Amerikan Senatörleri Çin’e Özel Arama Motoru Yapılıp Yapılmayacağını Merak Ediyor!
Senatörler Google Hesap Soruyor! Çin’e Özel Arama Motoru Olacak mı?
Senatörler Google’ı Sorguya Çekiyor, Çin’e Özel Arama Motoru Olacak mı? Yaklaşık 10 yıl önce “Büyük Çin Pazarından” Çıkan Google için nelerin değiştiğini bilmek istiyorlar.
Bildiğiniz gibi bir kaç gün önce Google’ın Çin’e özel sansürlü arama motoru yapılacağına dair haberler ortaya çıktı. Uzun süredir bu konuda çalışmalar yaptığı söylentileri ortaya atılmış ve bu konuda raporlar bir biri ardına açıklanmıştı.
Gel gelelim Google resmi ağızdan bu söylentileri yani , Çin’e özel sansürlü arama motoru konusunda çalışmalar yaptığını ve bunu gerçekten geliştirip geliştirmediğini teyit etmeyi reddetti. Ancak projenin varlığına ilişkin raporlar ayyuka çıkınca Amerikan Senatörlerinin dikkatini çekmişe benziyor.
Marco Rubio’nun önderliğindeki altı Demokrat ve Cumhuriyetçi Senatör grubundan oluşan bir grup, Google’ın başkanı Sundar Pichai’ye somut cevaplar talep eden bir mektup kaleme aldı. Mektupta herşeyden önce teknoloji devinin Büyük Güvenlik Duvarı‘nın arkasında çalışacak sansürlü bir arama motorunun oluşturulup oluşturulmadığını açıkça bilmek istiyorlar.
Senatörler Google’ın sıkı bir sansür politikası içeren özel bir uygulamayı gerçekleştirmesi durumunda, bu durumun insan hakları ihlallerine karşı suç ortaklığı yapma riski oluşturduğuna dikkat çekiyorlar.
Senatörler Google Sordu: Çin’e Özel Sansürlü Arama Motoru Olacak mı?
Google DragonFly adı verilen projeyi henüz resmi olarak onaylamadı. Ancak Amerikan Senatörlerinin bu durumdan neden endişe duyduğunu anlamak zor değil. İlk olarak The Intercept tarafından duyurulan sansürlü arama motoru çalışması; Çin’in politikalarına uygun olarak yasaklı web sitelerine ve yasaklı kelimelerin otomatik olarak aranmasını ve sonuçlarının görüntülenmesini engelleyecek. 2010 yılında Çin insan hakları aktivistinin Gmail hesaplarından taviz veren sonuçların sansürlenmesi durduruldu ve o günden sonra Google resmen Çin pazarından kayboldu.
Rubio ve 5 Senatör arkadaşı bu anlamda Google’ın geçtiğimiz 8 içinde Çin’in sıkı sansürcü politikalarından neyin değiştiğini ve bu konudan neden böyle bir adım atılma gereğine ihtiyaç duyulduğunu açıkça öğrenmek istiyor.Projenin (eğer doğruysa) endişe verici bir örnek oluşturduğunu açıklıyorlar.
Çin hükümetinin dünyanın en büyük arama motorunu kendi şartlarına uydurması diğer küçüklerin pazara girmesini zorlaştırabilir. Senatörler ayrıca, Google’ın çalışanlarının “Marxist haber değerleri” konusunda zorunlu eğitimlere katılmasını şart koşup koymayacağını öğrenmek istiyor. Çünkü bu, Çin’de çevrimiçi haber hizmetleri sunan şirketlerin bir şartı.
Rubio’nun yanıtlanmasını istediği başka bir soru ise, Çin hükümetinin talep etmesi durumunda Google’ın kullanıcıların arama geçmişlerini onlara verip vermeyeceği.