Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

SAS Hackathon kazananları, gerçek hayat sorunlarını verilerle çözdüler

İnsani ve ticari zorluklara yenilikçi yapay zekâ ve analitik çözümler getiren uluslararası ekiplere, SAS Hackathon 2022 ödülleri verildi. Yarışmanın kazananlarından biri de Karar Destek kategorisinde gerçekleştirdiği Linktera4Insurance projesiyle, SAS Türkiye’nin iş ortağı Linktera oldu.

SAS Hackathon kazananları, gerçek hayat sorunlarını verilerle çözdüler

İnsani ve ticari zorluklara yenilikçi yapay zekâ ve analitik çözümler getiren uluslararası ekiplere, SAS Hackathon 2022 ödülleri verildi. Yarışmanın kazananlarından biri de Karar Destek kategorisinde gerçekleştirdiği Linktera4Insurance projesiyle, SAS Türkiye’nin iş ortağı Linktera oldu. Proje kapsamında, sigortacılıkta müşteri yolculuğunun dijitalleştirilmesi sağlanıyor. Ayrıca kâğıt kullanımı azaltılarak, daha hızlı ve daha kolay sigortalama ile hasar yönetimi için iş akışı ve karar alma süreci otomatikleştiriliyor.

Dünya analitik lideri SAS’ın düzenlediği 2022 Hackathon’un kazananları açıklandı. Dünyanın dört bir yanından 70 üst düzey ekip ve 50 iş vakası sunumu arasından SAS, bulutta yerel SAS® Viya® ileri analitiği, Microsoft Azure ve diğer SAS teknolojilerini kullanan yenilikçi çözümleri için 13 ekibi ödüllendirdi. Farklı deneyimlere sahip 100’den fazla jüri üyesi, sekiz alt sektör, altı teknoloji dalı ve üç coğrafi bölgede uluslararası kazananları belirledi. Ödül töreni LinkedIn ve YouTube üzerinden canlı yayınlandı. Gerçek hayatta yaşanabilecek bir iş veya insani sorunla mücadele etmekle görevlendirilen 13 kazanan ekibin projelerinin her biri, afet müdahalesinden gıda atıklarının azaltılmasına kadar mevcut sistemleri ve çözümleri daha verimli ve etkili hale getirdi. Karar destek teknolojileri kategorisinde de Türkiye’den Linktera4Insurance projesi ödüle layık görüldü.

Ödülü kazanan proje, sigortacılıkta müşteri yolculuğunun dijitalleştirilmesini sağlarken, kâğıt kullanımını azaltıyor, daha hızlı ve daha kolay sigortalama ile hasar yönetimi için iş akışı ve karar alma sürecini otomatikleştiriyor. Linktera4Insurance projesinde, karmaşık sigorta verilerini kolayca anlaşılabilir panolara ve grafiklere dönüştürmek için Azure üzerinde SAS Viya kullanıldı ve iş akışını otomatikleştirmek için Neula Low Code platformundan faydalanıldı.

SAS Hackathon’un benzersiz formatı inovasyonu artırıyor

Kod geliştiricilerini birkaç günlüğüne toplayan geleneksel bir yüz yüze hackathon yerine, SAS Hackathon katılımcıları, bir SAS danışmanının rehberliğinde farklı sektör alanlarında bir ay boyunca çevrimiçi iş birliği yaptı. Her ekibin, öğrenme portalına erişiminin yanı sıra makine öğrenimi, doğal dil işleme, bilgisayarlı görü, veri görselleştirme ve Microsoft Azure tarafından desteklenen SAS Viya üzerinde IoT gibi SAS tekniklerini deneme imkânı vardı. Katılımcılar, toplumları etkileyen gerçek sorunları çözerken networklerini geliştirmeye de teşvik edildi. SAS Global Hackathon Lideri Einar Halvorsen; “Hackathonların, sırf onlar için yaşayan, zorluklarla uğraşan ve bilgisayarlarına bağımlı bir grup kodlayıcı için düzenlendiğine dair bir klişe var ve bunun doğru olmadığını göstermek istiyoruz. SAS Hackathon’un nihai hedefi, dünyada yaşanabilecek gerçek sorunlara, ticari olarak uygulanabilir bir çözüm yaratmak için farklı deneyimlere sahip, parlak zekâları bir araya getirmek. Bu bir öğrenme deneyimi, yeni fikirlerin doğacağı bir kuvöz ve dünyayı değiştirebilecek fikirlerin kullanıma sunulması için farklı bir yöntemdir.” dedi.

Kategorilerine göre 2022 SAS Hackathon Kazananları:

Sektörlere Göre:

Bankacılık: Green Swedbank (İsveç): İklim değişikliğinin tetiklediği rekor derecede yağmur ve sel, geçen yıl İsveç’e hasar verdi. Swedbank ve KPMG’den oluşan ekip üyeleri, 100, 200 ve 1.000 yıllık sel senaryoları ile mülklerin sel riskini ve olası kayıplarını fiyatlandırmak için SAS Visual Analytics’te bir gösterge panosu (dashboard) oluşturdu.

Enerji: Innova Data Hub (İspanya): Trafik emisyonlarına bağlı ölümlerin en fazla olduğu Avrupa şehri olan Madrid, yeşil ulaşıma öncelik vermek istiyor. Madrid’in bisiklet hizmeti BiciMAD’ı geliştirmek için Innovacion Technology Solution’dan Innova Data Hub, bisiklet kullanımına ilişkin veri kümelerini derledi, ardından altı dakikadan daha kısa sürede uygulanabilen ve erişim sorunlarını yüzde 90’dan fazla azaltan bir optimizasyon çözümü için tahmine dayalı modellemeyi gerçekleştirdi.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri: Chart Chasers! (Harita Avcıları!) (ABD): Ülkede uygulanan değer temelli muayene nedeniyle, doktorların maaş çekleri tıbbi muayenelerinin verimliliğine bağlanırken, tıbbi kodlama sürecinde hatalar yapıldığında doktorlara daha düşük ücret ödenebiliyordu. InformedHC ve Pinnacle Solutions’dan ekip üyeleri, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması kodlarının kullanımındaki hatalar nedeniyle tıbbi hizmet sağlayıcılar için kaybedilen geliri ortaya çıkarmak için otomatik bir sistem oluşturdu.

Sigorta: LiveEO #2 (Almanya/Karma Grup): LiveEO’da iş geliştirme başkanı olan Dennis Schmargon, sel olaylarını izleyen ve tahmin eden bir model oluşturmak için SAS analitiğini, LiveEO’yu ve açık kaynaklı kamu ve ticari uydu verilerini kullandı, sigortacıların risk potansiyeli hakkında bilinçli kararlar alabilmelerine imkân tanıdı.

Kamu Sektörü: Jakstat (Endonezya): StarCore’dan Jakstat Ekibi, Jakarta ekonomisinin yüzde 97’sini oluşturan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler için COVID mali yardımı ödemelerinin haritasını çıkarmak ve optimize etmek için SAS ve Python kullandı.

Telekom ve Medya: Funka (İsveç): Engeli olan ve olmayan kişilerin web formlarının erişilebilirliğini iyileştirmek için Funka Nu AB şirketinin ekip üyeleri, web sitesi sahiplerine, sitelerinin URL’ini girerek formlarının erişilebilirliğini değerlendirmek ve belirtilen sorunlara çözümler uygulamak için görüntüleme, optik karakter tanıma, makine öğrenimi ve test otomasyonu özellikleri sağladı.

Perakende: TrendsPro (ABD): Team TrendsPro, reklam kampanyalarını optimize etmek için, ürünlere yönelik tüketici talebini tahmin eden arama motoru trend analizini kullandı. Çözümleri, işletme sahiplerinin bütçelerini ayarlamalarına, en uygun reklam kanallarını keşfetmelerine, ne kadar ve ne tür reklamların dağıtılacağına karar vermelerine olanak tanıyor.

Üretim/Karma: Notilyze (Hollanda): Notilyze, bir gıda üreticisi için işleme ve kalite kontrolünü izleyen bir içgörü aracı oluşturdu. Bu uygulama, gıda üreticisinin enerji tüketimini ve gıda israfını azaltırken üretim sürecini maksimum kâr için optimize etmesine olanak tanıyor.

Teknolojilere Göre:

Nesnelerin İnterneti (IOT): Oges (Singapur/Hindistan) Hatasız bir yakıt depo modellemesi, petrol ve gaz şirketlerinin etkin bir şekilde sondaj yapması, personeli koruması ve petrol sızıntılarını önlemesi için çok önemlidir. Oges Solutions ekip üyeleri, herhangi bir petrol ve gaz şirketi tarafından kullanıma hazır, hiper-doğru AI(Yapay Zeka) tabanlı bir petrol yakıt deposu modeli oluşturmak için SAS Visual Data Mining, Makine Öğrenimi ve Python kütüphanelerinden faydalandı.

Makine Öğrenimi (ML): The Positive Thinking Company (Almanya/Belçika): İklim değişikliği yoğunlaştıkça, etkilerine karşı en savunmasız grup olan çiftçiler koruyucu, ucuz mikro sigortadan yararlanabilir. The Positive Thinking Company, SAS Viya ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak Hindistan’ın çeşitli eyaletlerinde iklim riskini analiz etti ve ardından risk altındaki çiftçiler için iklim değişikliğinin geçim kaynaklarını nasıl etkileyebileceğini ve mikro sigortanın nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmeleri için bir araç geliştirdi.

Bilgisayarlı Görü: Funka-İsveç (Telekom ve Medya Kategorisini de kazandılar, o bölümde proje detayları aktarıldı)

Karar Destek: Linktera4Insurance (Türkiye): Sigortacılıkta müşteri yolculuğunun dijitalleştirilmesi, kağıt kullanımını azaltıyor, daha hızlı ve daha kolay sigortalama ile hasar yönetimi için iş akışını ve karar vermeyi otomatikleştiriyor. Linktera, Linktera4Insurance projesinde, karmaşık sigorta verilerini kolayca gezinilebilir panolara ve grafiklere dönüştürmek için Azure üzerinde SAS Viya’yı kullandı ve iş akışını otomatikleştirmek için Neula Low Code Platformu’ndan faydalandı.

VA(Visual Analytics-Veri Görselleştirme): Disaster Response AI  (Kanada): Küresel olarak, doğal afetler yılda 15.000’den fazla ölüme neden oluyor ve 173 milyar dolara mal oluyor. Deloitte’tan Disaster Response AI Takımı, Kanada hükümetine yardım fonlarının en iyi nasıl tahsis edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunmak için SAS Viya’da, afet içgörürleri ve tahminleriyle yüksek etkileşimli görsel bir harita oluşturdu.

Forecasting (Tahmin): Team 4-kasting (Norveç): Dünyanın en hızlı mobil ağı olarak bulunduğu konumu korumak için Telenor Norveç ekibi, pahalı ve sürdürülemez bir kapasite fazlasına düşmeden, hızlı kalmak için yakın gelecekte yeterli ağ kapasitesini belirlemeye ihtiyaç duyacaktır. Team 4-kasting, herhangi bir sahada beklenen kullanımı tahmin eden ve potansiyel olarak telekomünikasyon şirketine milyonlarca tasarruf sağlayacak bir sistem oluşturmak için makine öğrenimi/görsel tahmin yeteneklerini kullandı.

NLP (Natural language processing – Doğal dil işleme): The Chart Chasers-ABD (Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisini de kazandılar. O bölümde proje detayları aktarıldı)

Coğrafi Bölgelere göre:

Asya: Jakstat (Yukarıda anlatıldı)

EMEA: Funka (Yukarıda anlatıldı)

Amerika Kıtaları: The Chart Chasers! (Yukarıda anlatıldı)

Microsoft Azure üzerinde SAS Viya, dünya çapında ölçeklenebilirliğin anahtarı

Etkinliğin sponsoru Microsoft ve SAS, SAS Hackathon’da bir araya gelen uluslararası toplulukta yeniliği teşvik eden entegre bir teknoloji sunuyor. SAS Hackathon katılımcıları, iç görü araçları, otomatik sistemler, modeller ve daha fazlasını oluşturmak için Microsoft Azure’un buluttaki yerel, entegre teknolojisi üzerinde SAS Viya’yı uyguladılar.

Analitik ve Yapay Zekâ (AI), SAS Hackathon’da gerçek hayattaki sorunlara yanıt buluyor

Global Hackathon Program Yöneticisi Peter Lundqvist;

“İster doktorların muayenelerinin kalitesi için ödeme almalarını sağlamak, ister Madrid’de sürdürülebilir ulaşımı optimize etmek veya dünyanın en büyük şirketleri için aşırı hassas yapay zekâ modelleri sunmak olsun, 2022 Hackathon kazananlarımız, SAS teknolojilerini jüri üyelerimize ilham verecek şekilde uyguladılar. “Rekabet eğlencelidir, ancak SAS Hackathon’u gerçekten farklı kılan nokta iş birliği ve meraktır.” dedi.

Kazananlar ve SAS Hackathon’u diğerlerinden ayıran özellikler hakkında daha fazla bilgi almak için  https://www.sas.com/sas/events/hackathon.html adresi ziyaret edilebilir