TD SYNNEX Küresel Teknoloji Ekosistemi Değerlendirme Raporu yayımlandı
Teknoloji şirketlerini 400 milyar dolarlık bir fırsat bekliyor…
TD SYNNEX’in 2023 ve sonrası için kritik endüstrilerdeki eğilimleri ve fırsatları değerlendirdiği yeni Küresel Teknoloji Ekosistemi Değerlendirme Raporu’na göre AR/VR pazarında teknoloji şirketlerini 400 milyar dolarlık bir fırsat bekliyor. Global çapta iş ortaklarının yüzde 69’u donanım satışlarının önümüzdeki üç yılda yatay kalmasını veya artmasını tahmin ederken yüzde 82’si bu mali yılda büyüme bekliyor. Katılımcıların yüzde 43’ü ise güvenlik, sunucu ve depolamanın en çok gelir getiren alanlar olduğunu belirtiyor. Bunlar içerisinde en kârlı teknoloji alanı ise güvenlik oldu.
TD SYNNEX, 2023 ve sonrası için kritik endüstrilerdeki eğilimleri ve fırsatları değerlendirdiği yeni Küresel Teknoloji Ekosistemi Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Bu kapsamda hazırlanmış ilk küresel rapor olan TD SYNNEX Küresel Teknoloji Ekosistemi Değerlendirme Raporu, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya Pasifik ve Japonya ile Latin Amerika ve Karayipler’deki endüstrilerin durumunu analiz ediyor.
TD SYNNEX Strateji Direktörü Sergio Farach yaptığı açıklamada,
“Lider bir BT ekosistemi dağıtıcısı ve çözüm toplayıcısı olarak, kanal ortaklarımızın durmak bilmeyen dönüşümüne yön vermek ve stratejik büyümeyi planlarken sektör trendlerini belirlemelerine yardımcı olma sorumluluğumuz da bulunuyor. Küresel Ekosistem Değerlendirme Raporumuz, küresel çapta birbiriyle bağlantılı BT ekosisteminde nelerin olup bittiğini belirlemede ve anlamada önemli bir kilometre taşı niteliğinde.” dedi.
AR/VR pazarında teknoloji şirketlerini 400 milyar dolarlık bir fırsatın beklediğine dikkat çeken raporda buna karşı iş ortaklarının sadece yüzde 17’sinin 2024 yılında metaverse pazarına çözüm sunmayı planladığına dikkat çekiliyor. Raporda yer alan diğer bilgilere göre ise global çapta iş ortaklarının yüzde 69’u donanım satışlarının önümüzdeki üç yılda yatay kalmasını veya artmasını tahmin ederken Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Avrupa bölgesindeki iş ortaklarının yüzde 74’ü üç yıl içerisinde daha fazla yönetilen hizmet sunmayı bekliyor. İş ortaklarının yüzde 79’u ise BT ekosisteminde iş birliklerinin artmasını önemli bir büyüme stratejisi olarak görüyor. İş ortaklarının yüzde 43’ü önümüzdeki 24 ay içerisinde sürdürülebilirlik raporu yayımlamayı da planlıyor.
Ayrıca iş ortaklarının yüzde 82’si bu mali yılda büyüme beklerken yüzde 43’ü güvenlik, sunucu ve depolamanın en çok gelir getiren alanlar olduğunu belirtiyor. Bunlar içerisinde en kârlı teknoloji alanı ise güvenlik oldu. İkinci sırada uç nokta cihazları ve ağlar yer aldı. Katılımcıların dörtte biri ise hibrit bulutu en çok gelir getiren üç alandan biri olarak gösterdi.
TD SYNNEX’in dünya çapında 300’e yakın orta ölçekli iş ortağının katılımı ile hazırlanan araştırmada şu beş kritik sonuç ortaya çıktı:
- Regülasyonlara tabi sektörlerin öneminin artıyor: Küresel çapta teknoloji satıcıları, stratejik büyüme planları kapsamında yeni dikey pazarlara girmeye öncelik veriyor. Ayrıca, artan ekosistem ortaklıklarının da bu büyüme stratejisinin uygulanmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor. Finansal hizmetler, kamu, eğitim, sağlık ve ÇSY (çevresel, sosyal, yönetişim) gibi regülasyonlara tabi sektörlerin üç yıl içinde öneminin artması bekleniyor.
- İnsana yatırım yapılıyor: Bayiler, müşterilerin en çok istediği sonuçları elde etmek için yatırımlarını insanlara yapıyor. Bayi yatırımlarının en büyük kategorileri yetenek, sertifika ve uzmanlık edinme ile doğrudan bağlantılı. Dünya genelindeki bayilerin dörtte üçünden fazlası yönetilen hizmetler, güvenlik ağı, profesyonel hizmetler, sunucular + depolama ve hibrit bulut dâhil olmak üzere müşterilerin sıklıkla talep ettiği teknik ve iş çözümleri alanlarında bilgilerini artırmak için bütçelerine öncelik veriyor.
- Bulut çözümleri portföylerin temeli oluşturuyor: Bayiler bulut portföylerini genişletmek için kaynaklarını aktarıyor. Küresel Değerlendirme Raporu’na göre, tek bir kategori olarak bakıldığında, bulut çözümleri (bulut dağıtımı, bulut entegrasyonu, çoklu bulut yönetimi ve diğerleri), bayilerin önümüzdeki 24 ay içinde sunmayı planladıklarını belirttikleri diğer tüm teknoloji çözümlerini geride bırakıyor. Üstelik verilen diğer yanıtlar da (hizmet olarak cihaz, dijital dönüşüm, IoT, güvenlik) bulut ekosistemi ile bağlantılı. Bu da bulut çözümlerini küresel bayilerin sunduğu portföyün temeli haline getiriyor.
- Ödeme koşullarında esneklik talep ediliyor: Bayilerin önümüzdeki iki yıl içinde planladıkları hizmet olarak tüketim modellerinin neredeyse tamamen benimsenmesi, müşterilerinin teknoloji çözümleri ihtiyaçlarına yanıt vermesinden ve bulut hizmetlerinin genişlemesinden kısa bir süre sonra gerçekleşecek bir durum olarak değerlendiriliyor. Müşteriler ödeme koşulları söz konusu olduğunda her zaman esneklik istediklerini belirtiyor. Operasyonel giderlere ve tüketime dayalı BT’ye yönelik eğilim, bayilerin işlerinin daha büyük bir kısmının tekrar eden gelirlerden geleceği anlamına geliyor.
- ÇSY ve AR/VR’de kaçırılmış potansiyel fırsatlar mevcut: ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) ve AR/VR pazarı, bayiler için kaçırılmış potansiyel fırsatları barındırıyor. Yetenek kazanımı, portföy genişletme ve yeni dikey pazarlara girme çabalarına verilen önemin aksine, sürdürülebilirlik ve çığır açan teknolojiler, çözüm geliştirme ve iş yatırımı için öncelik listesinde düşük sıralarda yer alıyor. Buna karşın ÇSY ve AR/VR çözümlerinin her ikisi de küresel bayiler için fırsatlar sunuyor. Bazı analistler AR/VR pazarında 2024 yılına kadar 800 milyar dolarlık bir fırsat öngörüyor. Bu gelirin yüzde 50’si teknoloji platformları ve donanımla ilişkilendiriliyor ki bu da 400 milyar dolara denk geliyor.
TD SYNNEX Küresel Teknoloji Ekosistemi Değerlendirme Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.