Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Türkiye, küresel fintek sektöründe güçlü bir konuma sahip

Papel CEO’su Seyhan İbrahim Yıldırım: "Türk bankacılık sektörünün gelişmişlik düzeyi ve genç nüfus oranının yüksek olması, sektörün büyümesindeki en önemli etkenler oldu."

Türkiye, küresel fintek sektöründe güçlü bir konuma sahip

 

Fintek sektörü, 2023 yılında da Türkiye’de öne çıkan sektörlerin başında yer almaya devam etti. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki faaliyetlerine hız kazandıracağını açıklayan Papel CEO’su Seyhan İbrahim Yıldırım, Türkiye’nin küresel fintek sektöründeki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım’a göre, Türk bankacılık sektörünün gelişmişlik düzeyi ve genç nüfus oranının yüksek olması, sektörün büyümesindeki en önemli etkenler oldu.

 

Finansal teknolojilerin Türkiye’de gösterdiği büyümeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Papel CEO’su Seyhan İbrahim Yıldırım,

Türkiye ekonomisine yön veren güçlü sektörlerin başında finans sektörü geliyor. Özellikle Türk bankacılığının son 20 yılda gösterdiği gelişim, birçok farklı iş kolunu da olumlu anlamda etkiledi. Bugün gelinen noktada bankalar sahip oldukları güçlü yapılarla finansal sisteme büyük katkı sağlıyor. Elbette bankacılığın geldiği bu pozisyon, fintek sektörü için de oldukça önemli. Çünkü organik bir bağa sahip olan bu iki sektör rekabetten ziyade birbirini destekler konumda yer alıyor. Fintek sektörü yarattığı yenilikçi çözümlerle bankacılık sektöründeki verimliliği artırırken, bankacılık sektörü de yaptığı yatırımlarla fintek sektörünün büyüme yolculuğuna ivme kazandırıyor.”

 

Türkiye, finans ve fintek alanında nitelikli insan kaynağına sahip

 

İnsan kaynağının önemine de değinen Seyhan İbrahim Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bankacılık sektörünün gösterdiği bu gelişim trendinin en büyük çıktılarından biri de sektörde nitelikli bir insan kaynağı ve bilgi birikiminin yaratılması oldu. Tabii fintek şirketleri açısından bu nitelikli iş gücünü oluşturan tek sektörün bankacılık olduğunu söylemek eksik kalır. Bir fintek şirketi olabilmek için en az finans kaslarınız kadar yazılım kaslarınızın da güçlü olması gerekir. Türkiye şu anda küresel yazılım sektöründe de yıldızı parlayan ülkeler arasında yer alıyor. Dolayısıyla hem bankacılık hem de yazılım sektörlerinde oluşan nitelikli insan kaynağı, fintek şirketlerinin güçlü temeller üzerinde yükselmesinde büyük bir rol oynuyor.

 

Türk insanının teknolojiye adaptasyonu yüksek

 

Türkiye, Avrupa’da en genç nüfusa sahip olan ülkelerden biri. Bu demografik yapı, insan kaynağı için oldukça önem arz etmekle birlikte ülkenin teknolojik gelişmelere olan adaptasyonunu hızlandıran bir etmen. Dolayısıyla tüm dünyada popüler olmaya başlayan bir uygulamanın ya da platformun Türk insanı tarafından hızla benimsendiğini görüyoruz. Aynı şey fintek için de geçerli. Bugün dünyada mobil bankacılığın yaygın bir şekilde kullanıldığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. İnsanlar artık banka şubesine gitmeden neredeyse tüm işlerini halledebiliyor. Vatandaşların gösterdiği yoğun talep de şirketlerin bu alanda daha fazla adım atmasını sağlıyor.

 

Türkiye, globalleşen fintek şirketleri için avantajlı bir pazar

 

Tüm bu unsurlar Türkiye’nin küresel fintek sektöründe güçlü bir konuma gelmesinde etkili oldu. Şu anda hem hizmet veren şirketler hem de kullanıcı hacmi açısından incelendiğinde potansiyeli oldukça yüksek bir pazar oluştuğunu görüyoruz.

 

Öte yandan Türkiye sadece barındırdığı fırsatlar açısından değil, önemli bir geçiş pazarı olması nedeniyle de kritik bir öneme sahip. Doğu ile Batı arasında coğrafi bir köprü olmanın yanı sıra, kültürel olarak dünyayı birbirine bağlayan Türkiye, globalleşme hedefleri taşıyan fintek şirketleri için büyük avantajlar barındırıyor. İçeride rekabet açısından oldukça hareketli bir piyasanın gelişmiş olmasının, farklı bölgelere açılmak isteyen şirketler için uygun bir ortam oluşturduğunu söyleyebiliriz.”