Sosyal Medya

Sosyal Medya

WhatsApp geri adım attı, yeni gizlilik sözleşmesi ertelendi!

WhatsApp yanlışında belki de şimdilik geri adım attığını açıkladı. 8 Şubat'tan sonra yeni gizliliz sözleşmesini onaylamasınız da kullanmaya..

Beklenen oldu WhatsApp belki de şimdilik geri adım attı! Peki şimdi bizi ne bekliyor?

WhatsApp büyük bir kaosa dönüşen yeni gizlilik sözleşmesinin uygulama tarihini ertelediğini duyurdu. WhatsApp’tan yapılan açıklamada “Son güncellememize daha fazla zaman veriyoruz” denilerek 8 Şubat’ta hiçbir kullanıcının hesabının askıya alınmayacağı veya silinmeyeceği belirtildi.

Hatırlanacağı gibi WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımına dair değişiklikler kullanıcıların karşısına bir onay penceresi olarak çıktı.

Konu hakkındaki tepkilerin ardından WhatsApp yeni bir açıklama yaparak 8 Şubat’ta hiç kimsenin hesabının askıya alınmayacağını veya silinmeyeceğini belirtti.

“KAFA KARIŞIKLIĞI OLDUĞUNU PEK ÇOK KİŞİDEN DUYDUK”

WhatsApp’ın açıklamasında şöyle denildi:

* Son güncellememizle ilgili ne kadar kafa karışıklığı olduğunu pek çok kişiden duyduk. Endişeye neden olan birçok yanlış bilgi var ve herkesin ilkelerimizi ve gerçekleri anlamasına yardımcı olmak istiyoruz.

* WhatsApp basit bir fikir üzerine inşa edildi: Arkadaşlarınız ve ailenizle paylaştığınız şeyler aranızda kalır. Bu, kişisel görüşmelerinizi her zaman uçtan uca şifreleme ile koruyacağımız anlamına gelir, böylece ne WhatsApp ne de Facebook bu özel mesajları göremez.

“KAYIT TUTMUYORUZ”

* Bu nedenle, herkesin mesajlaştığı veya aradığı kişilere ilişkin kayıt tutmuyoruz. Paylaşılan konumunuzu da göremeyiz ve kişilerinizi Facebook ile paylaşmayız.

* Bu güncellemelerle bunların hiçbiri değişmiyor. Bunun yerine, güncelleme, insanların WhatsApp üzerinden bir işletmeye mesaj göndermesi gereken yeni seçenekleri içeriyor ve verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlıyor.

* Bugün herkes WhatsApp’ta bir işletmeyle alışveriş yapmasa da, gelecekte daha fazla insanın bunu tercih edeceğini ve insanların bu hizmetlerden haberdar olması önemli. Bu güncelleme, Facebook ile veri paylaşma yeteneğimizi genişletmez.

“İNSANLARA KADEMELİ OLARAK GİDECEĞİZ”

* Şimdi, insanlardan şartları incelemelerinin ve kabul etmelerinin isteneceği tarihi geri alıyoruz. 8 Şubat’ta hiç kimsenin hesabı askıya alınmayacak veya silinmeyecek. Ayrıca, WhatsApp’ta gizlilik ve güvenliğin nasıl çalıştığına dair yanlış bilgileri temizlemek için daha çok şey yapacağız.

* Ardından, 15 Mayıs’ta yeni iş seçenekleri sunulmadan önce, politikayı kendi hızlarında gözden geçirmek için insanlara kademeli olarak gideceğiz.

* WhatsApp, dünyanın dört bir yanındaki insanlara uçtan uca şifreleme getirilmesine yardımcı oldu ve bu güvenlik teknolojisini şimdi ve gelecekte savunmaya kararlıyız. Bize ulaşan herkese ve gerçeklerin yayılmasına ve söylentileri durdurmasına yardımcı olan pek çok kişiye teşekkür ederiz.

* WhatsApp’ı özel iletişim kurmanın en iyi yolu yapmak için sahip olduğumuz her şeyi koymaya devam edeceğiz.

Peki şimdi ne olacak?

WhatsApp görünen o ki yaptığı yanlışlığın yada kendini doğru ifade edemediğini resmi olarak kabul ediyor. Kısa vadede WhatsApp kullanıcıları için bu açıklamanın anlamı 8 Şubat’tan sonra yeni güncellemeye ve gizlilik sözleşmesine onay vermemiş olsalarda WhatsApp kullanmaya devam edebilecekler.

WhatsApp’ın özellikle Business tarafında yapmak istediklerini doğru bir şekilde anlatması içinde artık zamanları var. Ancak bardağın bir kez çatladığını da görüyoruz ve artık “Dijital Göçün” önüne geçemeyebilirler. Yapacakları ancak ve ancak bunu yavaşlatmak olabilir. Elbette WhatsApp halen dünyada en yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulaması olacak ancak bu yol açıldı bir kere… Şimdi özellikle yerli ve yabancı WhatsApp alternatiflerine bir fırsat doğdu… Bunu nasıl değerlendireceklerini birlikte göreceğiz. Örneği Turkcell’in BiP uygulaması bir kaç gün içinde 10 Milyon’a dayandı ancak WhatsApp gibi etkin bir şekilde kullanılacak mı? onu zaman gösterecek… Keza telegram’da öyle…

Facebook özellikle Sosyal Medya Platformlarında artık tek başına olmadığını anlamak zorunda. Her istediğimi yaparım edasıyla hareket edemeyeceğini görmesi gerekiyor…

Merak edilen? WhatsApp, kullanıcıların hangi verilerini toplayabiliyor?

  • Hesap Bilgileri
  • Mesajlar
  • Bağlantılar
  • Durum Bilgisi
  • İşlem ve Ödeme Verileri
  • Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
  • Kullanım ve Kayıt Bilgileri
  • Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
  • Konum Bilgileri
  • Çerezler
  • Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
  • Toplanan veriler nasıl kullanılıyor?
  • Yan Hizmetler
  • Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
  • Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
  • Kurumsal Etkileşimler

WhatsApp ne istiyor?

Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alıyor ve diğer şirketlerle bilgi paylaşımında bulunuyor. Sundukları hizmetler ve Facebook şirketi ürünleri de dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanmak istiyor. Gerçek şu ki bunu zaten yapıyor…