Virginia’daki George Mason Üniversitesi’nden iki mühendislik öğrencisi, itfaiye teknolojisinde devrim yaratacak bir buluş ile ortaya çıktı.
Viet Tran ve Seth Robertson adlı öğrencilerin geliştirmiş olduğu Ses ile yangın söndürme fikri benim gibi size de oldukça ilginç gelebilir. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) akustik bir alanda yangın söndürme üzerinde deneyler yürütmüş. Ancak, günlük uygulamalarda yangınları söndürmek için pratik bir aygıtın geliştirilememiş.
DARPA’nın yaptığı üst düzey araştırma projesi sırasında, ses dalgalarının ateşe olan etkisi üzerinde durulmuş.Nesneleri etkileyenin mekanik ses dalgası olduğu düşüncesi ile yola çıkmışlar. Yanan malzeme ve çevresindeki oksijeni, ses dalgaları ile ayırt ederek, ve bu ikisi arasındaki reaksiyonu durdurarak yangını söndürmeyi hedeflemişler.
Tran ve Robertson, farklı aralıklarda ses frekanslarını kullanarak çalıştıklarını, bir süre sonra, 30 ve 60 Hertz arasında düşük frekansların yangınlara etki eden en etkili frekans olduğunu tespit etmişler. Böylece yangında ses dalgalarına odaklanarak bir ses üreteci, bir amplifikatör, güç kaynağı ve tüp bir kartondan oluşan taşınabilir küçük bir yangın söndürücü aygıt inşa etmeye karar vermişler.
Bu teknolojinin en önemli avantajlarından biri herhangi bir kimyasal madde ya da suya gerek duymadan yangınla mücadele için daha basit ve daha temiz bir yol sağlaması. Bugüne kadar, ses temelli söndürücü sadece küçük alkol alevler üzerinde test edilmiştir, ancak mucitler geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılacak teknoloji geliştirmek istediklerini belirttiler. Örneğin, benzer bir cihaz küçük yangınları durdurmak için mutfak davlumbazına monte edilebilir ya da uzay istasyonları yangınları söndürmek için astronotlar tarafından kullanılabilir.
Tabii ki, geliştirdikleri söndürücüyü gerçek hayatta kullanmadan önce bazı teknik sorunların çözüme kavuşması gerektiğini vurguladılar.