Novus’un yenilikçi yapay zekası Dot ilklerin müzesinde tanıtıldı: Yapay zeka ajanları bir araya gelerek departman gibi çalışıyor
Novus, işletmeler için geliştirdiği ileri yapay zeka çözümleri barındıran Dot ürününü, İstanbul Modern’de teknoloji ve iş dünyasına sundu. Etkinlikte, Dot’un teknik altyapısı, sunduğu yenilikler, gerçek kullanım senaryoları ele alındı.
Finans, sigorta, sağlık, üretim ve medya sektörlerine kapsamlı yapay zeka desteği sunan Novus; işletmelere yönelik yeni yapay zeka platformu Dot’u özel bir lansmanla tanıttı. Teknoloji ve iş dünyasının büyük ilgi gösterdiği, İstanbul Modern’de gerçekleşen etkinlikte, Dot’un sektörde nasıl bir dönüşüm yaratacağı ve barındırdığı teknolojik yenilikler gözler önüne serildi.
‘’Kendi yapay zeka ajanlarınızı yalnızca emir vererek oluşturabiliyorsunuz.’’
Etkinliğin açılış konuşmasında Novus kurucusu ve CRO’su Vorga Can, katılımcılara şunları söyledi:
‘’2025 itibarıyla 25 kişilik bir ekibiz ve bugüne kadar fonlar hariç 2 milyon doların üzerinde yatırım aldık. ABD, Avrupa ve Türkiye’den yatırımcılarımız da lansmanızda bizlerle birlikteler. Bugün burada, yapay zeka modelleri, ajanları ve ajan takımları barındıran Dot ürünümüzle sektördeki spesifik problemlere çözümler geliştirdiğimizi paylaşıyoruz. Dot, bir yandan hazır AI ajanları ve iş akışlarını kullanmanıza olan sağlıyor bir yandan da kendi ajanlarınızı ve iş akışlarınızı yalnızca emir vererek oluşturmanıza imkan sağlıyor.’’
‘’Henüz bilinmeyen teknolojilerle geleceğe yön veriyoruz’’
Vorga Can’dan sahneyi devralan Novus kurucusu ve CEO’su Rıza Egehan Asad da açılış konuşmasında şunlara değindi:
‘’2020’de başlayan yolculuğumuzda en büyük hedefimiz fark yaratmak ve kendi teknolojilerimizi inşa etmekti. MIT’de temellerini attığımız bu süreçte, yapay zekâ sistemleri tasarladık ve MIT Sandbox programına katıldık. Amacımız ise kullanıcıların kendilerine özel yapay zeka modelleri oluşturabilecekleri bir sistem geliştirmekti. Dot’un adını koyarken de matematikteki nokta çarpım işleminden ilham aldık. Bugün, henüz tanıtılmamış yeni modeller ve teknolojilerle geleceğe yön veriyoruz. Amiral gemimiz olan bu projemizle, yapay zekayı inovasyonla birleştirerek, kullanıcıların teknolojiyi kendi iş süreçlerine entegre etmelerini sağlıyoruz. Yani kullanıcılarımızı bir uzay gemisine oturtup, saniyeler içinde dünyanın tüm inovasyonunu ve teknolojisini sunuyoruz. Bu sayede teknoloji, tasarım ve yeniliğin derinlemesine hissedilmesine, iş süreçlerine kolayca entegre edilmesine imkan sağlıyoruz’’ dedi.
‘’Dot’u dört temel modül ile geliştirdik’’
Asad’ “Dot’ı Keşfedin” başlıklı sunumuyla da katılımcıların karşısına çıktı. Asad, sunumunda
‘’Dot’u dört temel modül ile geliştirdik; Simplified, Focused, Playground ve Materials. Simplified modülümüzün adı basitleştirilmiş ama aslında olayı çok daha derin. Bu modülümüz günlük yapay zeka asistanınız gibi çalışıyor. Her isteğinizi yerine getirecek en uygun yapay zeka modelini seçerek en iyi sonuçları almanızı sağlıyor. İkinci modülümüz Focused ise yapay zeka canlılarının dünyasına giriş kapınız. Tamamen yapay zeka ile etkileşim kurabiliyor, kendi senaryolarınızı oluşturabiliyorsunuz. Gerçek anlamda yapay zekayla “konuştuğunuz” bir alan burası. Üçüncü modülümüz Playground, tam anlamıyla bir oyun alanı! Burada ajanları bir araya getirip, karmaşık görevler için bir takım yaratabiliyorsunuz. Ayrıca, oluşturduğunuz ajanların özelliklerini dilerseniz Playground üzerinden değiştirebiliyorsunuz. Düşünün, 30 saniyede bile yepyeni bir şey geliştirebiliyorsunuz. Son modülümüz Materials ise kod geliştirme sürecinin tüm aşamalarını yapay zeka ajanlarına devrediyor. Kullanıcılar yalnızca istedikleri uygulama, web sitesi veya platformu tarif ediyor ve kod yazılmaya başlıyor. Biz Dot ürünümüzle yapay zekayı herkes için erişilebilir, güçlü ve etkileşimli hale getirmek istiyoruz. Ve işte bu dört modül, tam olarak bunu sağlıyor’’ diye konuştu.
‘’Göreve uygun ajan yoksa sistem kendi oluşturuyor’’
Tanıtımın üçüncü kısmında ise CTO Bedirhan Çaldır’ın Dot’un Sahne Arkası başlığı altında yaptığı teknik değerlendirme yer aldı. Dot’un farklılaştığı noktalar hakkında bilgi veren Çaldır, şöyle konuştu:
‘’Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız framework ile farklı ajan platformlarından beslenen bir yapı kurduk. Bu sayede, tüm platformlardaki ajanları kolayca sistemimize dahil edebiliyor ve birlikte çalışmalarını sağlayabiliyoruz. Orkestrasyonumuzun en önemli basamağı ise Meta Ajan dediğimiz task’i ilk karşılayan ajan. Verilen görevi ilk karşılayarak en uygun ajan zincirini dinamik olarak oluşturuyor. Bu sayede ucu açık bir şekilde ajan orkestrasyonu yapabiliyoruz ve bu Dot’u diğer tüm uygulamalardan ayrıştırıyor. Bağlam yönetimi konusunda da Dot, geliştirdiği özel tekniklerle bağlamı maksimum verimle parçalayıp ilgili ajanlara aktarıyor ve gerektiğinde yeniden kurguluyor. Bir diğer konu da Dot sayesinde gerektiğinde kendi ajanlarınızı oluşturabilmeniz. Eğer bir görev için uygun ajan yoksa kod bilmeye gerek kalmadan, yalnızca DOT ile konuşularak yeni bir ajan oluşturabiliyorsunuz.’’
Forbes Türkiye arşivi Novus’a emanet
Tanıtım bölümünün son kısmında ise, gerçek kullanıcı deneyimlerinin ele alındığı bir panel oturumu düzenlendi. CRO Vorga Can ve CEO Rıza Egehan Asad’ın moderetörlüğünü üstlendiği panelin konuşmacıları ise Forbes Türkiye Yazı İşleri Müdürü Nilgün Çavdar ve Zorlu Holding Kıdemli Dijital İş Geliştirme Uzmanı Ayşe Nisa Akgün oldu. Panelde, onlarca yıllık arşivini en hızlı ve doğru şekilde erişilebilir hale getirmek için Forbes Türkiye’nin Novus’un yapay zeka çözümlerini tercih ettiği belirtildi. Ardından bu tercihin altyapısı, Novus’un sunduğu çözümler, iş süreçlerine getireceği dönüşümler ele alındı.