Yeni Disk Teknolojileri HAMR ve MAMR, kapasiteyi 60TB’a kadar çıkarabilir!
Hala içinde mekanik sabit disk bulunan bir cihaz kullanıyor musunuz? Muhtemelen hayır, Flash depolama o kadar ucuz ve yaygın hale geldi ki, yedekleme sistemleri ve NAS dışında, SSD’ler ve flash bellek artık çoğu cihazımızdaki verileri tutuyor.
Öte yandan, Web depolama ve yedekleme çözümleriyle de; daha fazla verimizi buluta atıyoruz ve yapay zeka ve büyük veri ekliyoruz. Sonucunda ise küresel sunucu kapasitesi her zamankinden daha hızlı artıyor.
Özellikle mekanik sabit sürücü sevkiyatları 2015 yılında zirve yaptı ve artık doğrudan giderek satışları azalıyor. Ancak TeraByte kapasiteli sabit sürücüler hala önemini bir derecede korumaya devam ediyor.
Flash disklerin sunucularda kullanımı giderek artsa da fiziksel sabit disklerin hala veri çiftliklerinde ana omurgayı oluşturduğunu da biliyoruz. Daha büyük sürücülerin Veri Merkezleri gibi sunucu operatörleri için bir çok avantajı var. Daha fazla alan özellikle Sunucu Sanallaştırmalarıyla çok daha efektif kullanılabiliyor.
Her şekilde İnç/kare başına ne kadar veri depolama kapasitesini artıracak şekilde, mevcut diskleri daha büyükleriyle değiştirmek, yeni sunucu raflarını sisteme dahil etmekten çok daha ucuza patlıyor.
Disk kapasitelerinin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini 16TB ve 18TB’lık sürücülerle geleneksel teknolojinin artık sınırlarına gelindiğini de görüyoruz.
Çalışma şekli basit!
Sabit sürücüler, sürücü tablasındaki manyetik “bitlerin” polaritesini değiştirerek verileri depoluyor. Esasen bu bitleri değiştirmek suretiyle verilerimizi depoluyorlar. Bu bitler “Tracks-İzler” adı verilen eş merkezli halkalar halinde düzenleniyor. Böyle olunca da bir sabit sürücünün kapasitesini bir kaç şekilde artırma imkanı sağlanıyor.
Daha fazla disk katmanı ekleyebilirsiniz. tabak olarak adlandırılan bu yüzey sayısı arttıkça kapasite de o oranda artıyor. Yada tabak başına düşen bit sayısı, bitleri küçültmek suretiyle artırabilirsiniz. Yine de her senaryonun bir sınırı ve limiti oluyor.
Mevcut 18TB’lık bir disk sürücüsünden ancak 9 katman yer alabiliyor. Daha fazla bit veya parça eklemenin de kendi sorunları oluyor. Her ikisini de küçültmek için yazma kafasını da küçültmeniz gerekiyor ki buda sıkıntılı bir iş…
Yazma kafası izlerden ve bitlerden büyük olursa, dar çizgili bir kağıda dev bir kalemle yazı yazmaya benziyor. Yazmaya çalıştığınızda komşu bitleri de yanlışlıkla değiştirebiliyorsunuz.
Bitmedi yazma kafasını küçültünce de veri yazmak için gereken manyetik alanı oluşturmanın da zorlukları ortaya çıkıyor.
Son tahlilde artık fiziksel sabit sürücülerin teknolojileri artık doyum noktasında… Peki çözüm ne?
Yeni MAMR ve HAMR tekniği bu soruna çözüm olabilir
Çözüm, mikrodalga ve ısı destekli manyetik kayıt veya MAMR ve HAMR olarak adlandırılan iki yeni teknik olabilir. Bunlar bir enerji kaynağı, yani “dönme torku osilatörü” olarak adlandırılan bir mikrodalga üreten cihaz ya da bir lazer kullanıyor. Bu sayede tabak malzemesinin zorlayıcılığını değiştiriliyor. Daha kararlı bir tabak malzemesi – kayıt alanı yani küçük yazma kafası ile birleştiğinde, her tabakaya daha fazla veri kolayca sığdırılabiliyor.
Toshiba, bu ayın başlarında 18TB model olan ilk MAMR sürücüsünü piyasaya sundu ve Western Digital’den MAMR sürücülerinin kısa süre içinde gelmesi bekleniyor. Seagate’in ise kurumsal müşterilere 20TB’lık bu diskleri sunmaya başladığını artık biliyoruz.
Yine de bu yeni disk kapasitelerini artıran teknoloji için daha yeni ve erken günleri yaşıyoruz. Ancak bu yöntemlerle yapılan diskler (topluca “enerji destekli manyetik kayıt” veya EAMR olarak adlandırılır), 60 TB’a kadar ve muhtemelen ötesinde sürücülere izin verebilir gibi görünüyor.
Okuma hızlarını ikiye katlayabilen çift aktüatörlü tasarımlar gibi diğer değişiklikleri bu yeniliklere eklediğinizde ise sabit disklerde önümüzdeki birkaç yıl içinde büyük gelişmeler görebiliriz.
Western Digital’den EPMR adlı başka bir teknikle birlikte HAMR ve MAMR’nin gerçekte nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi için videonun tamamına göz atabilirsiniz.