Samsung QLED TV ile Burn-in Sorununa Elveda
Almanya merkezli ünlü video dergisi Testlab’ın TV uzmanları Samsung QLED TV’yi 72 saatlik stres testinden geçirdi. Uzun süreli kullanımlarda bile Samsung QLED TV ekranlarında en ufak bir problemle karşılaşılmadığını onayladı.
Almanya’nın ünlü teknoloji dergisi Samsung QLED TV’lerinde burn-in (ekran yanması) probleminin yaşanmadığını onayladı. Küresel bir test laboratuvarı olan “connect Testlab” işbirliği ile gerçekleştirilen testin sonuçları 2018 model Samsung QLED TV serisi televizyonların hiçbirinde burn-in (ekran yanması) ve görüntü yapışması sorununun yaşanmadığını ve dolayısıyla QLED TV’lerin halihazırda pazardaki en dayanıklı ekranlarına sahip olduğunu kanıtladı.
TV ekranlarının sahip olması gereken dayanıklılık ve performans özellikleri, Yüksek Dinamik Aralık (HDR) gibi görüntü teknolojilerinin geliştirilmesiyle birlikte her geçen gün artış gösteriyor. Artık alışıldık hale gelen burn-in problemi ise üst segmentteki TV müşterilerinin en büyük kaygılarından biri. Video ve connect Testlab TV uzmanları ekranların en ağır performans gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını görmek için uluslararası bir panel ölçüm standardı haline gelen ve QLED TV’lerin HDR içerik görüntüleme kalitesine odaklanan Bilgi Ekranı Ölçüm Standardına (IDMS) dayalı bir sertifikasyon testi gerçekleştirdi.
Samsung QLED TVler stres testini geçerek “burn-in yok” ve “ekran yanması yok” sertifikalarını almaya hak kazandı.
Test uygulayıcıları, Samsung QLED TV’lerde gerçekleştirdikleri 72 saatlik dayanıklılık testinde; statik resim unsurlarının neden olabildiği meşhur burn-in etkilerine yönelik ölçümler gerçekleştirdi. “Hafıza etkisi”, “hayalet görüntü”, “görüntü yapışması”, “yapışan resim” veya en yaygın şekilde “burn-in (ekran yanması)” olarak anılan bu etkiler televizyonun görüntü kalitesini fiziki olarak olumsuz etkiler.
Bazı ekran teknolojilerinde sabit görüntü öğeleri ekranda yüksek aydınlatma değeriyle görüntülendiğinde hafıza etkileri TV’nin bir dakikalık kullanımından sonra tutunmaya başlar. Bu nedenle, testlerde TV ekranlarına çok uzun sürelerle koyu siyah ve parlak beyaz değerler uygulandı. Mühendisler, modern HDR TV’lerde sıkça rastlanan; otomatik durağanlığın olup olmadığını kontrol edebilmek için test görüntüsüne değişken metin öğeleri ve kesikli olarak yanıp sönen beyaz bir çerçeve ekledi. Bu sayede test uygulayıcıları HDR oyunlardakine benzer koşulları yarattılar. Standart analizin yanı sıra koyu piksellerin aydınlatılıp aydınlatılmadığını gösteren 10 nit parlaklık değerinde koyu gri resimler kullanıldı.
Ölçümler Samsung QLED TV’lerin bu ağır test koşullarından olumsuz etkilenmediğini ortaya koydu. QLED TV’lerin burn-in veya görüntü yapışmasına yol açan kanal logosu gibi görüntü öğelerinden etkilenmiyor.
Özellikle aşırı parlak HDR kalitesindeki görüntülerden sonra meydana gelen görüntü yapmışması ve burn-in sorununun; bir TV ekranının kalitesini çok olumsuz etkilediği dikkate alındığında, Samsung QLED TV üstün kaliteyi amaçlayan diğer pek çok modern TV markası arasında öne çıkan bir ürün. Potansiyel görüntü etkilerinin veya kalıcı hasarların görülmediği güçlü görsel yetenekleri garanti ediyor.
Test uzmanları “hayalet görüntülere karşı hassas olan ve yılları bulan kullanım ömrü süresince bu tür bir riskleri almak istemeyen herkes Samsung QLED veya LCD ile kendisini güvende hissedecek,” diyor.