Dünyanın en sağlam malzemesi grafen, bu kez dünyanın en ince ışık kaynağını elde etmek için kullanıldı.
Columbia Üniversitesi’nden Young Duck Kim liderliğinde Seul Devlet Üniversitesi ve Kore Bilim Araştırma Enstitüsü’nden (KRISS) bir ekibin ortak çalışması sonucu karbonun mükemmel kristal hali grafenden oluşmuş bir iplik üzerinden akım geçirilerek yanması sağlandı. Tek atom kalınlığındaki karbon zincirlerinden oluşan grafen, birçok malzeme bilimcisi tarafından mucize materyal olarak kabul ediliyor. İletkenliği, dayanıklılığı ve inceliği sayesinde elektronik teknolojilerini baştan aşağı değiştireceği söylenen grafenin böylece bir marifeti daha ortaya çıkmış oldu.
Dünyanın en ince ampulünü elde ettiklerini belirten Seul Devlet Üniversitesi’nden Yun Daniel Park; “Edison da aslında ampülü ilk bulduğunda karbon atomlarını iplik olarak kullanmıştı fakat şimdi biz karbonun saf halini kullanıyoruz ve boyut farkı da var. Bizimki tek bir atom kalınlığında.” şeklinde konuştu. Bu deneyde çok küçük olan grafen atomlarının çıplak gözle görülebilmesi için 2500 santigrat derece sıcaklığa ulaşması ve bu sayede parlayarak görülebilir olması sağlandı.
Tek atom kalınlığındaki ampulün elde edildiği bu araştırma gelecekte bazı köklü deşikliklere yol açabilir. Örneğin bilgisayar çiplerinin büyük bir değişim geçirmesini sağlayabilir. Bilgisayarların veri akışının ışık hızında olmaması için bir neden yok. 2500 derece’de ışık saçan grafen çipleri, günümüz transistörlerinin yerini alabilirse elektrik akımı yerine ışıkla veri işleyen bilgisayarların üretilmesi mümkün olabilir.
Kaynak: Colombia University