Türkiye’de kendisini yetiştirmiş bir yazılımcı gücü var
Şirketler genç yazılımcılara fırsat vermeli…
Son dönemlerde sıkça gündeme gelen yazılımcı istihdamı konusunda açıklamalarda bulunan DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, Türkiye’de kendisini yetiştirmiş bir yazılımcı gücü olduğunu belirterek, deneyimli yazılımcılarla genç yazılımcıları bir araya getirip, hem işlerinin sürekliliğini koruyabildiklerini hem de genç yazılımcılara deneyim kazandırdıklarını söyledi.
Türkiye’deki yazılımcıların sadece Türkiye’deki şirketlere değil, farklı ülkelerdeki şirketlere de hizmet verebilir konuma geldiklerinin altını çizen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay,
“Türkiye’de kendisini yetiştirmiş bir yazılımcı gücü var. Pandeminin neden olduğu zorlu ekonomi şartlarında şirketlerin teknolojiye ayırdıkları bütçelerin artmış olması, yazılımcı ihtiyacının da artmasına neden oldu. Tecrübeli bir yazılımcıyla işe başlandığında verim almaya başlaması iki ay sürerken, yeni mezun bir çalışandan altıncı aydan itibaren verim almaya başlanabiliyor. Bu durum bizi maliyet anlamında etkiliyor olsa da, ülkemizin genç mühendislerine istihdam sağladığımız için mutluyuz. Genel olarak gençlerle çalışan bir sektördeyiz. AR-GE departmanımızın yaş ortalaması 27. Tecrübeli yazılımcılarla genç yazılımcıları bir araya getirip, güzel bir sinerji yaratıyoruz” diye konuştu.
Deneyimli yazılımcılarla genç yazılımcıları bir araya getiriyoruz
Döviz kurlarındaki yükselişin yazılımcı istihdamında ciddi zorluklar yaşattığını da sözlerine ekleyen Onay,
“Belli bir deneyime ulaşan ve bunun yanında yabancı dil eğitimi de bulunan yazılımcılar, kolaylıkla yurt dışındaki şirketler için çalışmaya başlayabiliyor. Pandeminin getirmiş olduğu uzaktan çalışma alışkanlıklarının değişmesiyle beraber, Türkiye’den hiç ayrılmadan döviz üzerinden maaş alarak yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Bu da deneyimli yazılımcıların yerli şirketleri tercih etmelerini zorlaştırıyor.
Biz DİA Yazılım olarak yıllardır iyi işleyen ve oturmuş bir AR-GE sistemine sahibiz. Bunun bize sağladığı en büyük avantaj, genç yazılımcıları aramıza katıp kolaylıkla çalışma sistemimize entegre edebilmemiz. Deneyimli yazılımcılarla genç yazılımcıları bir araya getirip, hem işlerimizin sürekliliğini koruyabiliyor hem de genç yazılımcılara deneyim kazandırıyoruz. Bunu bu kadar kolay yapabilmemizin sebebi de çok planlı bir İK sürecimizin olması. Yeni başlayan arkadaşlarımızın gelişim sürecinin nasıl olacağı, hangi tecrübeli arkadaşlarımızın kendisine destek olacağı gibi adımlar net olduğu ve tecrübeli arkadaşlarımız da tecrübesiz ya da stajyer arkadaşlarımızı yetiştirme konusunda deneyimli olduğu için süreç kendi içinde uyumlu bir şekilde ilerliyor.
Şu an için yazılımcı istihdamını bir kriz seviyesinde değerlendirmek doğru olmaz. Bizim gibi tecrübeli şirketler, kendi içerisinde bu sorunların üstesinden gelebiliyor. Ancak döviz kurlarının zaman içerisinde düşmesi halinde, tecrübeli yazılımcıların yerli şirketlerimizde istihdamının daha da kolaylaşacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.