Lüks ürünlere blokzinciri koruması
Uluslararası ticarette lüks ürünlerin özgünlüğünü güvence altına alan blok zinciri uygulamaları tartışmaya açılıyor. Türkiye Bilişim Vakfı insiyatifi olan Blockchain Türkiye Platformu’nun yarın düzenleyeceği webinar’da teknolojiyi sanatla buluşturan isimlerin de katılımıyla lüks ürünlerde ve sanat eserlerinde blokzinciri uygulamaları kullanımı ele alınacak.
Avrupa Birliği Parlamentosu’nun gündemindeki ‘Tedarik Zincirleri ve Uluslararası Ticaret için Blok Zinciri’ çalışmaları konusunda Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) insiyatifi olan Blockchain Türkiye Platformu’nun çalışmaları sürüyor. Uluslararası ticarette blokzinciri uygulamaları bir dizi webinar’da konunun tarafı uzmanlar, düzenleyiciler ve sektör profesyonelleri ile tartışmaya açılıyor.
Blockchain Türkiye Platformu Üretim, Lojistik ve Taşımacılık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen webinar serisinin dördüncüsü 20 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Lüks ürünlerin özgünlüğünün kanıtında blokzinciri kullanımının ele alınacağı webinar’ı Neu.fi Kurucu Ortağı Çağın Dönmez ve XYZ Technology CMO / YK Üyesi Ayşegül Şensoy‘un birlikte modere edecek. Toplantıya Hermes Türkiye Genel Müdürü Z. Ebru Karaçam, Kentçizer Tarık Tolunay ve Danışman / Yatırımcı Bora Özkent katılacak.
Uluslararası ticarette blokzinciri uygulamalarıyla ilgili çalışmalar yürüten KPMG Türkiye Bilgi Teknolojileri Danışmanlığı Lideri Emin Alper Karaçar, lüks markaların sahtecilikle savaşmak için her yıl büyük yatırımlar yaptığını söyledi. AB lüks mallar pazarında satılık ürünlerin 10’unun sahte olduğunu ve bunun yaklaşık 28 milyar euroluk kayıp anlamına geldiğini belirten Karaçar, blokzinciri uygulamalarını sahteciliği önlemeye çözüm getirdiğini kaydetti. Karaçar, şöyle konuştu:
“Tüm lüks üretim markaları, değer zincirinde sahteciliği tespit edecek teknolojik çözümler arıyor. Nihai tüketici de satın aldığı ürünün orijinalliğinden emin olmak istiyor. Blokzincir teknolojisinde orijinallik izleme, lüks mallarda değer zincirinin her aşamasını kolaylaştırıp takip etmeyi sağlıyor. Blokzinciri lüks mal üreticileri için sahtecilikle mücadelede teknolojiye dayalı bir stratejinin parçası olabilir. Blokzinciri ürünün özgünlüğünü kanıtladığı gibi, tüketicinin güvenliğini de sağlar. Mesela çalıntı bir lüks ürün yeniden satılması imkansız hale gelir.”
Dünyadaki bu amaçla kullanılan uygulamalara değinen Karaçar,
“Lüks ürünlerin uluslararası ticaretindeki artış ve online alışverişin hız kazanması, lüks üreticilerin markalarını korumasını zorlaştırdı. Son dönemde blokzinciri tabanlı girişimler, lüks ürünlerin kökenini ve özgünlüğünü izlemek için farklı platformlar geliştirdi. Örneğin elmas ve diğer değerli taşlardan giyime sanattan elektrikli araç akülerine kadar birçok lüks üründe blokzinciriyle menşe doğrulaması yapan Everledger, lüks ürünlerin özgünlüğü için bir blokzincirine sertifikalar yerleştirmeyi amaçlıyor. Bireysel kullanılan elmasların değerlerini izleyen ve koruyan dijital parmak izi yarattılar.
Lüks markalara hizmet veren AURA BlockChain Konsorsiyumu, tüketicilerin ham maddeden satış noktasına ve ikinci el pazarlara kadar lüks malların ürün geçmişine ve özgünlüğüne erişmelerini sağlıyor. LVMH, De Beers gibi lüks üreticiler, blokzinciri ile korunan ürünlerini piyasaya sürdüler. Lüks ürün ticaretindeki paydaşlar ve tüketiciler, blokzinciri teknolojisiyle ürünlerin tüm yaşam döngüsünü izleyebiliyorlar. Böylece dolandırıcılık ve sahte mal dolaşımı ortadan kalkıyor.”
Webinar, 20 Mayıs 2021 Perşembe günü saat 14.00’da BCTR Youtube kanalı üzerinden canlı yayımlanacak.