Orman yangınlarına hızlı müdahalenin yolu akıllı şehir teknolojilerinden geçiyor
Günümüzde orman yangınların sayısı ve hayata olan olumsuz etkileri hızla artıyor. Özellikle yaz aylarında dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleşen büyük çaplı orman yangınları ekosistemleri yok ederken insan hayatını da tehdit ediyor. Karbondioksit ve diğer sera gazlarının yüksek atmosferik konsantrasyonlarından kaynaklanan sıcaklık artışlarıyla birlikte, yangınlar daha sık ve söndürülmesi daha zor hale geliyor. Dünyada artan orman yangılarına hızlı müdahalenin yolu da akıllı şehir teknolojilerinden geçiyor.
Son yıllarda dünyamız artan küresel ısınma ve ihmaller nedeniyle orman yangınları ile karşı karşıya kalıyor. Doğal yollardan meydana gelen bazı orman yangınlarına rağmen, bunların %2’si yıldırımlar, %5’ten daha azı ise insanları içermeyen olaylardan kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar sıcak bir iklime sahip Akdeniz ülkelerinde ortaya çıkan yangınların %22,5’inin ihmalden, %60’ının ise kasıttan kaynaklandığını belirtiyor.
Orman yangılarının çevre ve toplum üzerinde ciddi etkileri var. Bitkilerin, hayvanların hatta belirli türlerin yok edilmesi, toprağa geri dönülmez zararların verilmesine, karbondioksit emiliminin azalmasına, erozyona ve su kaynaklarının kaybına yol açıyor. İklim krizine yol açan bu durumun önüne geçebilmenin yolu ise akıllı şehir uygulamalarından geçiyor. Her geçen gün akıllı şehir teknolojilerine yatırım yapan yerel yönetimler orman yangılarına karşı koruma sağlayan çevresel izleme sistemlerini hayata geçiriyor.
Gelişmiş kameralar, sensörler, LoraWan teknolojisi ve IoT cihazlarla olası bir yangın potansiyeli önceden tespit ediliyor ve bununla ilgili önlemler hızlı bir şekilde alınabiliyor. Kullanılan teknolojiler sayesinde; yangın henüz oluşmadan, oluşacağı sinyali merkeze ulaşıyor ve ona göre oluşacak yangına karşı, önleme aksiyonları alınmış oluyor. Yangın sırasında oluşan ve oluşacak rüzgarların durumu, yangının hangi yönlere ve ne kadar sürüde ulaşabileceği, yangın bölgesine hızlıca ulaşabilme adına yolların durumu gibi farklı dinamiklere sahip konular tek bir odadan yönetilip, yangınlara anından müdahale edilebiliyor. Bu durum hem çevresel hem yaşamsal hem de finansal bir felaketin oluşmasını engelliyor.
Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya,
“Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre orman yangılarının küresel maliyeti 50 milyar dolar civarında. Bu dünya ekonomisi için büyük bir yük olmanın yanı sıra hem bizim hem de ormanlar da yaşayan canlıların hayatını tehlikeye atan bir durum. Sadece 2021 yılında küresel orman yangınlarının atmosfere tahmini olarak 6,450 mega ton karbondioksit saldığı biliniyor. Bu hepimiz için çok büyük bir tehdit. İşin daha acı tarafı dünyamızın içinden geçtiği bu zorlu süreci yaşamaya devam edeceğiz. 2050 yılına kadar küresel ısınmanın da etkisiyle orman yangınlarında yüzde 30’a varan bir artış olacağı öngörülüyor. Bu durumun önüne geçilmesiyle ilgili olarak dünyada çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunun da temelini akıllı şehir teknolojileri çatısı altında sensörler, akıllı kameralar, IoT cihazları ve yapay zeka teknolojileri oluşturuyor. Çünkü yangınların insan gözüyle algılanması ortalama altı saat sürerken, teknoloji kullanımı bu süreyi çok fazla azaltıyor ve yangına müdahaleyi hızlandırıyor. Biz de yangınlarla çok fazla karşı karşıya kalan bir ülke olarak bununla ilgili önlemlerimizi almalıyız. Birçok yerel yönetimle bununla ilgili çalışmalar yapıyor, şehirlerimizi akıllandırarak olası felaketlerin önüne geçmeye çalışıyoruz.