OTONOM SEKTÖRÜ HIZLI BÜYÜYOR
Otonom sektörü hacminin 2030 yılına kadar dünyada 1.6 trilyon dolar seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor.
Dünyanın dijitalleşme hızı, pandemiden sonra tahminlerin ötesinde artarak devam ediyor. Birçok sektörde yapay zeka teknolojilerinden faydalanılarak pozitif sonuçlar elde edildi. Özellikle endüstri alanında otonom teknolojilere olan gereksinimin farkına varılmasıyla firmalar yatırımlarında öncelikleri bu alanlara vermeye başladılar.
Pandemi öncesi dönemde otonom teknolojileri insanlara anlatırken oldukça zorlandıklarının altını çizen ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru,
“Bundan üç yıl önce şirketlere yakın gelecekte her şeyin otonomlaşacağını söylediğimizde sanki onlara uzay çağını anlatıyormuşuz gibi tepkiler alıyorduk. Aslında Tesla’nın otonom araçlarıyla birlikte sektör belli bir seviyeye gelmişti ve değişim kaçınılmazdı.
Otonom araçların dünya ve Türkiye pazarı büyüme oranlarına baktığımızda bu süreci pandemi öncesi ve pandemi sonrası olarak ikiye ayırmakta fayda var. Pandemi insan olmazsa üretimin olmadığını, lojistiğin durduğunu bizlere göstermiş oldu. Böylece doğal olarak otonomun ana amacı da oturmuş oldu. Bu etkiyle yaklaşık üç yıllık bir süreci hızlandırmış olduk. Doğal olarak da sektör hızlı bir şekilde büyümeye girdi. 2030 yılına kadar bu hacmin yurtdışında 1.6 trilyon dolar seviyelerine büyüyeceği ön görülüyor. Türkiye pazarında da 200 milyar doların üzerinde olacağına inanıyorum. Bize gelen talepler de oranladığımızda bunu gösteriyor.
Tabi otonomlaşmayı bizim yaptığımız gibi sadece endüstri alanında düşünmemek lazım. Tümünü bir olarak ele almak lazım. Bugün yollardaki araçların otonomlaşmasından tutun da endüstri alanındaki forkliftlerin, istif makinelerinin otonomlaşması da aslında aynı mantık çerçevesinde işliyor. Otonom sektörü dediğimizde bunların tümünü değerlendirmek gerekiyor. Biz şunu gördük insan maliyetleri git gide arttığı için pazar ciddi büyüme eğiliminde. Bugün asgari ücretin 8.500 TL’nin üzerine çıkmış olduğu bir noktada doğal olarak bir araç üzerinde 2 saatlik bir verimle çalışan personele bu paraların ödenmesi işveren üzerinde ciddi bir maliyet oluşturuyor. Bu süreçte otonom sistemlere geçiş yaparak aslında maliyetlerini düşürmüş oluyorlar. Onun için Türkiye’de bu sektörün çok hızlı bir şekilde amaca ulaşacağını düşünüyorum.
2023’te ekonomi daha oturacaktır ve insanlar dijitalleşmeye daha fazla önem verecek. Firmaların büyüme ve yatırım stratejilerine baktığımızda dijitalleşme bütün projelerin önüne geçiyor. Firmalar bütçelerinin, kaynaklarının büyük bir bölümünü dijitalleşmeye ayırıyorlar.
2023 yılında otonom sektörünün hacmi Türkiye’de 10-15 milyar doları bulur ama 2030’a kadar Türkiye pazarında da 200 milyar dolarlara ulaşacaktır. Türkiye’de bu alanda güzel işler çıkaran ve kaynak yaratan firmalar var. Türkiye bu alanda dünya pazarında iyi bir oyuncu olacak” dedi.
Hedef 2023’te 5 Kat Büyümek
Bülent Doğru, ZGN Otonom ve Robotik olarak 2022 yılını çok verimli geçirdiklerini ve 2023’e yeni projelerle girdiklerini belirtti: “Firma olarak 2022’yi çok verimli geçirdik ve personel tarafında ekibimizi büyüttük.
İki tane TÜBİTAK, bir tane KOSGEB projesi bitirdik. 3 büyük firmanın projesini aldık ve 2 projeyi tamamladık bir tanesi devam ediyor. 2022 yılında talepleri topladık ve 2023’e bu taleplerle girdik. 2022’yi beklentilerimizin üzerinde kapattık. 2023’ü ise 2022’nin 5 katı büyüklükte bir ciro ile kapatma hedefimiz var. Aynı zamanda özel bir bankanın yatırım kararı ile ilk yatırımımızı aldık. 2023 yılında da Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birisi ZGN’ye yatırım kararı aldı, onun süreci de devam ediyor. 2023’te daha büyük yatırımlarla uluslararası pazara açılmayı hedefliyoruz. Uluslararası pazarda iyi bir noktaya evrileceğimizi düşünüyorum. Şu anda da taleplerimiz var. 2022 yılının son aylarında Almanya’da iki global marka ile bir proje ortaklığı sürecine başladık. 2023’te bunun imzalarını atmayı planlıyoruz. Bu anlaşmalar ile Almanya pazarına da hızlı bir şekilde girmiş olacağız. ZGN olarak ciddi şekilde bir büyüme trendi içerisindeyiz ve böyle devam edeceğimizi öngörüyorum.
Otonom araçların dışında otonom tarafta temizlik ve hastanelerde kullanılabilecek yeni bir otonom sürüş modülü geliştiriyoruz. Bu otonom sürüş modülü entegre bir sistem. Bir masa düşünün tekerlekleri ve üzerinde otonom sürüş teknolojisi var. Bunun üzerine siz neyi giydirirseniz o şekilde çalışacak. Örneğin; çöp kovası giydirirseniz çöp toplama kovası şeklinde çalışıyor. Taşıma için üzerine koyduğunuz ekipmanları taşıyabiliyor veya arkasına çekme halatı koyarsanız çekicilik yapıyor. Üzerine neyi konumlandırırsanız, neyi düşünürseniz değişik farklı alanlarda çalışabileceğiniz bir sistem haline geliyor.
Aynı zamanda yeni geliştirmiş olduğumuz görüntü işleme ile doğal navigasyon projemiz var. %100 yerli bir yazılımla üretiyoruz. Araçların saha içerisindeki hareket yapısını, doğal navigasyon süreçlerini görüntü işleme teknolojisi kullanarak yapmayı planlıyoruz. Bu yıl biraz daha görüntü işleme teknolojileri ve yapay zekaya ağırlık vereceğiz. Hem akıllı tarım uygulamaları içerisinde hem de endüstride otonom araç tarafını bunlarla destekleyerek uçtan uca entegre bir çözüm üretmeyi planlıyoruz.”
Ayrıntılı Bilgi: https://zgnart.com/