Raporunu Açıkladı
MOBİSAD VE MARMARA FUARCILIK MOBİL TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNÜN İLK FUARINI DÜZENLİYOR
Mobil telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri sektörlerinin ulusal ve uluslararası katılımcıları, sektörün en büyük buluşması olarak öne çıkan MOBİSAD-IMEX Fuarı ve Konferansı’nda ilk kez bir araya gelecek. 14-17 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve yurt içinde bu kapsamda gerçekleşek tek uluslararası etkinlik olan MOBİSAD-IMEX’te “Mobile Entegre Yaşam’’ ana temasını ele alınacak.
MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı ve Marmara Fuarcılık Genel Müdür/Kurucu Ortağı Ferhat Bayram’ınev sahipliğinde 06 Eylül 2023, Çarşamba günü Rafflesİstanbul’da gerçekleştirilen basın toplantısındaMOBİSAD-IMEX Fuar ve Konferansı’nın detayları ele alındı. Toplantıda MOBİSAD liderliğinde hazırlanan 2023 Mobil İletişim Sektörü Raporu’nun detayları dapaylaşıldı.
MOBİSAD ve Marmara Fuarcılık ev sahipliğinde gerçekleştirilecek MOBİSAD-IMEX Fuar ve Konferansı’nın ilk yılında, farklı sektörlerden gelen şirketlerin stantlarında, yenilikçi ürünlerden en son teknolojilere kadar geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi tanıtılacak. Fuarda 45 yerli ve 27 yabancı olmak üzere72 katılımcı firma ürünlerini sergilerken, 40’ın üzerinde ülkeden ziyaretçiler de fuarı takip edecek. Birebir görüşmeler, profesyonel bağlantılar kurmayı ve iş birlikleri geliştirmeyi teşvik edecek. Sektörün önde gelen uzmanlarının katılacağı konferanslar, güncel konuları ele alacak ve katılımcılara sektör trendlerini yakından takip etme imkanı sağlayacak. Fuarda oturumlar ve sunumlarla, sektör liderleri deneyimlerini paylaşarak katılımcılara ilham verecek. Ziyaretçiler yeni ürünler, projeler ve araştırmalar hakkında bilgi alma fırsatı yakalayacak.
Fuara dair açıklamalarda bulunan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Yeni mobil dünyada sınırların kalktığı bir çağa adım atılmış durumda. İş dünyası ve toplumlar artık birbirleriyle tamamen entegre halde bulunuyor. Günümüzde cihazlar, yeni teknolojiler, çevreler, konseptler, ofisler, evler, şehirler ve ülkeler birbirine bağlı, birbirini etkileyen ve birbirini tetikleyen bir akıllı ekosistemin parçası haline geldi. Bu kapsamda MOBİSAD olarak bir ilke imza atarak tüm sektör temsilcilerini bir araya getireceğimiz MOBİSAD-IMEX fuarımızı hayata geçiriyoruz. Fuarımız, ulusal ve uluslararası rekabetin zirvesinde, ‘Mobil Entegre Yaşam’ teması altında, uçtan uca bir global perspektifte sektörümüze ilişkin konular ele alınacak. Fuarda tartışılacak konferans konuları, kamunun dikkatini çekecek ve önemli bir gündem oluşturacak nitelikte belirlendi. Bu yapı içerisindeki açılış ve protokol konuları, ana tema (keynote) sunumları, özel tema oturumları, paneller ve buluşma alanları gibi unsurlar, dinamik ve entegre bir yapıya işaret ediyor ve bu yapının gelecekte neleri beraberinde getirebileceğine dair bir öngörüyü şimdiden sunuyor” açıklamasında bulundu.
MOBİSAD-IMEX Fuar ve Konferansı’na ilişkin konuşan Marmara Fuarcılık Genel Müdür/Kurucu Ortağı Ferhat Bayram şunları söyledi: Mobil iletişim ve teknoloji sektörünün en seçkin paydaşlarını bu ölçekte ve kapsamda ilk kez bir araya getiriyoruz. MOBİSAD-IMEX fuarımız ile sektörün tüm önemli firmalarının, kurumlarının, STK’ları, akademisyenleri ile tüm diğer paydaşlarını buluşturacak örnek teşkil edecek bir etkinlik olacak. İlk yılından itibaren uluslararası bir buluşma olarak gerçekleşecek etkinliğimizde ve yerli-yabancımarkalar ürünlerini sergilerken, dünyanın 40’ın üzerinde farklı ülkeden ziyaretçiler de alıcı olarak fuarı takip edecek” şeklinde konuştu.
Türkiye’de 81,68 adet akıllı telefon kullanılıyor
MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 2020 yılından bu yana mobil iletişim sektörüne ışık tutan raporla ilgili açıklamalarda bulundu. Turnacı; “Raporumuzla sektörümüze hem küresel hem de Türkiye ölçeğinde bakış açısı sunuyoruz. Raporumuz, sektörün öncüleri, analistleri ve uzmanlarının bir araya gelerek gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmaların sonunda hazırlandı. Mobil iletişim alanındaki son yenilikleri, trendleri ve dönüşümü ele alan bu rapor, paydaşlarımızın karar alma süreçlerini desteklemek ve sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak amacıyla hazırlandı. BTK’nın 2023 ilk çeyreği raporuna göre, sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2023 yılının birinci çeyreğinde net satış gelirleri toplamı yaklaşık 41,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Hızla büyüyen bir sektör olan mobil iletişim artık hayatlarımızın ayrılmaz birer parçası haline geldi. Türkiye’nin dijital dünyadaki hızlı ilerleyişi, bağlı cihazların ve hizmetlerin yaygın olarak benimsenmesine ve kullanılmasına işaret ediyor. Türkiye, dijital dünyada hızla büyüyen bir oyuncu haline gelirken, dijital teknolojilerin hayatın her alanına entegre olmasıyla, Türkiye’nin küresel dijital sahnede daha da etkili bir rol oynaması bekleniyor. MOBİSAD olarak hazırladığımız 2023 Mobil İletişim Sektör Raporumuza göre; Türkiye’de 81,68 milyon adet akıllı telefon kullanıyor. Ülkemizde internet kullanıcı sayısı 71,38 milyon; aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 62,55 milyon kişiden oluşuyor. İnternette geçirilen günlük süre 7 saat 24 dakika olurken; 14,21 milyon kişi internet kullanmıyor” dedi.
Dünya Genelinde 6 Bin 925 Milyar Kişi Akıllı Telefon Sahibi
MOBİSAD’ın açıkladığı ‘Mobil İletişim Sektör Raporu’na göre; dünya genelinde 6 bin 925 kişi akıllı telefon kullanırken, Birleşmiş Milletler’in yaptığı araştırmaya göre dünya nüfusu 2023 Temmuz başında 8,05 milyarı aştı ve bu verilere dayanarak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 86’sı bu teknolojiyi kullanıyor. 2016 yılında sadece 3 bin 668 milyar kişi akıllı telefon sahibiyken günümüzde kişi sayısı 6 bin 925 milyara ulaştı. 2026 yılına kadar akıllı telefon sahipliğinin artması ve 7,52 milyar kişi sayısına ulaşması bekleniyor. Dünya genelinde en gelişmiş ilk 10 ülkenin nüfusunun yüzde 73,47’si akıllı telefon sahibi iken, Güney Kore yüzde 94’le en yüksek akıllı telefon kullanım oranıyla ilk sırada yer alıyor.
Dünyada Telefon Ekranı Kaydırılarak Yılda 4,8 Kilometrelik İçerik Üretiliyor
18-47 yaş arasını kapsayan ve 5 bin kişi ile yapılan küresel bir araştırmaya göre; kullanıcılar telefon ekranları kaydırarak yılda ortalama 4,8 kilometrelik içerik tüketiyor. Her 10 kişiden biri günde beş saatten fazla telefona bakıyor. Dörtte biri ise günde en az üç saatini ekrana bakarak geçiriyor. Kullanıcıların yüzde 75’i uyandıktan sonra ilk üç dakika içerisinde telefonunu kontrol ediyor. Küresel kullanıcıların yüzde 89’u günde 144 kez telefonlarını kontrol ediyor. Araştırmaya göre insanların yüzde 47’si şarjı yüzde 20’nin altına düştüğünde kaygılanmaya başlıyor. Bu veriler, günümüzde mobil cihazların günlük yaşamımızdaki önemini ve insanların teknolojiye bağımlılığını yansıtıyor.
Dünya Genelinde Her Gün 10 Milyar Saat Sosyal Medyada Geçiriliyor
Dijital çağın getirdiği en büyük devrimlerden biri, sosyal medyanın küresel çapta yaygınlaşması. Dünya genelindeki toplam sosyal medya kullanıcı sayısı 4.80milyarı geçti. Bu rakam, belirli ağlara erişimi olmayan nüfusu içermemekte ve aslında sosyal medyanın yaygınlığının daha da geniş olabileceğini göstermektedir. Şu anki verilere göre, küresel nüfusun %75’ten fazlası sosyal medya platformu kullanıyor. Son 12 ay içinde, aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı %4,2büyüyerek 190 milyon arttı. Bu büyüme ile saniyede ortalama 6 yeni kullanıcı, sosyal medya dünyasına adım atmıştır. Tipik bir sosyal medya kullanıcısı günde ortalama 2,5 saatini bu platformlarda geçiriyor. Bu da dünya genelinde her gün toplamda 10 milyar saatten fazla zamanın sosyal medyada geçirildiği anlamına geliyor.
Küresel 5G Pazarı Büyüyor
Rapora göre 2023 yılında 5G teknolojisinin dünya genelinde büyük bir etki yaratması bekleniyor. 5G’nin hızlı veri transferi ve geniş bant genişliği sağlaması, bağlantılı cihazların sayısını artırarak çalışma ve yaşam tarzlarını değiştirecek. Bu büyümeyi etkileyen önemli faktörlerden biri müşteri deneyimi; mobil cihazlarla hizmetlere erişimi tercih eden müşteri sayısının artması bekleniyor. Ayrıca, bağlantılı araçlar ve IoT işletme sektöründe popüler hale gelerek 5G talebini artıracak. Ancak, 5G’nin yaygınlaşması için ağ kapasitesi ve dağıtım maliyetleri dikkate alınmalı. ABD ve Çin, 5G endüstrisini büyütmek için yatırım yaparken, Güney Kore ve Japonya gibi gelişmekte olan pazarlar da büyümeye katkı sağlayacaklar. Japonya’nın 5G bağlantılı cihaz sayısının 2026’da 4G’yi geçmesi bekleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye’de 2024 yılı içerisinde 5G teknolojisi aktif hale getirilecek ve Türkiye’nin 5G yol haritasında öncelikli hedeflerden birini yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını oluşturuyor. Bu amaçla, kamu Ar-Ge destekleri içinde önemli bir bütçe, 5G geliştirme projelerine ayrıldı.