Sosyal Medya

Donanım

Sabit Disk İçin Yapmanız Gerekenler?

Sabit diskiniz, içinde sakladığınız veriler yüzünden değerli bir bileşen. Peki onu nasıl korumalı?

Sabit diskiniz, içinde sakladığınız veriler yüzünden değerli bir bileşen. Peki onu nasıl korumalı?

Sabit disk arızaları, veri kaybına en çok yol açan nedenlerden bir tanesi. “Arıza” ile, elektronik veya mekanik bir bileşenin bozulması sonucunda kurtarılması binlerce liraya mal olacak bir durumu kastediyoruz.

Bugünkü sürücüler, ne kadar hayatta kalacaklarını gösteren bir MTBF (Mean Time Between Failures – Arızalar arasındaki ortalama süre) puanına sahipler. Çoğu sürücü, oldukça uzun bir zaman olan 300.000 saate kadar dayanabiliyor. Ancak bu, sürücülerin hiçbir zaman yarı yolda kalmayacağı anlamına gelmiyor. Arıza, garanti süresi içinde oluşursa sürücüyü değiştirme olanağınız var, ancak giden verilerinizi geri getiremeyeceksiniz.

Ancak bazı durumlarda verileriniz, sürücüden çok daha önemli olabilir. Bu yüzden sürücüleri korumak ve onların ömrünü uzatmak, hayati bir öneme sahip. Bu makalemizde sabit diskinizin ömrünü uzatmanızı sağlayacak, uygulanması zor olmayan ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Bağlanın ve koruyun

Dalgalanmalara karşı koruma özelliğine sahip iyi bir UPS satın alın. Kötü hava koşulları ve kalitesiz güç kaynakları, elektrik akımında sıçramalara neden olabilir ve sonuç olarak sürücünün tamamen bozulmasına yol açabilir. UPS cihazlarının çoğu, elektrik kesildiğinde sistemi kapatmaya yönelik bir yazılımla geliyor. Verilerinizi en iyi biçimde korumak için bu özellikten faydalanın.

Hava durumuna bakın

Sisteminizin havalandırmasının uzun vadeli kullanım için yeterli olmasına dikkat edin. Nem ve sıcaklıkta ani değişiklikler, diskinizin sağlığı için iyi olmayabilir. PC’nizin sürücülerinin etrafına şöyle bir bakın ve havalandırmaya herhangi bir şeyin engel olmadığından emin olun.

Kuru bir iklimde yaşıyorsanız, havaya bir miktar nem ekleyerek statik şok riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Üzerinizdeki statik elektrikten yakınlardaki metal bir nesneye dokunarak da kurtulabilirsiniz.

Diskiniz uyuyabilir

Güç yönetimi işlevleri sayesinde diskiniz kullanılmadığında, uyku moduna geçmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle geceleri PC’nizi tamamen kapatabilirsiniz. Çalışmayan diskler eskimeyeceğinden kendinizi onları kapatmaya alıştırın.

Dikkatle tutun

Bilgisayarları ve harici diskleri taşırken dikkat edin. Taşıma işlemini sadece gerekliyse yapın ve öncesinde yedek alın. HDD’lerin kullanımı rahat olsa da, bir diskinizi “seyahat diski” olarak kullanmanız, kalan bir veya ikisini ana depolama sürücünüz olarak kullanmanız daha iyi olacaktır.

SMART’sız kalmayın

Sürücünüzü yakından takip etmek önemlidir, bu nedenle bir SMART (Self-Monitoring Analysis Reporting Technology – Kendi kendini izleme, Analiz, Raporlama Teknolojisi) aracı yükleyerek diskinizde olup bitenlere göz atın. Yazma ve okuma hataları yaşıyorsanız, diskinizden alışılmadık seviyede sesler geliyorsa veya motor hızı değişiyorsa, diskinizi değiştirmenin vakti gelmiş demektir.