Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

SUNUM, 9 Milyon Euro’luk proje desteği almaya hak kazanarak bir ilke imza attı

SUNUM, ülkemiz tarihinde bugüne kadar AB Komisyonu değerlendirmesiyle tek kuruma verilen en büyük bütçeli proje desteğini almaya hak kazandı. Ufuk 2020’den bu yana devam eden Teaming çağrılarında Türkiye’den bir proje ilk defa fonlanıyor.

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) 9 Milyon Euro’luk proje desteği almaya hak kazanarak bir ilke imza attı

6550 Sayılı Kanun kapsamında faaliyetlerini sürdüren ve Ulusal Araştırma Altyapılarından biri olan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (SUNUM) koordinatörlüğünde hazırlanan
Team-NANO projesi, 2023 “Teaming for Excellence” çağrısında başarılı olarak Türkiye AB Çerçeve Programları tarihinde bir Türk kuruluşu koordinatörlüğünde desteklenmeye hak kazanan ilk Teaming projesi oldu. SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar “6 yıl sürecek, mikro-nano fabrikasyon ve esnek elektronik alanlarına odaklanacak proje, ülkemiz ileri teknoloji alt yapısı ve insan kaynağı için önemli bir atılım. SUNUM’un almaya hak kazandığı 9 Milyon Euro’luk bütçe, bugüne kadar Türkiye’den tek bir kuruluşa verilen en yüksek bütçe,” dedi.

SUNUM, ülkemiz tarihinde bugüne kadar AB Komisyonu değerlendirmesiyle tek kuruma verilen en büyük bütçeli proje desteğini almaya hak kazandı. Ufuk 2020’den bu yana devam eden Teaming çağrılarında Türkiye’den bir proje ilk defa fonlanıyor.

SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Koordinatörlüğünde sunulan “Teaming For Capacity Development And Synergies In Micro-Nanofabrication And Flexible Electronics For Widespread Impact -Team-NANO” başlıklı proje, HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-01 (Teaming for Excellence) çağrısı kapsamında 9 Milyon Euro’luk AB bütçesi ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eş finansmanıyla yürütülecek.

Teaming projeleri aracılığıyla ulusal araştırma merkezlerinin uluslararası düzeyde mükemmeliyet merkezlerine dönüşümüne yönelik kapasite geliştirme faaliyetlerinin desteklendiğini belirten SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar “Bu proje sayesinde 6550 Sayılı Kanun kapsamında faaliyetlerini sürdüren ve Ulusal Araştırma Altyapılarından biri olan SUNUM, teknoloji üretiminde ve inovasyonda ülkemizin üst sıralara taşınmasında itici güç olacak,” dedi.

Team-NANO, SUNUM’un cihaz altyapısı ve teknik yeteneklerini The University of Southampton (İngiltere) ile Delft University of Technology’nin (Hollanda) iş birliğiyle iyileştirmeyi amaçlıyor. SUNUM, ülkemizin bilim ve teknoloji alanında uluslararası rekabet gücünü artırmayı ve yeni nesil esnek elektronik sistemler ve mikro-nanofabrikasyon süreçlerinde öncü bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

 

SUNUM – Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Hakkında:

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı tarafından 2010 yılında kurulmuş ve 2017 yılından bu yana 6550 sayılı kanun kapsamındaki faaliyetlerini sürdürmekte olan bir Ulusal Araştırma Altyapısıdır. SUNUM, nanomalzemeler ve nanoyapıların tasarımı, sentez ve karakterizasyonu ile nanoyapılardan geliştirilen mikro-nano sistemlerin tasarım ve üretimi gibi konulardaki yetkinliği ile farklı sektörlere değişik disiplinlerde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir. SUNUM, Aralık 2022’de ikinci 5 yıllık yeterlilik almaya hak kazanmıştır.

Türkiye’de ve dünyada ender teknolojiye sahip pek çok gelişmiş ekipmanı bünyesinde bulunduran SUNUM laboratuvarları, atomik çözünürlükte görüntüleme, farklı hücreler için hızlı gen dizilimi, yalnızca birkaç atom kalınlığındaki metallerin çok katmanlı olarak biriktirilmesi ve dielektrik uygulamalar gibi farklı konularda araştırma olanağı sunuyor ve hizmet veriyor. 2021 yılı itibariyle 250 kadarı ulusal, 80 kadarı uluslararası olmak üzere 350’ye yakın kurumla iş birliği yapan SUNUM, tıp alanından kimyaya, ilaçtan enerjiye, kozmetikten otomotive, enerjiden tarıma, gıdadan çevreye uzanan uygulama alanlarında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.

SUNUM nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve sosyo-ekonomik katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için çok disiplinli/disiplinlerarası verimli ve etkin araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparak, yetkin insan kaynağı, bilgi, teknoloji, fikri mülkiyet, ayrı ya da ortak yeni altyapılar ve gerektiğinde bunların yaygınlaştırılması için girişimci firmalar oluşturuyor. Uzun vadeli iş birlikleri ile paydaş sanayi ve akademik araştırma kuruluşlarının öz yetkinliklerini öne çıkartan ve gelişmelerine katkıda bulunan SUNUM, tüm paydaşlara açık, sürekli gelişen, sürdürülebilir, küresel anlamda da örnek ve lider bir Mükemmeliyet Merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor.