Teknoloji devi Samsung’dan kripto para borsası adımı
BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Emirhan Erdoğan’ın moderatörlüğündeki canlı yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirip, analizlerini paylaştı. Programda; CME Group’un Ethereum hamlesi, Mastercard Binance ortaklığı, Samsung’un kripto para borsası adımı gibi birçok konu ele alındı.
Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla hem kripto para ve blockchain sektöründeki hem de küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu haftaki programda; CME Group’un Ethereum hamlesi, Mastercard ve Binance ortaklığı, Samsung’un kripto para borsası adımı gibi gündem maddeleri de ele alındı. Emirhan Erdoğan’ın moderasyonundaki yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu, gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini de paylaştı.
CME Group, Ethereum vadeli işlemleri sunacak
Dünyanın en büyük türev piyasası CME Group, 12 Eylül tarihinden itibaren Ethereum vadeli işlemlerinde de seçenekler sunacağını açıkladı. Her birisi 50 ETH değerinde olacak yeni Ethereum sözleşmeleri ile CME Group, Micro Bitcoin ve Micro Ethereum opsiyonlarını içeren mevcut kripto türevlerini de genişletmiş olacak.
Mastercard CEO’sundan Binance ortaklığı açıklaması
Ödeme devi Mastercard ve kripto para borsası Binance, Arjantin’de kripto ödemeleri için anlaşma sağlamıştı. Yapılan bu anlaşma sonrasında Mastercard CEO’su Michael Miebach, LinkedIn hesabı üzerinden, bu anlaşmanın sadece Arjantin ile sınırlı kalmayacağı yönünde bir paylaşım yaptı.
Samsung’dan kripto para borsası adımı
Güney Kore’deki yedi geleneksel aracı kurumun, gelecek yılın ilk yarısına kadar kendi kripto para borsalarını kurmak için harekete geçtiği belirtildi. Bu şirketler arasında Samsung da yer alıyor. Samsung, 2023’te Güney Kore’de kendi kripto para borsası kurmayı planlıyor.
SEC, Twitter’dan spam hesap tespit metodolojisini istedi
Tesla CEO’su Elon Musk, yakın zamanda Twitter’ı 44 milyar dolara satın almak istemiş, devamında ise Twitter’ın bot ve spam hesaplar konusunda yalan söylediğini belirterek bu isteğinden vazgeçti. Sonrasında tüm gözler Twitter’a ve bot hesaplara çevrildi. Son olarak SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu), Twitter‘dan spam ve bot hesapları nasıl tespit ettiklerine dair metodolojiyi açıklamasını istedi.
ABD’li ebeveynler okullarda kripto eğitimi istiyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde, 884 ebeveyn ve 210 üniversite mezunu ile yeni bir anket gerçekleştirildi. Ankete katılan ebeveynlerin yüzde 64’ü, kripto paraların zorunlu müfredata alınması gerektiğini düşünüyor. Blockchain’in okullarda öğretilmesi gerektiğini düşünen ebeveynlerin oranı ise yüzde 40 olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmaya göre, kriptoya yatırım yapmış ebeveynler, kripto eğitimine katkı sağlamaya da daha eğilimli.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaşıyor:
Para piyasalarına dair yorumlar
Fed başkanlarından giderek şahinleşen açıklamalar geliyor. Son yapılan açıklamalarda biraz daha 75 baz puana göz kırpan sinyallerle karşılaştık. CME’nin Fed’in faiz artışıyla ilgili yaptığı ölçümlemede bir süredir 75 baz puan ihtimalinin daha öne çıktığını görüyoruz. Fed, her defasında enflasyonla mücadeleye öncelik verdiğini ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar faiz artırımına devam edeceğini vurguluyor. Resesyonla ilgili endişelerin farkındayız ama bizim önceliğimiz enflasyon diyor. O yüzden piyasa eylül ayında bir faiz artışı beklemeli. Bu beklenti 75 baz puan olabilir. Ekim ayında da 50 baz puanlık bir faiz artışından sonra piyasanın başka faiz artışı beklemediğini göreceğiz. Burada tabi 50 baz puan mı olacak yoksa 75 baz puan mı olacak tartışmalar spekülasyonlara sebep oluyor. Bir de temmuz ayında iyi bir ralli yaşanmasından dolayı da kar realizasyonları görüyoruz. Ancak ağustos ayında bir düzeltmenin yaşanması normal karşılanmalı.
Dolar endeksi analizi
Dolar endeksinde 107 seviyesi kritik bir seviye. Burada bana endişe veren nokta ise 113’e gitme ihtimali. Bu görünümün ikili tepe formasyonuna dönüşmesi için 107 seviyesinin altında bir hafta kalmasını beklerim. Ama 107’yi destek yapıp sonrasında tekrar yükselişe geçmesi daha yüksek bir ihtimal gibi duruyor.
Euro/dolar paritesi analizi
Euro/dolar paritesindeki beklenti bir süredir 0,96 olması yönünde. Baktığımız zaman parite, 24 Mayıs 2021 haftasından itibaren bir düşüş trendinin içerisinde yer alıyor. Belki bu seviyelerden bir tepki yükselişi gelir. Ancak gelse bile yine 0,96 seviyelerinin etrafında olacaktır.
BIST100 analizi
BIST100’ü beğeniyorum. Hep ucuz buluyordum, hala ucuz buluyorum. Naci Ağbal’ın görevden alındığı dönemde BIST100, 211 dolar seviyelerinden aşağı doğru ciddi bir düşüş yaşamıştı. Ancak ben o dönem 211 dolar seviyelerinin tekrar görüleceğini söylemiştim. Şu anda BIST100’de kısa vadeli hedefim TL bazında 3.300 seviyeleri. Bu hedefe gidişinde düzeltme yaşanabilir de yaşanmayabilir de. Uzun vadedeyse dolar bazında 690 dolarlık bir endeks beklemek benim için hayal değildir.
Altın analizi
Şu anda altından fazla bir şey beklemeyin. Çünkü önce ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşün kaldığı yerden devam etmesi ve Fed’den daha az şahin mesajlar çıkması gerekiyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş başladı demek için ise 2,60 seviyelerinin altına gelmesi gerekiyor. Benim beklentim; burada bir düşüş yaşandığı takdirde biz borsalarda yükseliş göreceğiz, borsalardaki yükselişle birlikte de tekrar ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde bir düşüş ve sonrasında da altında bir yükseliş bekleyebiliriz.
Bitcoin (BTC) analizi
Bundan önceki yayınlarda Luna olayıyla birlikte kripto para piyasasına olan güvenin zedelendiğini söylemiştim. O güven etkisinin kırılabilmesi için ABD borsalarında ve özellikle Nasdaq’ta bir yükseliş yaşanması gerekiyor. Ama bugün tam aksine düşüş görüyoruz. Bitcoin (BTC) özelinde de dipten yavaş yavaş çıkan bir trend var. Ichimoku göstergesinin tepesine kadar gelmiştik ancak maalesef geçemedik. Sonrasında da zaten bir düşüş yaşandı ve şu anda da negatif bir bölgede yer alıyoruz. Ancak kendimizi 22.000 dolar seviyelerinin üzerine atarsak piyasaya biraz daha güven gelebilir.
Ethereum (ETH) analizi
Ethereum’da (ETH) da yine Bitcoin’e (BTC) benzer hareketler oldu. Hatta daha güçlü görünüyordu. Ichimoku göstergesine göre pozitif bir konumdaydı. Ama o da hareketli ortalamanın altına doğru sarktı. Ethereum’da yükseliş net olarak başladı demek için 1.750 dolar seviyelerini görmek gerekiyor.
Ripple (XRP) analizi
Ripple’da (XRP) 0,38 dolar önemli bir dirençti. O direnci zorladık ama 19 Ağustos’taki düşüşten sonra burada da bir düşüş gerçekleşti. Tekrar yükseliş başladı diyebilmemiz için 0,35’in üzerine çıkması gerekiyor. Şu anda düşüş trendi içerisindeyiz ama Fed’den çok şahin açıklamalar gelmediği sürece fazla düşmesini de beklemiyorum.