Turkcell ve Huawei’den 5.5G destekli Pasif IoT testi
Turkcell ve Huawei, yeni nesil 5.5G teknolojisi çalışmaları kapsamında Turkcell depolarındaki envanter sayımı için Pasif IoT (Ambient IoT) çözümünün dünyadaki ilk uygulamalarından birini gerçekleştirdi.
Turkcell ve Huawei’in ortak gerçekleştirdiği 5.5G Ar-Ge ve inovasyon projelerinin bir parçası olarak uygulanan bu deneme, gelecek nesil bağlantı teknolojilerinin ulaşacağı potansiyel senaryoları araştırmak amacıyla hayata geçirildi.
Ar-Ge aşaması devam eden ve yeni nesil IoT teknolojisi olan Pasif IoT, mevcut IoT ürünlerinden farklı olarak batarya ihtiyacı olmadan bulunduğu ortamdan elde ettiği manyetik güç kaynaklı ‘enerji hasadı’ ile kendi enerjisini sağlayabiliyor. Özellikle tarım, tedarik ve lojistik sektörlerinde ürünlerin stok, ısı veya nem takibini kolaylaştırması hedeflenen Pasif IoT destekli sensörler, herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan, yıllarca kullanılabiliyor. Ayrıca düşük modül maliyetleri sayesinde, Pasif IoT teknolojisinin çok geniş bir kullanım alanı sunması bekleniyor.
“Yenilikçi teknolojiler konusunda Huawei ile Pasif IoT testini başarıyla tamamladığımız için çok heyecanlıyız” diyen Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör şu ifadeleri kullandı:
“Bu teknoloji, çok düşük maliyet ve enerji tüketimiyle sensör konumlandırılmasını ve gerçek zamanlı veri toplanmasını sağlayarak, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde devrim yaratma potansiyeline sahip. Bu da gelecek nesil teknolojileri kullanarak daha verimli ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturma vizyonumuzla örtüşüyor. Başarıyla gerçekleştirilen bu Ar-Ge denemesi, Türkiye’nin dijitalleşmesine rehberlik eden Turkcell’in, geleceğe yönelik kurumsal çözümleri açısından yeni bir uygulama alanı sunacaktır.”
“Huawei, Turkcell gibi endüstri liderleriyle iş birliği yaparak, 5.5G çağının yeniliklerini hayata geçirmeye kararlıdır” diyen Huawei’in Turkcell Gruptan Sorumlu Direktörü Steven Shang, şunları söyledi, “Pasif IoT, oyunun kurallarını değiştirecek bir teknoloji. Bu başarılı deneme, farklı endüstriler tarafından da benimsenecektir. Turkcell ile iş birliğimizi sürdürerek, bu teknolojinin tam potansiyelini keşfetmeyi dört gözle bekliyoruz.”
Turkcell ve Huawei; dijitalleşmeye liderlik ederek, yeni nesil iletişim alanındaki güncel teknolojik gelişmelere öncülük ediyor. İki şirket, başarılı Pasif IoT denemesi ile 5.5G teknolojisinin sınırlarını başarıyla deneyimledi.
Pasif IoT teknolojisi nedir?
Pasif IoT teknolojisi, mobil bağlantıyı yüksek hızlı aktif çözümlerden ultra düşük hızlı pasif çözümlere taşıyor. Pasif IoT etiketleri, veri iletiminin yanı sıra, konumlandırma ve sıcaklık sensörleri için de kullanılabilir. Ek olarak bu teknoloji; depo ürünlerinin otomatik envanteri, tarım ve hayvancılık, kişisel eşyaların konumlandırılması gibi çeşitli senaryolar için de uygun. Şu anda yılda 30 milyardan fazla pasif IoT etiketi (RFID gibi teknolojilere dayalı) tüketilmekte olup, daha fazla endüstrinin dijitalleşmesiyle bu teknoloji, operatörlerin mobil ağında bağlantı sayısını artırma ve iki-üç katına çıkarma fırsatı yaratmaktadır.
Pasif IoT’nin Avantajları:
Sürdürülebilirlik Artışı: Batarya kullanımının azaltılması çevresel etkiyi minimize eder ve daha sürdürülebilir bir IoT ekosistemini teşvik eder.
Ölçeklenebilirlik ve Genişletilmiş Yaygınlık: Batarya bağımlılığı olmadan, Pasif IoT cihazları daha büyük miktarlarda ve daha zorlu lokasyonlarda konuşlandırılabilir.
Turkcell ve Huawei, Şubat ayında 5.5G teknolojisini kullanarak 10 Gbps veri hızına ulaşıp, bu rekor hız ile Türkiye’de bir ilki hayata geçirmişti.